Orapac firar jubileumsår: Fabriksinvestering, maskinsatsningar och hållbarhetsarbete präglar den senaste tiden

Fredric Tidström vid den nya automatstansmaskinen.
Fredric Tidström vid den nya automatstansmaskinen.

Orapac firar ett dubbelt jubileumsår i år. Aktuella och nyligen gjorda investeringar skapar goda förutsättningar för framtiden.

Orapac i Oravais fyller 35 år i år. Nuvarande vd och företagare Fredric Tidström säger att de egentligen tänkte fira stort redan vid 30-årsjubileet.

– Festlokalen var till och med bokad men då slog coronan till, så det blev inget av det, säger Fredric Tidström.

Mycket av firandet den här gången sker i arbetets tecken. Att det är 35 år sedan Nils Lundgren och Pekka Lemberg startade företaget på sidan om sina andra arbeten är ändå värt att lyfta fram.

– Tillväxten tog sedan fart när Ralf Karlström, som då var vd på Mirka, tog kontakt och behövde förpackningar, säger Fredric Tidström.

På den vägen är det. Förutom att Orapac fyller 35 år firar det numera helägda dotterbolaget Bestpak sitt eget 20-årsjubileum. Tillsammans sysselsätter företagen cirka 65 personer.

Brett sortiment

Orapac, Oravais

Orapac i Oravais satsar på att tillverka mindre kartongförpackningar, av mikro- och miniwell. Bestpak fokuserar på lite större förpackningar, av tjockare wellpapp, som till exempel transportlådor.

– Tillsammans kan vi erbjuda ett brett sortiment åt kunderna, säger Fredric Tidström.

Orapacs verksamhet är koncentrerad till Oravais. Bestpak har verksamhet och fabriker i Kihniö och i Birkala. I Kihniö tillverkas främst kortare serier medan man i Birkala kör större volymer.

Fredric Tidström bredvid några transportlådor som dotterföretaget Bestpak gjort.
Fredric Tidström bredvid några transportlådor som dotterföretaget Bestpak gjort.

Satsat i egen fabriksfastighet

I Kihniö har Bestpak tidigare hyrt sin fabriksfastighet. Ett fastighetsköp nyligen ändrade på det och fabriksfastigheten, som är cirka 1400 kvadratmeter, är nu i deras egen ägo.

– Vi bygger också om fastigheten och förstorar produktionsutrymmet, säger Fredric Tidström.

I Kihniö finns även planer på köpa en digital tryckpress, som passar speciellt bra för mindre mängder och mindre serietillverkning. Fabrikssatsningen tillsammans med den nya maskinen uppgår till en miljoninvestering.

Maskinparken i Oravais förnyas

Även i Oravais satsar Orapac fortlöpande i maskinparken. Den senaste miljoninvesteringen kördes igång för ett par månader sedan. En splitterny automatstansmaskin ersatte då en gammal maskin av samma märke och tillverkare, det vill säga Koenig & Bauer.

– Storleken på maskinen var också densamma, den nya är bara bättre och snabbare, säger Fredric Tidström.

Fredric Tidström vid den nya automatstansmaskinen.
Fredric Tidström vid den nya automatstansmaskinen.

Den nya maskinen gör kvaliteten på slutprodukten jämnare och bättre, bland annat genom optisk registrering av ark. Maskinen erbjuder också en del funktioner som Orapac ännu inte hunnit testa. Den kan till exempel stansa på ett tunnare papper än den gamla maskinen klarade av.

– På vissa produkter kan det här i förlängningen betyda inbesparingar för kunderna, säger Fredric Tidström.

Hållbarhet viktigt

Den nya automatstansmaskinen förbrukar mindre el än maskinen som den ersätter. Att det finns en hållbarhetsaspekt i satsningen är viktigt för Orapac som redan länge satsat hårt på saken.

Elen som förbrukas är förnybar, bestående av inköpt vindel och egen solkraft. I fjol byggde Orapac ut sin egen satsning på solkraft för tredje gången. De egna solkraftverken står nu för en tredjedel av den egna elförbrukningen.

Orapacs första solenergianläggning byggdes på marknivå.
Arkivbild från Orapacs första solenergianläggning som byggdes på marknivå.

Tryckerifastigheten i Oravais övergick till bergvärme för några år sedan. Tryckmaskinen, som använder mycket värme vid torkning, kör sin värme via värmeväxlare för återvinning.

Orapac har skapat frivilliga hållbarhetsrapporter sedan år 2020. Företaget gör rapporterna tillgängliga på sin egen webbplats orapac.fi.

– I rapporterna listar vi våra miljömål och sammanfattar det arbete som blir gjort, säger Fredrick Tidström.

Egen programvara utvecklad

En intressant detalj är att Orapac har satsat på att utveckla ett eget produktionsstyrningsprogram, som de kopplat till sitt ERP-system.

– Det finns många färdiga produktionsmoduler att tillgå men vi hittade ingen som passade våra specifika behov, säger Fredric Tidström.

Orapac anlitade därför en egen programmerare och skapade ett system som de kan bygga vidare på. Det egna programmet har nu varit i bruk cirka två år och hjälper till med produktionsplaneringen.

– Vi räknar med att det här blir en allt större trumf i framtiden, för det gör arbetet mera effektivt och ökar förutsägbarheten, säger Fredric Tidström.

En stor fördel med det egna digitala verktyget är att det redan blivit bra på rekommendationer om hur det går att placera de arbeten som ska utföras i en så optimal ordning som bara möjligt.

– Det var ett jobb som förr tog mycket tid, säger Fredric Tidström.

 

LÄS OCKSÅ:

Orapac lanserar miljövänligt alternativ till styroxlådor – “Går hand i hand med vårt tänk att hitta hållbara lösningar”

Lämna ett svar