OP Gruppens chefsekonomist Reijo Heiskanen i Vasa – ”Det går inte så illa i ekonomin som allmänheten tror”

Reijo Heiskanen OP Ryhmä chefsekonomist chefsekonom OP gruppen
Reijo Heiskanen.

”Jo, de flesta bedömare är överens om att det är lite tuffare tider på kommande”, säger Reijo Heiskanen, chefsekonomist på OP Gruppen. ”Ekonomin går däremot inte så illa som allmänheten tror just nu och det finns dessutom många stötdämpare på vägen ner”, säger han.

Uppfattningen och föreställningarna om ekonomin har varit dystrare än verkligheten. Det budskapet kommer från Reijo Heiskanen, OP Gruppens chefsekonomist, som igår besökte Vasa och Vasa Andelsbank.

Rubrikerna har fyllts av coronanyheter, krig och inflation och det har påverkat stämningen.

– Och visst, det här är saker som påverkar ekonomin, men det har ändå gått och går bättre i ekonomin än vad många tror, säger Reijo Heiskanen.

Från toppen finns bara en väg

Reijo Heiskanen OP Ryhmä chefsekonomist chefsekonom OP gruppen
Reijo Heiskanen.

Att vi tror att det går sämre än det gör är kanske inte så ovanligt. Reijo Heiskanen säger att vi ofta är pessimister när det gäller framtiden.

Heiskanen säger ändå att siffrorna snarare tyder på att vi har varit på topp. Och när man är där, så måste man komma ner förr eller senare, menar Heiskanen.

– Till saken hör ändå att det på vägen ner denna gång finns många mjuka stötdämpare, säger han.

Stötdämpare är till exempel god sysselsättning, exportmöjligheter och att många både stora och små företag de facto har gjort och gör goda resultat.

Kriser drabbar ojämnt

Coronakrisen drabbade människor och företag väldigt ojämnt. Några få företag tjänade till och med på läget, några kom helt undan biverkningar medan andra drabbades oproportionellt hårt.

– Många av de företag som led mest återhämtar sig fortfarande, säger Heiskanen.

Precis samma utgångsläge gäller den pågående energikrisen. Några tjänar på läget, några kommer undan medan andra drabbas enormt.

– Dyrare energi leder åtminstone till att den gröna omställningen går snabbare, säger Heiskanen.

Österbotten välpositionerat

Att förnyelsebar energi och ökad energieffektivitet är extremt heta områden ser Reijo Heiskanen som något positivt för Vasaregionen och Österbotten.

– Utsikterna är bra här, positioneringen är bra med tanke på den gröna omställningen, säger han.

Utsikterna är bra här.

Köplägen skapas

Vasa Andelsbank och OP Gruppen är starka överlag när det gäller placeringar och kunskap om placeringar. Reijo Heiskanen var i Vasa för att ge sin syn på ekonomin till placerare knutna till banken.

Simo Vuorenlinna, bankdirektör på OP Private, Vasa Andelsbank, säger att det är den första placeringskvällen som de ordnar på plats efter coronapandemin. Intresset för eventet var stort vilket tyder på att ämnet intresserar men också på att samhället verkligen har öppnat upp igen.

Vuorenlinna säger att värderingarna på många objekt nu börjar vara måttliga om man ser på till exempel P/E-värden. Han säger ändå att det viktigaste är att tänka långsiktigt och att fundera på när pengarna behövs.

– Behövs de till julgåvor eller till elräkningen i januari är det knappast läge att placera, säger han.

 

LÄS OCKSÅ:

Starkt halvår för Vasa Andelsbank – Rekordhög efterfrågan på nya bostadslån

Lämna ett svar