Avaruusdatasta uutta liiketoimintaa – Yhteistyö ylitse Merenkurkun on vahva valttikortti

Havainnekuva KvarkenSat-satelliitista avaruudessa. KUVA: Kvarken Space Economy

Yli Merenkurkun ulottuva Kvarken Space Economy -hanke järjestää avaruusaiheisen infotilaisuuden verkossa 18. tammikuuta. Tilaisuuden järjestää Vaasan yliopisto yhdessä hankepartnereineen sekä yrityskiihdyttämöiden ESA BIC Finland ja ESA BIC Sweden kanssa.

Hankkeen vetäjä, Vaasan yliopiston Digital Economy -tutkimusalustan johtaja Heidi Kuusniemi kannustaa tilaisuuteen mukaan niin startupeja, yrityksiä, opiskelijoita ja tutkijoita kuin julkisia toimijoita sekä muita avaruusdatasta kiinnostuneita.

Heidi Kuusniemi.

– Esittelemme avaruusdatan liiketoiminnan mahdollisuuksia, ja ESA-yrityshautomot tuovat tietoutta EU:n rahoitusmahdollisuuksista. Jakaudumme myös maakohtaisiin työpajoihin, ja tilaisuus toimii kickoffina uuden Merenkurkun avaruustalouden verkoston rakentamiselle, Kuusniemi kertoo.

Vahva valttikortti

Kvarken Space Economy -hankkeen aikana alueelle rakentuu Merenkurkun avaruuskeskus, Kvarken Space Center. Avaruuskeskus tuo avaruustaloudesta kiinnostuneita yrityksiä ja muita toimijoita yhteen Suomessa ja Ruotsissa sekä ylitse Merenkurkun.

– Vahvana valttikorttina avaruustalouden kehittämisessä onkin juuri maidemme välinen yhteistyö. Kansallisesti meille on tärkeää etenkin downstream-liiketoiminta, jota tukee myös Business Finlandin New Space Economy -ohjelma, toteaa Kuusniemi.

Innovointi avaruustalouden ympärillä jatkuu myös maaliskuussa hackathonissa.

Avaruusdatan hyödyntämisessä liiketoiminnaksi on hyvin moniulotteiset mahdollisuudet. Monille jo arkipäiväiset ruokakuljetuksetkin perustuvat satelliittidataan, ja Kuusniemen mukaan meneillään onkin paljon logistiikkaan ja älyliikenteeseen liittyvää uutta liiketoiminnan liikehdintää.

– Maa- ja metsätaloudessa satelliittikuvia voidaan puolestaan käyttää esimerkiksi korjuun suunnitteluun, uusiutuvassa energiajärjestelmässä avaruusdatan avulla voidaan ennakoida esimerkiksi tuulta ja lisäksi satelliittiaikaa voidaan käyttää synkronointiin integroidessa yhteen älyverkkoja, kuvailee Kuusniemi.

Uusia ratkaisuja

Innovointi ja verkostoituminen avaruustalouden ympärillä jatkuu myös maaliskuussa, kun 18.-20. maaliskuuta järjestetään verkossa innovaatiokilpailu teemalla Space Data and Sustainable Forestry.

– Suomen ja Ruotsin välisessä suuressa hackathonissa haetaan avaruusdatasta uusia ratkaisuja kestävään metsätalouteen. Opiskelijoiden ja tutkijoiden lisäksi mukaan ovat tervetulleita myös startupit ja yritykset, vinkkaa Kuusniemi.

Mielenkiintoista huomiota herättää myös Merenkurkun oma KvarkenSat.

Mielenkiintoista huomiota herättää myös Merenkurkun oma piensatelliitti KvarkenSat, jonka yksityiskohtaiset suunnitelmat julkaistiin joulukuussa ja joka rakennetaan suomalais-ruotsalaisena yhteistyönä.

Satelliitin laukaisun avaruuteen on määrä tapahtua Kiirunasta vuoden 2022 loppupuolella tai alkuvuodesta 2023.

LUE MYÖS:

Hitachi Energyllä uusi kokoonpanolinja käyttöön Vaasassa – ”Muuntaja mahdollistaa puhtaan energiatulevaisuuden”

Lämna ett svar