Wasa Up kehitti tyky-päiville kaikille sopivan joukkuepelin – ”Tänne voi tulla vaikka pyörätuolissa”

Johannes Sumuvuori

Wasa Up kehitti korona-aikana yrityksille uudenlaisen virkistäytymiskonseptin. Toimitusjohtaja Johannes Sumuvuori arvioi, että yritysten henkilökunta kaipaa nyt yhdessä tekemistä enemmän kuin koskaan aiemmin.

Wasa Up ei ole pelkkä kiipeilykeskus. Tämä käy ilmi, kun vierailee  vuonna 2019 perustetun keskuksen tiloissa.

Ison kiipeilytilan lisäksi yhdeltä reunalta löytyy esterata, jossa on televisio-ohjelma Ninja Warriorista tutuksi tulleita esteitä. Lisäksi keskuksessa on sali, jossa järjestetään erilaisia lihastenhuoltotunteja sekä joogaa.

Toimitusjohtaja Johannes Sumuvuori istuu patjalla ja toivoo, että yritykset löytävät koronan jälkeen takaisin Wasa Upin järjestämille työhyvinvointitapahtumille.

– Meillä ehti olla yksi normaali syksy, jolloin meni todella kovaa. Silloin oli vuodenvaihteessa varauskirjat täynnä. Toivomme, että tänä syksynä pääsemme samaan.

Merkit siitä ovat jo ilmassa, sillä jo kesäkuussa jotkut yritykset alkoivat varata syksyksi tyky-päivien ohjelmaa.

Korona pakotti kehittämään

Korona pakotti Wasa Upin laittamaan välillä tilat lähes kokonaan kiinni. Silloin yhtiön oli pakko kehittää toimintaa.

Sumuvuori kertoo, että silloin he rakensivat Team Building -konseptin. Siinä joukkueet suorittavat erilaisia tehtäviä, joihin on otettu mallia esimerkiksi Amazing Racesta ja Suurmestarista.

– Tehtävissä kiipeily on vain pieni palikka. Tehtävät voi ratkaista joko lihaksilla tai aivoilla. Tänne voi tulla vaikka pyörätuolissa ja todennäköisesti se henkilö on se arvokkain, koska hän pysähtyy ajattelemaan.

Toisaalta pelkät aivot eivät aina riitä. Sumuvuori kertoo, että peli on suunniteltu niin, että myös liikunnalliset tyypit pääsevät loistamaan.

– Jokainen osallistuja pääsee sillä omalla vahvuusalueellaan tuomaan tehtävään oman panoksen.

Kiipeilyssä on erittäin helppo saada onnistumisen kokemuksia.

Yritysten välinen kisa

Sumuvuori kertoo, että Team Building -konsepti on myös suunniteltu siten, että se ei aiheuta ristiriitoja yrityksen sisällä. Yrityksissä kun on aina sekä niitä, jotka tykkäävät kilpailla lähes kaikesta ja niitä, joita kilpailu ei kiinnosta lainkaan.

– Tässä firman tiimit eivät kilpaile keskenään, vaan toisia firmoja vastaan.

Tiimien suoritus pisteytetään ja Wasa Upin verkkosivuilta voi sitten vertailla, että miten hyvin joukkue pärjäsi muita yrityksiä vastaan.

Etäily lisää tarvetta

Johannes Sumuvuori
Johannes Sumuvuori

Sumuvuori arvioi, että työntekijöillä on nyt kova tarve erilaisiin työyhteisön sosiaalisiin tapahtumiin.

– Etätyö on lisääntynyt ja ihmiset eivät pääse samalla tavalla kontaktiin työkavereiden kanssa.

Pelkästään etänä voi olla vaikeaa kokea työkavereiden kanssa yhteisöllisyyttä. Siksi erilaisten työhyvinvointipäivien rooli korostuu nyt syksyllä ja luultavasti tästä eteenpäinkin.

Wasa Upissa on tarjolla monenlaisia aktiviteetteja tyky-päiviä varten. Yhtiö järjestää kiipeilyn ja esteratajuoksun lisäksi tavanomaisempia ryhmäliikuntoja, kuten kehonhuoltotunteja ja joogaa, jotka sopivat erityisesti toimistotyöläisille.

Wasa Upissa myös mielellään räätälöidään yrityksille erilaisia palveluita ruokailua ja saunaa myöten.

Kiipeily sopii kaikille

Monelle kiipeily voi kuulostaa hurjalta aktiviteetiltä. Sumuvuori kuitenkin vakuuttaa, että kiipeily sopii kaikille, joilla ei ole fyysisiä vammoja, jotka estävät käsien ja jalkojen käyttöä.

– Jos pystyy kiipeämään tikkaita, niin pystyy kiipeilemään. Jos taas pelkää korkeita paikkoja, niin voi edetä puolentoista metrin korkeudessa vaakasuuntaan.

Sumuvuori kertoo, että lajin matala kokeilukynnys näkyy hyvin myös tyky-päivillä.

– Jos meillä on vaikkapa 30 henkilöä, niin usein viisi heistä kertoo, että eivät halua kiivetä. Lähes aina käy niin, että jossain vaiheessa päivää kaikki haluavat kuitenkin kokeilla.

”Kiipeily on pulmapeli”

Johannes Sumuvuori varmistaa alhaalla, kun Sami Järvimäki kiipeää.

Vaikka kiipeilyssä kädet ovat aluksi kovilla, ei pitkään kiipeilyä harrastanut ja Wasa Upilla ohjaajana työskentelevä Sami Järvimäki pidä lajia oikeastaan urheiluna.

– Kiipeily on pulmapeli. Jokaikinen reitti on pulmapeli, joka pitää ratkaista omalla liikesarjalla. Se ei ole välttämättä omasta fysiikasta niin paljon kiinni kuin siitä, että keksii ratkaisun.

Lajiin pääsee myös helposti sisään, koska kiipeilykeskuksissa on suunniteltu reittejä niin vasta-alkajille kuin kokeneille.

– Kiipeilyssä on erittäin helppo saada onnistumisen kokemuksia. Se tekee lajista myös niin koukuttavaa, Järvimäki sanoo.

Sumuvuori kertoo, että kiipeilykeskuksesta pulmat eivät ikinä lopu, koska reittejä muutetaan jonkin verran joka viikko.

Kiipeily on sosiaalista

Kiipeilyssä sosiaalisuus on ikäänkuin sisäänrakennettua. Keskuksessa kiipeilijät seuraavat usein toistensa suorituksia ja pyrkivät oppimaan heiltä sekä toisaalta myös neuvomaan toisille tapoja edetä.

– Kiipeily on äärimmäisen sosiaalinen ja avoin laji. Kun tulet halliin, olet jo osa porukkaa, Järvimäki kertoo.

Järvimäki kertoo, että jopa kilpailuissa kiipeilijät antavat kanssakilpailijoille vinkkejä reittivalinnoista.

Sumuvuori arvioi, että koska kiipeilyssä autetaan toisia, on kiipeilykeskus yrityksille hyvä ympäristö luoda työntekijöiden välille tiimihenkeä.

 

LUE MYÖS:

Uppåt rätt riktning för Vasas nya klättercenter – Klättring, OCR, acroyoga och ninjaskola bland utbudet

Lämna ett svar