Johanna Haveri: ”Uutta intoa ja kontakteja ulkomailta”

Johanna Haveri

Kirjoittaja Johanna Haveri on Vaasan yliopiston digitaalisen talouden tutkimusalustan projektipäällikkö, joka työskentelee avaruustalouden edistämiseksi.

Työskentelin kuluneena syksynä ensimmäisen kerran kuukauden ajan ulkomailla, kauniissa Grazissa Itävallassa. Tämän mahdollisti EU-rahoitteinen OpenInnoTrain-hanke, jonka tavoitteena on lisätä hankkeessa mukana olevien yritysten ja yliopistojen välistä yhteistyötä ja inspiroida sekä vaihtoon lähteviä henkilöitä että heitä vastaanottavia yhteisöjä katsomaan asioita uusin silmin. Vaihtojaksojen tavoitteena on myös saada aikaan uutta yhteistyötä, hankkeita ja julkaisuja.

Itävallassa, etenkin Wienissä, on paljon linnoja ja palatseja.

Akateemisessa maailmassa on melko yleistä, että tutkijat vierailevat välillä pidempiäkin jaksoja tekemässä tutkimusta ulkomaisissa yliopistoissa. Tässä hankkeessa tehdään yhteistyötä akateemisten ympyröiden ulkopuolelle ja vaihtoon pääsevät myös muut kuin tutkijat – myös kaltaiseni hallintoon ja muuhun kuin tutkimustyöhön suuntautuneet tekijät.

Sopii myös kypsille aikuisille

Vaihtoon lähtemistä suunnittelevat yleensä opiskelijat ja muut nuoret ihmiset, jotka haluavat hankkia arvokasta työkokemusta ja nopeuttaa urakehitystään. Me yli 60-vuotiaat ensikertalaiset olemme varmasti vähemmistöä ulkomaille vaihtoon lähtevien joukossa.

Väitän silti, ettei ikä ole este ulkomaille vaihtoon lähtemiselle. Ainakin itse koen saaneeni paljon kuukauden työskentelyjaksostani – puhumattakaan sen molempiin päihin liitetyistä lomapäivistä. Omien töitteni ohella päätehtäväni oli löytää uusia kontakteja ja potentiaalisia yhteistyökumppaneita Grazista sekä teknillisestä yliopistosta että yrityksistä. Samalla pyrin analysoimaan, kuinka itävaltalaiskollegat tekevät työtään ja mitä minä pystyisin siitä oppimaan.

Ikä ei ole este ulkomaille vaihtoon lähtemiselle.

Nyt, kun kotiinpaluustani on kulunut kohta kaksi kuukautta, tiedän onnistuneeni vaihtojaksolle asetettujen tehtävien suorittamisessa. Olemme saaneet uusia yhteistyökumppaneita, oma työnantajani Vaasan yliopisto sekä sen opiskelijat hyötyvät melko varmasti kontakteistani, ja minä olen saanut uusia, henkilökohtaisia ystäviä sekä oppinut arvostamaan myös muiden erilaisia työskentelytapoja.

Irtiotto arjesta

Voittajaolo kahden päivän Alppivaelluksen jälkeen.

Ulkomaille töihin lähteminen oli minulle uusi ammatillinen kokemus, mutta samalla hyödynsin Keski-Eurooppaan suuntautuvan työmatkani ja käytin osan matkasta lomailuun. Ennen vaihdon alkamista olin viikon lomalla ja kävin opiskeluaikaisen ystäväni luona Sveitsissä. Olimme jo muutaman vuoden ajan suunnitelleet, että tulen hänen luokseen, kunhan polveni ovat vaelluskunnossa. Ja Alpeillehan me suuntasimme!

Luonani kävi myös vieraita kotoa. Sain Graziin vieraiksi ”siskoni” Vaasasta ja vietimme hauskan viikonlopun Auf Steirern -sadonkorjuujuhlilla ja Grazin monissa museoissa. Vaihtoni päättyessä mieheni tuli Itävaltaan viettämään viimeistä kesälomaviikkoaan ja noutamaan minut takaisin kotiin. Kotimatkalla vietimme vielä ikimuistoisen viikonlopun Wienissä.

Sanotaan, että matkailu avartaa, ja sitä kuuden viikon poissaolo kotiympyröistä todella teki. Kuukauden komennus on lyhyt, mutta sopii sellaisillekin, joiden on vaikeaa irrottautua työstä tai perhe-elämästä pidemmäksi aikaa. Työskentelemällä osana vierasta tiimiä vieraassa maassa oli kokemus, jollaista ei lomamatkalla löydä.

Suosittelen vaihtomahdollisuutta niin nuorille kuin meille vähän vanhemmillekin!

 

This research has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme, within the OpenInnoTrain project under the Marie Sklodowska-Curie grant agreement n°823971. The content of this publication does not reflect the official opinion of the European Union. Responsibility for the information and views expressed in the publication lies entirely with the author(s).

 

LUE MYÖS:

Heidi Kuusniemi: ”Avaruus innostaa – avaruusinnovaatioekosysteemimme laajenee”

Lämna ett svar