Vaikka korot ovat nousseet, eivät sijoittajat ole kiinnostuneet korkosijoituksista siinä määrin kuin Vaasan Osuuspankin pankinjohtaja Simo Vuorenlinna odotti. Vaasassa vieraillut strategi Harri Kojonen muistutti, kuinka korkosijoitukset tuovat nyt varmuuden lisäksi hyvää tuottoa.
OP:n varainhoidon strategi ja salkunhoitaja Harri Kojonen ei säästele sanojaan Helsingin pörssistä.
– Suomen osakemarkkina on pärjännyt tosi heikosti muihin maihin verrattuna. Se on tietysti ikävä asia niille suomalaisille sijoittajille, jotka eivät ole jakaneet sijoituksiaan maantieteellisesti.
Helsingin pörssin yleisindeksi OMXH on pudonnut vuoden alusta noin 16 prosenttia. Samaan aikaan Yhdysvaltain suurimpia yrityksiä mittaava S&P 500 -indeksi on noussut noin kymmenen prosenttia.
OP on omissa hajautetuissa rahastoissaan pitänytkin Helsingin pörssiä alipainossa jo pitkään. Sama linja jatkuu edelleen.
– Helsingin pörssi ei ole ollut erityisen houkutteleva.
Korkomarkkina on nyt kilpailukykyinen osakemarkkinoiden kanssa.
Korkosijoituksista vakautta ja tuottoja
Merkittävin asia suomalaisille sijoittajalle ei kuitenkaan ole Helsingin pörssin heikkous, vaan korkealla olevat korot ja inflaatio. Suomalaisetkin sijoittajat ehtivät tottua mataliin korkoihin niin pitkään, että monet eivät ole osanneet lähteä hakemaan tuottoja korkosijoituksista.
– Olisin odottanut, että mielenkiinto korkotuotteita kohtaan olisi ollut korkeampikin kuin nyt on ollut, Vaasan Osuuspankin OP-Private pankinjohtaja Simo Vuorenlinna kertoo.
Kojonen kertoo, että perinteisesti korkotuotteet ovat olleet niitä tylsiä sijoituksia, joilla on tasoitettu riskejä. Nollakorkojen aikana niistä ei edes saanut oikein mitään tuottoa.
Kojosen mielestä nyt korkotuotteita kannattaisi kuitenkin ottaa sijoitussalkkuun.
– Korkomarkkina on nyt kilpailukykyinen osakemarkkinoiden kanssa. Korkotuotteiden tuottotasot ovat aika kovia osakemarkkinoidenkin pitkäaikaisiin keskimääräisiin tuottotasoihin verrattuna.
Toisin sanoen nyt kannattaa hajauttaa sijoituksia tasaisemmin osakemarkkinoiden ja korkomarkkinoiden kanssa. Sitä kautta voi pienentää riskitasoa ja samaan aikaan lisätä tuottoja.
– Odotettu tuotto yhdistelmärahastoissa on selvästi korkeampi kuin vielä pari kolme vuotta sitten.
Yhdysvaltain nousu yllättänyt
Yhdysvalloissa osakemarkkinoiden nousu on yllättänyt myös markkina-analyytikot.
– Vuoden alussa aika lailla jokaikinen analyytikko arvioi, että osakkeet laskevat Yhdysvalloissa tänä vuonna, Kojonen kertoo.
Erityisen yllättävää on, että nousua ovat kannatelleet isot teknologiayhtiöt. Perinteisesti kun inflaatio on kovaa, kasvuyhtiöiden osakkeet ovat laskeneet ja tasaisemmin kasvaneiden yhtiöiden osakkeet ovat pärjänneet paremmin.
Tämä johtuu, että kasvuyhtiöiden osakkeiden hinnasta paljon on perustunut tulevaisuuden tuottoihin. Kun inflaatio on voimakasta, näiden tulevaisuudessa saatavien voittojen arvo pienenee.
Kojonen kertoo, että markkina-asiantuntijat ovat pitäneet yhtenä syynä teknologiayhtiöiden osakkeiden nousuun tekoälyhuumaa. Kojosella on myös toinen näkemys.
Kojonen arvelee, että isot tunnetut yhtiöt ovat jo saavuttaneet niin vakaan aseman, että niiden arvellaan menestyvän hyvin myös taantuman aikana.
– Niiden ympärillä on sellainen hegemonia, että ne eivät ole enää kasvuyhtiöitä perinteisessä mielessä.
Hajauta ja malta
Kojonen ja Vuorenlinna ovat varovaisia antamaan mitään tarkkoja suosituksia sijoittamiseen. Perinteiset neuvot pätevät tässäkin tilanteessa.
Kannattaa hajauttaa sijoituksensa monelle markkinalle niin maantieteellisesti kuin sijoituslajin mukaan. Lisäksi kannattaa sijoittaa pitkäaikaisesti.
– Esimerkiksi osakemarkkina pitkällä aikavälillä tuottaa varmasti, kun on hajautus kunnossa, Kojonen sanoo.
LUE MYÖS:
Vihreää valoa fuusiolle – Korsnäsin Osuuspankki ja Vaasan Osuuspankki yhdistyvät syksyllä