Energi utvinns ur röstmagneten Joakim Strand – Elektriska nervimpulser lyser upp glödlampa, snart hela hushåll

Joakim Strand.

Ett pilotprojekt inom energisektorn pågår som bäst i Vasaregionen. Joakim Strand ställer upp som en av försökskaninerna för att testa innovationen.

I Vasa pågår som bäst försök med att utvinna energi ur mänsklig tankekraft. Bakom försöket står två statliga instanser, tre privata företag samt en av EU:s största strukturfonder för utveckling.

Pilotprojektet har kommit så långt att de första försökskaninerna, alltså testpersoner, redan kopplats upp. En av de som valt att frivilligt ställa upp är Joakim Strand, riksdagsledamot och fullmäktigeordförande för Vasa stad.

– Det är självklart att man ställer upp, det här tangerar energiklustret på ett riktigt konkret sätt, säger Joakim Strand.

Skillnad på tankar och tankar

Våra hjärnor utöver sin kontroll över kroppen genom elektriska nervimpulser. Det är just denna elektricitet som man vill ta vara på och utnyttja.

I praktiken går det till så att Joakim Strand, eller någon av de andra tolv  testpersonerna, tar på sig en hjälm utrustad med sensorer. Hjälmen och sensorerna kopplas sedan upp till en dator, ett nätverk, som kan fånga in signalerna.

Joakim Strand skickar en signal till sin hjärna, till exempel  att röra sin högra hand. Hjälmen plockar direkt in nervimpulsen, eller egentligen elektriciteten från den. Handen  förblir stilla men elektriciteten samlas in. Ju mera komplicerade tankar försökspersonerna tänker desto mera energi skapas.

Utstrålning kan ha betydelse

Joakim Strand valdes till experimentet för att han är känd som en av eldsjälarna som för fram Vasas energikluster. Att han varit en röstmagnet i tidigare val är också bra, för det finns indikationer att utstrålning och karisma kan påverka energimängden som alstras.

– Därför har vi till pilotförsöket valt ut tolv bland dem som fick flest röster i Österbotten i förra riksdagsvalet, säger Alfred Kraft, fysikern och hjärnforskaren bakom experimentet.

Till pilotförsöket har vi valt ut tolv röstmagneter.

Med i pilotförsöket är till exempel också Kim Berg, Paula Risikko, Peter Östman, Jukka Mäkynen, Matias Mäkynen och Mika Lintilä. Bland Strands partikamrater ställer både Anna-Maja Henriksson, Mikko Ollikainen och Anders Norrback upp i experimentet.

– Tillsammans, från alla tolv försökspersonerna, har vi nu samlat så mycket energi som krävs för att tända en glödlampa, säger Kraft.

Mer el än man kan tro

Elektricitet för att tända en glödlampa låter kanske inte så mycket men den framtida potentialen för innovationen är enorm. Den här teknologin utvecklas med stormsteg samtidigt som andra energibesparande metoder minskar det faktiska elbehovet.

På ganska kort sikt, på 10-12 år kanske, kan ett helt hushåll elektrifieras bara med tankarna från en familj.

– På lite längre sikt har vi en hel industri som kan drivas av tankekraft, säger Alfred Kraft.

LÄS OCKSÅ:

Sture Udd köper Infjärden – ”Vatten viktig del av människans historia, men så här får det inte se ut”

Lämna ett svar