Mira Grönvall: ”Vaasan vahvuus on yhteen hiileen puhaltaminen”

Mira Grönvall

Kirjoittaja Mira Grönvall on Vaasan ammattikorkeakoulun tekniikan yksikön koulutus- ja tutkimuspäällikkö.

Talouden taantuma haastaa kasvua ja heinäkuussa uutisoitiin, että Suomi oli menettänyt asemiaan IMD-instituutin kansainvälisessä kilpailukykyvertailussa toisena vuonna peräkkäin. Vertailun positiivinen viesti oli, että Suomen sijoitus parani kuitenkin kansainvälisessä kaupassa ja tämän suunnan suomme jatkuvan.

Menetyksemme kansainvälisillä markkinoilla perustuu vahvasti osaamiseen ja innovaatioihin. Siksi koulutuksella ja tutkimuksella on tässäkin ajanhetkessä, suhdannetilanteista riippumatta, tärkeä rooli kasvun tukena.

Ammattikorkeakoulujen rooli on tukea toiminnallaan aluekehitystä

Ammattikorkeakoululain mukaan ammattikorkeakoulun tehtävänä on muuan muassa tarjota korkeakouluopetusta ammatillisiin asiantuntijatehtäviin sekä harjoittaa työelämää ja aluekehitystä edistävää ja alueen elinkeinorakennetta uudistavaa soveltavaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa. Tähän rooliin ammattikorkeakoulut ovat kasvaneet 30 vuoden olemassaolonsa aikana ja erityisesti aluekehittämisen rooli on näkynyt vahvasti koko tänä aikana.

Myös Vaasan ammattikorkeakoulu haluaa olla vahvasti mukana toteuttamassa tätä tehtävää. Vaasan seutu on alueena monella tavalla erityinen: kaksikielinen, kansainvälinen, vahva ja vaikuttava teollisuudellaan sekä poikkeuksellinen korkeakoulutuksessa, kun kaupungin koon huomioiden alueella toimii kuusi eri korkeakouluyksikköä. Ja tämä erityisyys on vahvuutta.

Tämä erityisyys on vahvuutta.

Verkostoituminen ja yhteistyö on menestyksen elinehto

Mira Grönvall
Mira Grönvall. Kuva: Satu Aaltonen

Laadukkaan osaamisen tuottaminen niin koulutuksessa kuin tutkimushankkeissa edellyttää alueen toimijoiden tiivistä yhteistyötä, yhteisiä näkemyksiä sekä yhteistä tahtotilaa. Tuoreena vaasalaisena olen vaikuttunut kuinka poikkeuksellinen teollisuusvyöhyke Vaasan alueella ja laajemmin länsirannikolla on kansainvälisine suuryrityksineen. Pelkästään energia-alalla toimii yli 180 yritystä. Jo tästä syntyy aito tarve teollisuuden tarpeita tukevalle insinööriosaamiselle sekä soveltavan tutkimuksen tuottamille innovaatioille.

Jos mahdollista, jopa vielä vaikuttavampaa on ollut huomata, kuinka aktiivista alueen toimijoiden verkostoituminen on. Ensimmäisten kuukausien aikana olen päässyt tutustumaan lukuisiin yrityksiin, paikallisiin muihin kouluttajiin, länsirannikon muihin ammattikorkeakouluihin sekä alueen moninaisiin klustereihin. Kaikilla on keskeisenä yhteisenä tahtotilana alueen menestys, perustuen osaajien veto- ja pitovoimaan.

Lopuksi

Junan tuomana totean, että Vaasan ehdoton vahvuus on yhteen hiileen puhaltaminen. Lähtökohtana tämä antaa minulle uskoa mm. käynnissä olevaan opetussuunnitelmatyöhön liittyen kykyymme tarjota jatkossakin tulevaisuuden osaamistarpeita tukevaa vahvaa teknologista osaamispohjaa kansallisia ja kansainvälisiä menestystarinoita tukemaan.

 

LUE MYÖS:

Daniel Sahebi: ”Kestävää liiketoimintaa korkeakoulujen ja teollisuuden yhteistyöllä”

Lämna ett svar