EPV Energia jatkaa tuulivoimainvestointeja – Närpiöön nousee uusi 17 voimalan tuulipuisto

Torkkolan tuulivoimapuisto Vaasassa
Torkkolan tuulivoimapuisto Vaasassa. KUVA: EPV Energia

EPV Energian konserniyhtiö EPV Tuulivoima Oy rakentaa 17 uutta tuulivoimalaa Närpiön Norrskogeniin. Voimaloiden nostot alkavat ensi vuonna, ja puiston on arvioitu valmistuvan vuonna 2023.

Norrskogenin 102 MW:n tuulivoimapuisto on EPV Energian kuudes teollisen mittakaavan tuulivoimapuisto. Sen vuotuinen tuotto tulee olemaan yli 300 000 MWh, mikä vastaa noin 20 000 omakotitalon sähkön vuosikulutusta.

– Puiston kokonaisinvestoinnin suuruusluokka on yli 100 miljoonaa euroa. Turbiinitoimittajaksi on valittu Vestas, joka on maailman johtava tuulivoimalatoimittaja, kertoo EPV Tuulivoiman toimitusjohtaja Frans Liski.

Tuulivoimapuiston valmistelevat työt on aloitettu jo viime vuonna, ja infran rakentaminen jatkuu tämän vuoden aikana.

Satojen miljoonien investoinnit

Konsernin linjausten mukaan EPV Energian energiantuotanto muuttuu täysin päästöttömäksi 2020-luvun aikana. Tuulivoimaohjelma käynnistyi vuonna 2006, ja vuonna 2020 jo noin 26 % EPV:n energiantuotannosta tuli tuulivoimasta.

Konsernin muut tuulivoimapuistot sijaitsevat Vaasassa, Ilmajoella, Kristiinankaupungissa, Teuvalla ja Torniossa, jotka ovat tuuliolosuhteiltaan otollisia alueita.

– Pelkästään tuulivoimaan olemme viimeisten vuosien aikana investoineet yli 500 miljoonaa euroa. Tuulivoimateknologia on kehittynyt voimakkaasti, ja uusilla puistoilla on jo yli 30 vuoden elinikätakuu, toteaa Liski.

Tulemme jatkamaan näitä investointeja.

Frans Liski, EPV.

– Nopeasta kehityksestä kertoo sekin, että uusissa voimaloissa roottorin halkaisija on kasvanut jo 162 metriin. Norrskogenissa voimaloiden napakorkeutta onkin laskettu, jotta ne ovat kaavan mukaisia, Liski jatkaa.

Myös teollisen mittakaavan aurinkovoimalat ovat Liskin mukaan EPV Energian strategiassa.

– Tuulivoiman aleneva kustannuskehitys on ollut nopeaa, mutta aurinkovoimalat eivät ole vielä kaupallisesti kypsiä ratkaisuja. Varaudumme kuitenkin aurinkovoimaloihin asiaa tutkimalla ja tekemällä selvityksiä, kertoo Liski.

Ratkaiseva merkitys

Närpiön tuulivoimapuisto tukee EPV Energian Uuden sähkön vallankumous -strategiaa, jonka keskiössä on uusiutuva sähkö.

– Uusi sähkö syntyy päästöttömistä lähteistä, ja tässä tuulivoimalla on tärkeä rooli. Tulemme jatkamaan näitä investointeja, sanoo Liski.

Sähkön käytön uusia mahdollisuuksia on linjattu myös hallituksen huhtikuussa julkaisemassa puoliväli- ja kehysriihessä. Hallitus aikoo selvittää esimerkiksi kaukolämpöverkkoon lämpöä tuottavien sähkökattiloiden siirtämistä alempaan sähköveroluokkaan.

– Power to X – eli sähköstä tuotteeksi -ratkaisut ovat kehittyneet viime vuosina nopeasti eteenpäin. Uudella sähköllä voi olla ratkaiseva merkitys teollisten alojen energiamurroksessa, mistä SSAB:n vetyteräs on loistava esimerkki, toteaa Liski.

LUE MYÖS:

Puhdasta ja paikallista BIG-biokaasua Stormossenilta – Valtakunnallinen ketju tuo laajaa näkyvyyttä

Lämna ett svar