Så tacklar österbottniska företag coronakrisen – Prevex ställer om maskineri för att tillverka skalmar till skyddsvisir

Nykarlebybaserade Prevex har snabbt lyckats anpassa en del av sitt maskineri för att stöda sjukhusen i kampen mot coronaepidemin.

Vårdpersonalen har ett ökande behov av skyddsvisir, utrustning som bland annat används vid provtagning av patienter. Prevex, som till vardags tillverkar vattenlås, fick en förfrågan om de kan hjälpa till med produktionen av skalmar till visiren.

– Det känns bra att vi kunde dra nytta av vår utrustning utanför vårt eget område och på det sättet göra en insats i den här exceptionella situationen, säger Peter Engstrand, försäljningsdirektör på Prevex.

Det känns bra att vi kunde dra nytta av vår utrustning.

Österbottniskt samarbete

Frågan till Prevex kom från Torbjörn Nyholm, vice vd för Orapac, som ansvarar för försäljningen av skyddsvisiren. Hela processen från Orapacs förfrågan till en omprogrammering av Prevex formsprutningsutrustning och en framgångsrik testkörning tog bara 5-6 dagar, inklusive en helg.

Torbjörn Nyholm säger att man vid Orapac till en början inte var medvetna om omfattningen på behovet för skyddsvisiren.

– När den verkliga efterfrågan gick upp för oss, förstod vi att vi behöver en samarbetspartner som kan formspruta skalmarna för att öka kapaciteten, säger han.

Mångdubblad kapacitet

Prevex tillverkar i skrivande stund tusentals skalmar till skyddsvisir om dagen. I mitten av april kommer företaget att ta i bruk en ny form för skalmtillverkningen, som ytterligare ökar produktionskapaciteten.

– Jag är mycket nöjd över att Prevex i den här ytterst speciella situationen hade möjlighet att producera skalmar med befintlig utrustning och hjälpa till, säger Prevex vd Marko Nylund.

Prevex är en del av KWH-koncernen. Prevex omsättning i fjol var cirka 32 miljoner euro och företaget har ungefär 250 anställda.

LÄS OCKSÅ:

Nykarlebyföretaget Prevex nya vd blir Marko Nylund – KWH:s koncernchef: “Naturligt att Marko tar över ansvaret”

Lämna ett svar