Kaffille!

Martin Backman-Witting, Stundarsin museopedagogi, on seikkailun "Kaffille!" takana. Nina Sten KulturÖsterbottenilta on Bothnia Business Heritage -hankkeen projektipäällikkö ja Liselott Nyström Forsén museoamanuenssi Stundarsissa.
Martin Backman-Witting, Stundarsin museopedagogi, on seikkailun "Kaffille!" takana. Nina Sten KulturÖsterbottenilta on Bothnia Business Heritage -hankkeen projektipäällikkö ja Liselott Nyström Forsén museoamanuenssi Stundarsissa.

Kaffille! on seikkailu, joka on saanut inspiraationsa Escape Room-peleistä. Tässä ei kuitenkaan paeta mitään, vaan pelastetaan piikaa onnettomasta avioliitosta.

Stundarsissa eletään 1900-luvun alkua, ja piika Liinalla on edessään haastavat ajat. Sekä tilan renki Aukusti, että tilan haltija – maanviljelijä, haluavat mennä hänen kanssaan naimisiin, ja pian hänen on tehtävä valintansa. Sydän sanoo renki, mutta tilan haltija on sinnikäs ja myös paljon rikkaampi. Perinteiden mukaan tulevan sulhasen on annettava morsiamelle useampi kihlajaislahja, muun muassa kahvia, mutta sulhanen tarvitsee tietysti rahaa ostaakseen lahjat. Tässä tapauksessa rikkaalla maanviljelijällä on tietenkin yliote, mutta Aukustilla on hyvät mahdollisuudet, sillä seikkailuun osallistujat tulevat auttamaan häntä tehtävässään.

– Kaffille! on seikkailu, joka on saanut inspiraationsa Escape Room-peleistä, joita on saatavilla sekä fyysisinä, että pöytäpeleinä. Tässä ei kuitenkaan paeta mitään, vaan pelastetaan piikaa onnettomasta avioliitosta, sanoo Stundarsin museoamanuenssi Liselott Nyström Forsén.

Seikkailun aikana osallistujat tekevät ryhmässä yhteistyötä ja kartan, vihjeiden ja tarinankertojan avulla ja kulkevat radan läpi kerätäkseen mahdollisimman monta lahjaa morsiamelle. Kahvi on tärkein kerättävä asia, mutta osallistujien on kerättävä myös paljon muuta, jotta renki saa piikansa. Ja kaikki on kerättävä ennen kuin maanviljelijä palaa kaupungista, jonne hän on vuorossaan lähtenyt ostamaan kaikki lahjat.

– Olemme rakentaneet seikkailun niin, että se tarjoaa jotain pienemmillekin ryhmille, korkeasta matalaan, vauvasta vaariin. Se ei ole niin kiireinen kuin pakohuoneet yleensä ovat. Toki aikaraja on olemassa, mutta rakennusten välillä voi liikkua rauhalliseen tahtiin, Nyström Forsén sanoo.

Se ei ole niin kiireinen kuin pakohuoneet yleensä ovat.

Seikkailussa hyödynnetään Stundarsin ympäristöä ja samalla osallistujat saavat käsityksen siitä, millaista elämä Pohjanmaalla oli 1900-luvun alussa.

– Seikkailu kertoo silloisesta ajasta, mutta siinä on kiintopisteitä nykypäivään, kuten kahvin hinta, joka on nykyäänkin korkea. Seikkailu on hyvin opettavainen, mutta silti viihdyttävä, sanoo Stundarsin museopedagogi Martin Backman-Witting.

– Seikkailussa kuljetaan alueen mökkien välillä ja sisään. Seikkailu kulkee museoalueella esteettömiä polkuja pitkin, hän jatkaa.

Seikkailun aikana osallistujia opastetaan Stundarsin alueella kertojan äänen ja erilaisten videoiden avulla, jotka antavat vihjeitä.
Seikkailun aikana osallistujia opastetaan Stundarsin alueella kertojan äänen ja erilaisten videoiden avulla, jotka antavat vihjeitä.

Seikkailun aikana osallistujat auttavat renkiä ratkaisemaan erilaisia arvoituksia ja ongelmia, joita hän kohtaa. Osallistujilta vaaditaan luovuutta ja mielikuvitusta, mutta muuta ennakkotietoa ei vaadita.

