Vaasa Game Days on täällä taas – Vaasan yliopiston arcade-pelien kokoelma on kaksi päivää vierailijoiden käytössä

Vaasan yliopistolla on yksi Suomen suurimmista arcade-pelikoneiden ja flippereiden kokoelmista.

Vaasa Game Days (VGD) järjestetään Vaasan yliopistolla 21.-22.3. ensimmäista kertaa yli kolmen vuoden tauon jälkeen. Marraskuussa 2019 erinomaisesti onnistuneen tapahtuman jälkeen ei varmaan kukaan osannut aavistaa, että näin pitkä aika kuluisi ennen kuin VGD saisi jatkoa.

Rebekah Rousi.

Nyt kuudetta kertaa toteutettava ilmainen VGD-tapahtuma järjestetään samaan aikaan kuin Vaasan yliopiston kaikille avoin Mission Possible -tiedepäivä. VGD houkuttelee kampukselle etenkin peliharrastajia, pelinkehittäjiä ja tieteenharjoittajia, mutta myös tavallisia aikuisia, nuoria ja lapsia, jotka haluavat päästä kokeilemaan arcade-pelejä ja flippereitä.

Tapahtumassa on noin 50 peliä, joita osallistujat voivat pelata ilmaiseksi. Lisäksi tiistaina ja keskiviikkona järjestetään erilaisia peleihin ja pelillisyyteen liittyviä työpajoja ja keskiviikkona on mahdollisuus kuulla alan huippuasiantuntijoiden puheenvuoroja. Päivien koko ohjelma löytyy Vaasa Game Daysin verkkosivuilta.

– Olen todella innoissani, kun yliopiston harvinainen arcade-pelikoneiden kokoelma pääsee taas käyttöön. Niin hieno ja monikäyttöinen pelikokoelma ei saisi seistä tyhjän panttina! Sen lisäksi seminaarissa ja työpajoissa ovat edustettuina Suomen pelialan parhaimmisto ja lähes kaikki Vaasan yliopiston tieteenalat, hehkuttaa viestintätieteiden apulaisprofessori Rebekah Rousi, joka on toinen tapahtuman pääjärjestäjistä.

Tapahtuma onkin ainutlaatuinen kooste pelejä, tekemistä ja tiedettä.

Lisää oheisohjelmaa ja uusia pelejä

Teemu Närvä.

Tänä vuonna VGD:n tapahtuma-alue Fabriikki-rakennuksen alakerrassa on hieman edelliskertaa pienempi, mutta kattava oheisohjelmatarjonta on kasvanut. Tilojen rajallisuudesta johtuen tänä vuonna ei pelata konsolipelejä. Myös yrityksille ja organisaatioille varattu alue on entistä pienempi.

– Meillä on pelikokoelmassamme monta uutta helmeä, toteaa VGD-konkari Teemu Närvä, joka tapahtuman toisena pääjärjestäjänä vastaa pelikoneista ja muista teknisistä asioista.

Tapahtuman arcade-helmiä ovat esimerkiksi nyt ensimmäistä kertaa pelattavissa oleva päällä istuttava Star Wars -peli vuodelta 1983 sekä todennäköisesti Suomen ainoa Dragon’s Lair -peli. Uusi hankinta on myös 1980-luvun alun Q*Bert -peli, joka oli aikoinaan maailmalla Pac-Manin kaltainen hitti.

Meillä on pelikokoelmassamme monta uutta helmeä.

VGD-tapahtuman perustaja ja niistä aiemminkin vastannut Närvä iloitsee siitä, että yliopisto on panostanut tapahtuman järjestämiseen. Hänen ajatuksissaan kypsyy jo uusia ideoita siitä, miten pelejä voisi hyödyntää jatkossakin.

Enemmän kuin ajanvietettä

Vaasa Game Days -tapahtuman juontaa ja sitä elävöittää Wanda O Rly. Taiteilijanimen takana on luovan tiedeviestinnän ammattilainen sekä tiede- ja terveysteemaisia pelejä kehittävän Psyon Games -yhtiön perustaja ja operatiivinen johtaja Valtteri Lahti. Psyon Games on esimerkiksi kehittänyt yhteistyössä WHO:n kanssa Antidote Covid-19 -mobiilipelin, joka pelin keinoin levittää tietoa koronapandemiasta ja rokotusten tarpeellisuudesta.

Wanda O Rly.

Monia pelitapahtumia kiertänyttä ja pelialan verkostoa luovaa Wandaa houkutteli VGD-tapahtumaan Vaasan aktiivisen pelinkehittäjäverkoston lisäksi tapahtuman läheinen yhteys yliopistoon ja tieteeseen. Pelit eivät ole pelkkää ajanvietettä, vaan pelejä ja pelillisyyttä voidaan hyödyntää monilla yhteiskunnan aloilla. Pelillisyydessä hyödynnetään peruspsykologian ulottuvuuksia ja sen avulla voidaan esimerkiksi opettaa monia asioita.

– Pelit ja pelillisyys ovat merkittävässä asemassa nyky-yhteiskunnassa. Peliala on merkittävä työllistäjä ja kasvava talouden ala. Alan verkottumisesta ja yhteisöllisyydestä voisivat ottaa oppia myös monien muiden alojen toimijat, Wanda toteaa.

Wanda haastaa Vaasa Game Days -tapahtumaan mukaan etenkin niitä, joille peliala on vielä vieras.

Keskiviikkona VGD:n jälkeen ehtii mainiosti tutustua myös tiedepäivän antiin yliopiston päärakennuksessa Tervahovissa.

 

LUE MYÖS:

Tiedepäivä esittelee Vaasan yliopiston huippututkimusta – ”Ohjelma on tarkoitettu kaikille”

Lämna ett svar