Från odödlig till 250 dygn på sjukhus – Project Liv kämpar för att återse borttappade leenden – Söker stödjande företag

Nina Brännkärr-Friberg, Susanna Back.

Project liv jobbar för att skapa mer glädje i vardagen för långtidssjuka barn och deras familjer. Nu öppnar föreningen upp också för företag att bli medlemmar.

Nästan odödliga. Så beskriver Nina Brännkärr-Friberg hennes familj innan 2010. Båda hon och hennes man var diplomingenjörer, mitt i karriären, och hade tre barn tillsammans.

– Men hela mattan för allt vad vi höll på med drogs undan, säger Nina Brännkärr-Friberg.

2010 diagnosticerades ett av barnen med cancer. 250 dygn på sjukhus och en stamcellstransplantation följde.

Brännkärr-Friberg säger att de alla levde inne i en cancerbubbla under en lång tid.

– Om någon är sjuk så drabbar det hela familjen, säger hon.

I dag mår barnet bra men samtidigt går det att säga att inget ändå är som förut.

Startade Project Liv

2014 – när Nina Brännkärr-Friberg fått ordning på sina egna tankar – startade hon föreningen Project Liv. Tillsammans med Johanna Stenback och Gunnar Norrlund ville hon göra en skillnad för andra familjer med långtidssjuka barn, oberoende av diagnos, men som kanske just nu befinner sig inne i en sjukdomsbubbla.

– Jag tänkte mycket på vilka saker som hade gett oss trygghet och glädje och ville jobba för att sprida det vidare, säger Brännkärr-Friberg.

Även grafikern Magnus Lindström har varit med från start och skapat en enhetlig grafisk image för föreningen.

Föreningens motto är att ta hela familjen i beaktande och göra saker i enlighet med värderingarna: med hjärta, med barnasinne och med passion.

– ”To bring back lost smiles”, sammanfattar det ganska bra, som en fotbollspelare vi jobbar med elegant utryckte det, säger Brännkärr-Friberg.

Project Liv skapade snabbt ett nätverk med likasinnade som också ville hjälpa till. Verksamheten är uppbyggd på donationer. En del donerar pengar medan andra hjälper med det de själva kan bäst.

Täcker hela Finland

Project Livs verksamhet, med kontor i Vasa och Jakobstad, är numera nationell. En viktig och synlig del av verksamheten går ut på att ordna så kallade drömdagar.

Det går till så att sjukvårdspersonal nominerar familjer där det skulle behövas lite extra stöd för att orka kämpa vidare.

– I en utsatt situation faller många i apati och det kan behövas en kick för att komma framåt, säger Brännkärr-Friberg.

Det kan behövas en kick för att komma framåt.

På drömdagarna får barnen i familjerna sina drömmar uppfyllda. Det kan handla om vad som helst – allt från racing till att få kocka tillsammans med en tv-kock som Micke Björklund, som exempel.

Föreningen ordnar och finansierar kring 45 drömdagar i året.

Mjukare värden

Nina Brännkärr-Friberg, Susanna Back.

Föreningen har tre fokusområden, förutom drömdagarna finns även Liv supporten och Liv i vården. Susanna Back, som ansvarar för Liv i vården, säger att det började med att pigga upp sjukhusmiljöer men sedan svällde till att omfatta hela vårdkedjan.

– Målet är att barnen ska känna att det finns glädje och trygghet i alla situationer, säger Back.

Det handlar till exempel om att ambulanserna har fått takklistermärken och mjukishundar som personalen kan dela ut till patienterna.

– Eller att barnpatienterna på sjukhusen får olika typer av ”Liv-kit”, till exempel pysselpåsar i samband med högtiderna, något som kan ta bort den värsta oron ur en annars hemsk situation, säger Back.

Project liv jobbar utgående från den gyllene regeln, som innebär att föreningen har ett vi-tänk.

– Vi stöder helt enkelt på det sätt som vi önskar att någon annan skulle ha hjälpt oss om det var ombytta roller, säger Back.

– Vi-tänket gör även att de familjer som tidigare fått hjälp ofta sedan kommer med som hjälpande händer, säger hon.

Därifrån kommer pengarna

Project Liv finansieras av stiftelser, fondbidrag, privata donationer och medlemsavgifter. Nytt nu är att föreningen öppnar upp för företag att bli medlemmar.

Företag som ställer upp får skylta med föreningens logo på sina egna webbplatser och kan också få klistermärken att stoltsera med.

– Välgörenhetstänket är starkt på kommande västerifrån. I USA är det en självklarhet att företagen stöder en eller flera välgörenhetsorganisationer. I Sverige ser vi det mer och mer, så nu är det minsann vår tur att visa att vi också kan, säger Brännkärr-Friberg.

För företag som vill vara med och stöda löns det att vara snabba. Stödjande företagsmedlemmar får nämligen just nu platser till Project Livs 5-årsjubileum, en stor välgörenhetsgala som ordnas i stadshuset den 2 november.

För mera info www.projectliv.fi eller kontakta nina@projectliv.fi.

LÄS OCKSÅ:

Kjell Skoglund: “Konkreta argument är det bästa verktyget för att sälja sponsorkontrakt”

Lämna ett svar