EPV Energia valmis tulevaisuuden energiahaasteisiin – Isot investoinnit tukevat yhteiskuntaa

Rami Vuola, EPV Energia
Rami Vuola

Koska teollisuuden täytyy muuttua vauhdilla päästöttömäksi, puhtaan sähkön kysyntä kasvaa nopeasti. Siksi 70 vuotta täyttävä EPV Energia suunnittelee miljardin euron investointeja päästöttömän energian varmistamiseksi.

Sähköä saa töpselistä ja maakaasua putkesta. Tämä oli yksinkertaistettuna ajattelumalli monen yrityksen johdossa vielä viitisen vuotta sitten.

Nyt maailma näyttää ihan toiselta. Kaikkien tavaroiden, tuotteiden ja elintarvikkeiden tuotanto pitää saada päästöttömäksi vuoteen 2035 mennessä. Näin on Suomen hallitus linjannut.

Se tarkoittaa suurta muutosta.

– Kun kivihiilestä, maakaasusta ja öljystä pitää päästä eroon, teollisuuden pitää muuttua tosi paljon. Ainoa mitä osaamme tehdä päästöttömästi on sähkö. Se tarkoittaa, että sähkön kulutus lisääntyy, EPV Energian toimitusjohtaja Rami Vuola sanoo.

Tähän puhtaan sähkön kysynnän lisääntymiseen EPV Energia on päättänyt vastata. Suunnitteilla on noin miljardin euron investoinnit sähköntuotantoon ja varastointiin.

Varastoja ja energiapuistoja

EPV Energialla on suunnitelmissa esimerkiksi Pyhäsalmen lopetettuun kaivokseen pumppuvoimala. Ideana on, että se toimisi energiavarastona.

Halvan sähkön aikaan voitaisiin pumpata vettä ylös ja kalliin sähkön aikana se toimisi vesivoimalan tavoin ja pyörittäisi turbiineja, jotka tuottavat sähköä.

– Lisäksi meillä on suunnitelmissa lisää tuulivoimapuistoja, mittava määrä aurinkopuistohankkeita, sähkövarastoja sekä vihreän vedyn tuotantolaitos. Kaikki hankkeet ovat yli 100 miljoonan euron investointeja. Ne ovat isoja investointeja, mutta teemme niitä, koska yhteiskuntamme tarvitsee niitä.

Teemme isoja investointeja, koska yhteiskuntamme tarvitsee niitä.

Joustoa sään mukaan

Uusiutuvan energian tuotanto vaihtelee säätilan mukaan. Tämä vaihteluvuus vaikuttaa suoraan sähkön hintaan.

Ja se on suuri syy, miksi teollisuuden täytyy muuttua.

– On ihan selvää, että jos Suomeen rakennetaan niin paljon tuulivoimaa kuin on ennustettu, silloin pitää syntyä teollisuutta, joka toimii, kun sähkö on halpaa, Vuola sanoo.

Tämä ei tarkoita sitä, että tehtaissa laitettaisiin kaikki koneet kiinni, kun ei tuule tai paista. Mutta se voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sähkönkulutusta ohjataan halvimmille tunneille.

Vuola arvioi, että yhä useampaan tuotantolaitokseen rakennetaan siksi energiavarastoja, joilla hintapiikkejä voidaan välttää. Nämä energiavarastot voivat olla esimerkiksi akustoja tai lämpövarastoja.

Tuotannon optimointi muuttuu

Myös muut varastot voivat lisääntyä. Vuola muistuttaa, että 30 vuotta on rakennettu tehtaita sillä periaatteella, että materiaalit ja osat saapuvat alihankkijoilta juuri oikeaan aikaan.

Näin toimimalla tehtaiden omat varastot on voitu pitää pienempinä ja näin on säästetty kuluissa.

– Vaihteleva sähköhinta heittää tämän kuvion vähän päälaelleen, koska voi olla järkevää ajaa tiettyjä koneita halvan sähkön aikaan ja kerätä osia omiin varastoihin.

Hiilineutraali vuoteen 2030

EPV:n Torkkolan tuulivoimapuisto. Kuva: Christoffer Björklund

EPV Energia on energiayhtiöiden ja yritysten omistama energiantuottaja. Suurimpana omistaja on Vaasan Sähkö, joka omistaa lähes 41 prosenttia. Seinäjoen Energia on vajaan 11 prosentin omistuksella toiseksi suurin omistaja.

EPV on luvannut, että sen sähköntuotanto on hiilineutraalia vuoteen 2030 mennessä. Viime vuonna päästötöntä sähköntuotantoa oli 84,2 prosenttia kaikesta EPV Energian tuottamasta sähköstä.

Vuola myöntää, että Ukrainan sodan aiheuttama energiakriisi laittoi hieman ajatuksia uusiksi hiilineutraaliuteen pyrkimisessä. Tavoite on toki yhä ennallaan, mutta esimerkiksi nykyinen Vaasan Vaskiluodon sähköä ja lämpöä kivihiilestä tuottava voimalaitos pysynee varavoimalaitoksena pidempään kuin vielä ennen sotaa oli suunniteltu.

Metsähakkeen polttaminen jatkuu

Hiilineutraalius on siinä mielessä mielenkiintoinen käsite, että se on politiikalle altis. EPV esimerkiksi käyttää hakkuujätteitä, kuten latvuksia polttoaineina sähkön ja kaukolämmön yhteistuotantolaitoksissa.

Tällä hetkellä bioenergia on määritelty EU:ssa hiilineutraaliksi tuotantomuodoksi. Tämä voi vielä muuttua lähivuosina.

Vuola kertoo, että määritelmät eivät suuresti vaikuta yhtiön suunnitelmiin. Toki nykyiseen vuoden 2030 tavoitteeseen on vielä laskettu mukaan bioenergiaa, mutta pidemmällä tähtäimellä hakkuujätteiden polttamisesta aiotaan luopua.

Tilalle tulevat synteettiset polttoaineet eli esimerkiksi tuulivoimalla tuotettu vety. Senkin kehittämisessä EPV Energia on mukana.

 

LUE MYÖS:

Kiinteistöjen energia-asiat kiinnostavat nyt valtavasti – Granlund auttaa niin nopeissa ratkaisuissa kuin pitkän tähtäimen suunnitelmissa

Lämna ett svar