Vasaföretaget Arcteq siktar på 8 miljoner euro i omsättning i år – Tar hem ett ramkontrakt med svenska Trafikverket

Robert Olander.

Arcteq växer kraftigt. Bolaget är snart för stort för sina lokaler i Brändö. Vasaföretaget ser nya möjligheter i nischer som historiskt sett krävt anpassade produkter.

Arcteq har fått ett ramkontrakt med svenska Trafikverket. Vasaföretaget är nu godkända hos dem som leverantörer under de kommande sju åren. För Arcteq är det en viktig öppning.

Robert Olander, försäljnings- och marknadsföringsdirektör, säger att olika typer av certifikat och godkännanden är helt avgörande i deras bransch.

– Det tillsamman med referenser utgör grunden för hela affärsverksamheten, säger Robert Olander.

Arcteqs produkter.

Ramkontraktet är en öppning för Arcteqs reläskydd, produkter som skyddar nätverkskomponenter från fel i elnätet. Företaget har redan många motsvarande kontrakt med andra typer av företag, som till exempel eldistributionsoperatörer.

– Det här kontraktet är viktigt för vår kommande business mot järnvägsoperatörer, där vi har en unik position med vår teknologi, säger Olander.

Arcteq ser stora möjligheter på specifika järnvägsnät som använder lite ovanligare frekvenser, liksom det i Sverige. Arcteqs standardprodukter passar nämligen i situationer där det tidigare krävts specialanpassade lösningar.

– Vi ser stor potential i den här nischen i till exempel Tyskland, Norge och Schweiz, säger Robert Olander.

Nästan allt till utlandet

Ungefär 95 procent av Arcteqs försäljning går på export. Arcteqs produktutveckling och all tillverkningen sker ändå i Vasa, närmare bestämt i Brändö, vid havet, nära Vasa universitet.

Robert Olander.

– Det här är ett riktigt bra ställe att vara på men nu börjar väggarna komma emot, säger Olander, och låter förstå att det kan bli aktuellt med en flytt.

Företaget söker nästan hela tiden mera personal, just nu till produktutvecklingen. Arcteq har också nyligen rekryterat och ska rekrytera mera till exempelvis teknisk support och försäljning (främst elingenjörer).

Snabb tillväxt

Arcteq har växt mycket kraftigt. I Vasa är personalstyrkan kring 30 personer. Bolaget har dessutom enpersonerskontor i USA, Korea, Brasilien, Polen och Sverige.

– Runt om i världen har vi därtill partners, samarbetsnätverk, som säljer våra produkter, säger Olander.

Den aktiva försäljningen pågår som bäst i 40-50 olika länder. Kunderna är systemintegratörer, som typ Vasaföretaget VEO, samt industri (som pappersfabriker), nätbolag och infrastrukturbolag.

Arcteq hade ifjol en omsättning på cirka 6 miljoner euro. I medeltal har bolaget, som till 80 procent ägs av de som jobbar där, växt cirka 30 procent i medeltal per år sedan starten 2010.

I år är målet att nå en omsättning på 8 miljoner euro.

Flera skäl bakom tillväxten

Robert Olander säger att en viktig orsak till Arcteqs snabba tillväxttakt är att de tekniskt sett kunnat börja från rent bord 2010, och därmed började jobba direkt med den nyaste och mest avancerade teknologin.

Olander lyfter också fram Vasa som placeringsort. Han säger att det här knappast kunde ha skett någon annanstans än i Vasaregionen.

– Här finns kunnandet och våra samarbeten med Technobothnia och Vasa universitet är mycket viktiga, säger han.

I Vasa finns kunnandet.

I dagsläget har Arcteq byggt upp en bred palett av produkter med många olika typer av skydd.

Grunden utgörs av reläskydd och ljusbågsskydd, utrustning som skyddar mot en viss typ av kraftiga elektriska urladdningar.

I våras sålde Arcteq sitt 10 000:e skyddsrelä någonsin. Att tillväxttakten är snabb illustreras av att företaget bara i år siktar på att sälja 5000-6000 reläer.

LÄS OCKSÅ:

Vaasalainen relevalmistaja Arcteq tuplaa tuotantonsa ja rekrytoi osaajia

Lämna ett svar