VASEKin Antti Alasaari ennakoi metallialan yrityskauppoja Vaasan seudulla – Yhtenä isona syynä henkilöstöpula

Antti Alasaari

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yritysneuvoja Antti Alasaari uskoo, että Vaasan seudulla nähdään lähitulevaisuudessa metallialan yrityskauppoja. Alasaari kertoo, että Etelä-Suomessa on jo nähtävissä, kuinka yritykset hankkivat lisää osaamista ostamalla kilpailijoita.

Metallialan yrityksiä voi olla Vaasan seudulla pian vähemmän. Näin ennakoi Antti Alasaari, joka neuvoo työkseen VASEKissa yrittäjiä erityisesti yrityskauppojen toteuttamisessa.

Alasaari ei puhu nyt asiakkaistaan, vaan hänen näkemyksensä perustuu alueen työvoimapulaan ja Etelä-Suomessa jo käynnissä olevaan ilmiöön. Etelä-Suomessa jotkut yritykset ovat hankkineet osaavaa henkilöstöä ostamalla kokonaisia yrityksiä.

– En ole huomannut, että täällä olisi sitä vielä käynnissä, mutta kun kuuntelee, kuinka haastavaa yritysten on löytää työntekijöitä, niin uskon, että se käynnistyy täällä meilläkin ihan näillä näppäimillä.

Sille on syynsä, miksi Alasaari ennakoi ilmiön alkavan juuri metallialan yrityksistä.

– Täällä on paljon osaavia konepajoja, joilla on haasteita houkutella alalle työntekijöitä. Kilpailijalta voidaan saada osaava henkilökunta sekä lisäksi töitä.

Yrityskaupalla kiinni asiakkaaseen

Toinen syy, miksi metallialan yrityskaupat voivat lisääntyä, liittyy asiakkaisiin.

Alasaari kertoo, että jollakin konepajalla voi olla mielestään paljon tuotteita vaikkapa Wärtsilälle tai ABB:lle. Silloin voi  olla hyvä vaihtoehto ostaa yhtiö, joka jo toimittaa näille isoille yrityksille osia.

Tämä ei sinällään ole mikään uusi oivallus. Alasaari muistuttaa, että kun yritys myydään, niin yleensä siinä nimenomaan myydään valmiita asiakkaita.

Joudutaan yhä useammin etsimään perheen ulkopuolisia ostajia

Yrityksiä tarjolla

Kaikenlaisia yrityksiä on kaupan yhä enenevissä määrin Pohjanmaalla, kertoo Alasaari.

– Meidän yrittäjäkunta on aika vanhaa. Ja koska lapsimäärät ovat pienentyneet, niin joudutaan yhä useammin etsimään perheen ulkopuolisia ostajia.

Alasaari toivookin, että nyt kun nuoret ovat kyselyjen mukaan kiinnostuneet entistä enemmän yrittämisestä, löytäisivät he valmiita yrityksiä. Hän muistuttaa, että olemassaolevilla yrityksillä on valmiiden asiakkaiden lisäksi hyvä brändi ja testattu toiminta.

– Yrityksen ostaminen vaatii alussa euroja enemmän kuin uuden perustaminen, mutta riskit ovat pienemmät.

Usein myyvä yrittäjä myös suostuu jäämään neuvonantajaksi tai yhä useammin myös osaomistajaksi.

”Suurin jarru on kannattavuus”

Yrityskauppojen toteutumisen esteenä on useimmiten huonosti hoidettu liiketoiminta.

– Suurin jarru kauppojen toteutumiselle on kannattavuus. Pääosin ostajat etsivät bisnestä, mikä on kannattavaa.

Alasaari kehottaakin yrityksen luopumisesta harkitsevaa ottamaan yhteyttä ajoissa vaikka VASEKiin. Näin he voivat valmistella tulevaa yrityksen myyntiä.

Alasaari kertoo, että on esimerkiksi tärkeää, ettei yrityksen menestys ole kiinni yhdestä henkilöstä. Tarvittavat tiedot asiakkaista, tuotteista ja toiminnan pyörittämisestä pitää dokumentoida ja opettaa eteenpäin.

Yrityksen myymisessä on myös monenlaisia muita asioita, jotka kannattaa hoitaa ajoissa. Siksi VASEK on yhdessä Pohjanmaan alueen muiden kehitysyhtiöiden kanssa valmistelemassa tarkistuslistaa yritysten myyjille.

– Sama tarkistuslista toimii kääntäen myös ostajille.

Tarkistuslista julkistetaan 31. lokakuuta järjestettävässä webinaarissa.

 

LUE MYÖS:

VASEKin viisi vinkkiä onnistuneisiin yrityskauppoihin

Lämna ett svar