Ung Företagsamhet får eget regionkontor – Inger Aaltonen: ”Österbotten visar vägen”

Noora Bergroth, Inger Aaltonen, Virpi Utriainen.

Fakta: Ideell förening

Ung Företagsamhet r.f. (UF) är en ideell förening med målsättning att främja företagsamhet bland unga i Finland genom att hjälpa dem upptäcka och använda sina förmågor, det vill säga att lära sig genom att göra.

UF erbjuder läromedel som stöder ungas (7-29 år) företagsamhet, arbetslivsfärdigheter och ekonomiska kunnande. UF programmen genomförs i skolorna som en del av undervisningen. Läs mer om Ung Företagsamhet här

Junior Achievement Worldwide

Ung Företagsamhet är en del av den globala organisationen Junior Achievment Worldwide som har över hundra medlemsländer runt om i världen. Läs mer om JAW här.

Junior Achievement Europe. Ung Företagsamhet Finland är medlem i JA Europe (Junior Achievement Europe) som idag består av cirka 40 länder med samma företagsamhetsutbildningar som Finland. Samarbetet mellan organisationerna inom JA Europe består av gemensamma evenemang som Trade Fair och EM, men också av erfarenhetsutbyte. Läs mer om JA Europé här.

Ung Företagsamhet stärker sin regionala närvaro. ”Våra grannländer har förstått betydelsen av sådana här satsningar, nu är det Finlands tur”, säger UF:s verksamhetsledare Virpi Utriainen.

Ung Företagsamhet rf. (UF) har öppnat ett regionkontor i Vasa. Inger Aaltonen har fått ansvaret för det österbottniska regionkontoret och är också nyutnämnd utvecklingschef för hela föreningens finlandssvenska verksamhet.

Inger Aaltonen, som också tidigare jobbat tillsammans med UF, säger att det nya regionkontoret är något av ett pilotförsök. Lyckas det bra ska konceptet rullas ut på en bredare skala och anpassas till lokala förutsättningar på andra håll i landet.

– Österbotten visar vägen, säger Inger Aaltonen.

Tammerfors är tillsammans med Vasa först ute med egna regionkontor. I Tammerfors har Noora Bergroth fått uppdraget att starta upp verksamheten.

Ute i skolor

Inger Aaltonens jobb sker främst ute på fältet, till exempel i skolor. Aaltonen träffar bildningsdirektörer, rektorer, lärare, elever och andra samarbetspartners. Föreningen jobbar mycket med att stöda och fortbilda lärare när det gäller arbetlivskompetens, företagsamhet och vardagsekonomi.

Som hemmabas för det nya regionkontoret kommer Inger Aaltonen att använda Wasa Innovation Center. Stöd för det lokala och regionala jobbet hittas också på huvudkontoret i Helsingfors, där cirka 15 personer jobbar.

Mer än företagande

Mest känt bland allmänheten är föreningen Ung Företagsamhet kanske för studieprogrammet “Ett år som företagare”, där ungdomar i högstadiet, på andra stadiet eller på högskolenivå har ett övningsföretag som en del av sitt skolarbete. Det är en viktig del av verksamheten men ger inte på egen hand en rättvis bild av föreningens arbete.

Föreningen jobbar nämligen för företagsamhet på ett mycket bredare plan än bara företagande. Föreningen kämpar för att barn och unga ska vara företagsamma – och det kan man förstås likväl vara som anställd inom ett företag eller en organisation.

Föreningen vill ge barn och unga ekonomiska färdigheter och kompetenser för att lyckas i ett arbetsliv i förändring. De jobbar därför med barn och ungdomar från 7 till 29 års ålder.

Mycket av jobbet handlar om att skapa läromedel för lärare. På så vis når man många eftersom lärarna med rätt verktyg bättre kan lära ut allt från vardagsekonomi till arbetslivsfostran.

Bit kvar till andra länder

Ung Företagsamhet rf är en del av den globala organisationen Junior Achievement Worldwide. Trots växande verksamhet i Finland har vi en lång väg att gå innan verksamheten når upp till samma nivåer som i grannländerna.

– Tyvärr satsas det lite på det här i Finland, med väldigt lite stöd från staten, trots att vi vet vilka positiva effekter jobbet har, säger Virpi Utriainen, verksamhetsledare på UF.

De positiva effekterna ser man bland annat hos de 5000 ungdomar som årligen deltar i studieprogrammet “Ett år som företagare” i Finland. Enligt UFs årliga enkät säger

  • 90% av ungdomarna att deras arbetslivsfärdigheter förbättrats
  • 69% av ungdomarna att deras ekonomiska kunnande förbättrats
  • 71% av ungdomarna att de kan tänka sig att bli företagare i framtiden
  • 10% av ungdomarna att de kommer att grunda ett riktigt företag efter “Ett år som företagare” – programmet

Som jämförelse kan nämnas att Sverige har 24 regionkontor och cirka 115 anställda som jobbar med dessa frågor. Norge har också 24 regionkontor som sysselsätter 78 personer.

Ung Företagsamhet i Finland lever i dag i stor utsträckning på stöd av företag och stiftelser som förstår värdet av jobbet som görs. Cirka 70 000 barn och unga fick under läsåret 2018-2019 ta del av de läromedel som föreningen står bakom.

Både Aaltonen, Bergroth och Utriainen säger att arbetet som föreningen gör är saker som nämns i festtal, men att det ofta i praktiken är svårt att få finansiering när det väl behövs.

LÄS OCKSÅ:

Niko Herlins färdkost till Österbottens fyra nya företagsamhetslärare: ”Låt elever prova på projekt som garanterat misslyckas”

Lämna ett svar