– Seikkailu on tarkoitettu kaikille. Tarvitaan vain ryhmäläinen, jolla on lukutaitoa ja ryhmäläisiltä luovuutta. Myös esimerkiksi perheet ovat hyvä kohderyhmä, sillä pelissä on elementtejä, jotka tarjoavat jokaiselle jotakin. Seikkailulle voi tulla myös ilman minkäänlaista tietoa Suomen kulttuurista ja historiasta ja silti selviytyä siitä, Nyström Forsén sanoo.

Kun seikkailu on ohi ja osallistujat ovat toivottavasti pelastaneet piian onnettomasta avioliitosta maanviljelijän kanssa, ryhmä kutsutaan kihlajaiskahveille. Kahvittelun aikana on mahdollisuus keskustella historiallisista tapahtumista ja ehkä myös löytää yhteyksiä nykytilanteeseen.

– Seikkailun jälkeisissä keskusteluissa voi tulla esiin monia mielenkiintoisia asioita. Objektiivisesti katsoen viljelijä on parempi vaihtoehto, sillä piian tarvitsisi odottaa vain 10–20 vuotta ennen kuin viljelijä kuolee ja hän voi periä tilan ja ehkä mennä naimisiin jonkun nuoremman kanssa, Backman-Witting sanoo.

– Sitten voi myös luoda yhteyksiä nykyiseen tilanteeseen, kuten kahvin korkeisiin hintoihin ja vastaaviin, hän jatkaa.

Martin Backman-Witting, Stundarsin museopedagogi, on seikkailun "Kaffille!" takana. Museoamanuenssi Liselott Nyström Forsén seuraa ryhmää seikkailun aikana.
Martin Backman-Witting, Stundarsin museopedagogi, on seikkailun ”Kaffille!” takana. Museoamanuenssi Liselott Nyström Forsén seuraa ryhmää seikkailun aikana.

Kaffille -seikkailu on kehitetty osana Bothnia Business Heritage -hanketta, jonka tavoitteena on tuoda yhteen kulttuuriperintötoimijoita ja yrityksiä sekä Suomessa että Ruotsissa. Hankkeen tavoite on yhdistää yrityksen tarpeita ja kulttuuriperintötoimijoiden osaamista, kehittäen tuloksellisia toimintamalleja, josta molemmat osapuolet hyötyisivät.

Osana hanketta Stundarsin tiimi alkoi miettiä, miten olemassa olevaa museoaluetta voitaisiin hyödyntää tarjoamalla kävijöille haasteita ja arvoituksia, tuhoamatta ympäristöä ja samalla valistamalla ihmisiä siitä, miltä maailma ennen näytti.

– Kaffille! kehitettiin myös siksi, että Pohjanmaalla on aukko tämäntyyppiselle viihteelle. Täällä ei ole tällä hetkellä kukaan tarjoamassa mitään vastaavaa. Haluamme hyödyntää upeaa ympäristöämme täällä Stundarsissa ja samalla lisätä hieman pelimaisuutta, Nyström Forsén sanoo.

Vierailua Stundarsissa voi myös räätälöidä.

– Voimme esimerkiksi tarjota todellisen luksusvaihtoehdon: ensin tehdään seikkailu, sitten voimme mennä johonkin mökistä tekemään maalaisjuustoa, jauhamaan ja keittämään omaa kahvia, tai vaikkapa saunakierrokseen ja savusaunaan lopuksi, hän jatkaa.

Kaffille! -seikkailu on nyt saatavilla ruotsiksi ja pian myös suomeksi. Suunnitelmissa on myös englanninkielinen käännös.

– Haasteena on kuitenkin kulttuurisanaston kääntäminen. Esimerkiksi ‘torppa’ sanalle ei ole hyvää englanninkielistä sanaa. Saatamme myös kehittää peliä niin, että kaksi joukkuetta voi kilpailla toisiaan vastaan samaan aikaan, mutta se on myöhemmin, Backman-Witting sanoo.

Seikkailu on ollut tähän asti testivaiheessa, mutta nyt keväällä se alkaa toden teolla. Varauksia voi tehdä ottamalla yhteyttä Stundarsiin.

LUE MYÖS:

Mustasaari kutsuu kevätmarkkinoille

Vastaa