Wasa Future Festivals publik tentade Hjallis Harkimo

Hjallis Harkimo, Hippi Hovi, Wasa Future Festival, bocks
Hjallis Harkimo, Hippi Hovi.

Bock’s Corner Brewery fylldes med publik när affärsmannen Hjallis Harkimo, som ställer upp i presidentvalet, bjudits in för ett hardtalk.

Hjallis Harkimo, som ställer upp i presidentvalet för Rörelse Nu, intervjuades på scen på onsdagen. Vasaprofilen Hippi Hovi ledde diskussionen. Av publiken fick Harkimo frågor om sin syn på utrikespolitik, nordiskt samarbete, stödet till Ukraina och till ungdomar överlag.

”Nato ändrade på allt”

Många hade kommit för att höra vad presidentkandidaten hade att säga. Wasa Future Festival
Många hade kommit för att höra vad presidentkandidaten hade att säga.

Hjallis Harkimo säger att Finlands utrikespolitik förändrades mycket i och med Nato-medlemskapet. Hjallis Harkimo säger att det nu kanske är viktigare än någonsin att vi är med och påverkar i de sammanhang där besluten verkligen tas, som i EU och i Nato.

– Vi är inte längre ett neutralt land, vi har nu ett helt annorlunda läge än tidigare, säger han.

Hjallis Harkimo tror samtidigt att vikten av det nordiska samarbetet växer.

– Speciellt då Sverige går med i Nato, säger han.

”Bra nivå på Ukraina-stödet”

Presidentkandidaten Harkimo får en direkt fråga om vad han anser om nivån på Finlands stöd till Ukraina. Harkimo svarar ”att stödet är på en bra nivå i dagsläget”. Harkimo menar att den här frågan alltid ska ses med utgångspunkten att det egna säkerhetsläget hela tiden måste kunna tryggas.

Hjallis Harkimo framhåller att kriget i Ukraina också någon gång tar slut och att nivån på stödet i det skedet är minst lika viktig.

– Det blir svårt att bygga upp landet, då är det viktigt att fortsätta stöda och nivån på Finlands engagemang mäts på riktigt, säger han.

Energiklustrets representant?

Hjallis Harkimo utfrågades också om han har ett österbottniskt engagemang även om och efter att han blivit vald till president. Är han till exempel beredd att representera energiklustret?

Hjallis Harkimo svarade att det i Vasaregionen finns ett fint energikluster och att han som president gärna skulle ta med företagen ut på representation i världen.

– Fast som president gäller det här alla finländska företag, inte bara de österbottniska, säger han.

Fast som president gäller det här alla finländska företag, inte bara de österbottniska.

En sista publikfråga gällde vad Hjallis Harkimo kunde göra för att ge ungdomar hopp om en bättre framtid. Harkimo säger att han vill jobba för klimatfrågan och för att få ungdomar att tro på värdet i arbete och företagande.

LÄS OCKSÅ:

Wasa Future Festival lyfter skogens betydelse – Kaskö välkomnar storinvestering

Lämna ett svar