2 minuutin kooste – Päivän puheenaiheet Pohjanmaalla: Vaasa tukee asukkaiden ideoita osallistuvalla budjetoinnilla, pohjalaislukiot saavat miljoonapotin koronavaikutusten paikkaamiseen ja PoDoCo-ohjelman apurahahaku on avoinna

Vaasa Insider kokoaa sen, mitä sinun on tiedettävä, että pysyt ajan tasalla ajankohtaisista uutisista ja tapahtumista. Päivän uutisisku säästää aikaasi ja valmistaa sinut onnistuneeseen päivään.

Työ & talous

Vaasan kaupungin syntymäpäivänä 2.10. juhlitaan yhdessä vaasalaisuutta. Kaupungilla on varattu asukkaiden ideoiden toteutukseen 5000 euroa osallistuvan budjetoinnin kokeilun kautta. Hakemuksia saa lähettää 29.9. saakka ja voittaneet hankkeet julkistetaan Vaasan syntymäpäivänä 2.10.

Yksityisissä palvelukodeissa asuvat laihialaiset ikäihmiset joutuvat maksamaan asumisestaan ensi vuoden alusta lähtien paljon nykyistä enemmän omasta kukkarostaan. Laihian kunta ottaa käyttöön uuden palvelusetelien arvotaulukon, joka pienentää selvästi kunnan maksamaa osuutta, kertoo Ilkka-Pohjalainen.

Oikeusministeriö on laatinut esityksen yritysperinnän kulujen euromääräisistä ylärajoista sekä trattaperinnän rajoittamisesta väliaikaisesti. Esityksellä pyritään helpottamaan koronakriisin vuoksi taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneiden yritysten tilannetta, kertoo Suomen Yrittäjät.

Koulutus & tutkimus

Pohjalaislukioille on tulossa valtiolta reilut miljoona euroa lisärahaa koronakevään vaikutusten paikkaamiseen. YLE Pohjanmaan mukaan opetushallitus myönsi suurimmat potit Vaasaan, reilut 230 000 euroa ja Kokkolalle hieman alle 200 000 euroa. Seinäjoki ei saa tukea ollenkaan, koska kaupunki on lomauttanut opettajia.

PoDoCo-ohjelma tukee vastavalmistuneiden tohtoreiden ja yritysten yhteistyötä. Ohjelman apurahahaku on avoinna 15.9.-31.10. Suomen Yrittäjien mukaan hjelmaan voi osallistua toimialasta riippumatta mikä tahansa yritys ja kuka tahansa väitöskirjan vastikään tehnyt tai lähiaikana väittelevä henkilö.

Mustasaaren kunta yrittää ratkoa tyhjien kyläkoulurakennustensa kohtaloa, kertoo YLE Pohjanmaa. Kun Koivulahden koulukeskus valmistui, jäivät Petsmon, Veikkaalan ja Kuni-Vassorin koulut tyhjilleen. Nyt kunnassa viritellään keskustelua kyläläisten kanssa, josko he olisivat kiinnostuneita ostamaan rakennukset.

Hallituksen budjettiriihi

Suomen hallitus sopii kehysriiheen 2021 mennessä hallituskaudet ylittävästä teollisuuspoliittisesta strategiasta, tiedottaa työ- ja elinkeinoministeriö. Strategia sovitetaan yhteen hallituksen hiilineutraaliustiekartan ja teollisuuden vähähiilitiekarttojen toimeenpanon kanssa ja valmistellaan yhteistyössä sidosryhmien kanssa.

Hallitus esittää myös vähäpäästöisen liikenteen tukemista vuoden 2021 alusta voimaan tulevalla työsuhde-etujen verouudistuksella, tiedottaa liikenne- ja viestintäministeriö. Täyssähköautojen veroetua parannetaan, työpaikkalataus määritetään verovapaaksi, työsuhdematkalipun ja työsuhdepyörien vähennysoikeutta kasvatetaan tuntuvasti.

Suomen Yrittäjät odottivat, että hallitus olisi uudistanut työttömyysturvaa, edistänyt työpaikkasopimista ja poistanut eläkeputken. Yrittäjien mukaan näistä on toki kirjauksia, mutta uudistukset jäivät tekemättä. Yrittäjät pitää tarpeellisena ehdotusta pohjoismaisen työvoimapalveluiden mallista, joka sisältää panostuksia työvoimapalveluihin ja uudistetun aktiivimallin.

Lämna ett svar