plingo är ett nytt Vasabolag med en annorlunda approach till försäljning.
Petter Lingonblad har jobbar mycket med försäljning. På tidigare positioner har han också gjort upp många strategier för hur arbetet ska gå till.
När han nu bestämde sig för att starta eget som konsult var det nära till hands att gå in för att börja sälja strategier och planer för hur försäljningen ska boostas.
Men när han tänkte ett steg vidare kom han på att det små och medelstora företag ännu mera behöver är en ”hands-on-approach” för att få mera fart i försäljningen.
– Det är klart att man behöver tänka igenom en strategi men det är ingen poäng med ett dokument som ligger i byrålådan, säger Lingonblad.
I plingos approach ingår att sätta igång själva försäljningsarbetet. Allt från research till mötesrepresentation och att göra cold calls hittas i repertoaren.
Behovet finns
Petter Lingonblad anser, liksom många andra, att de flesta österbottniska företag redan har mycket bra produkter och toppenservice att erbjuda.
– Företagens verksamhet är ändå mycket produktfixerad, det är vanligt att man inte ens tänkt så mycket på försäljningen, säger Lingonblad.
Petter Lingonblads bedömning är att förutsättningar och vilja att växa finns hos många men kanske inte tid och förmåga att själva dra igång tillväxtplanerna. På marknaden finns också en rad med konsulter som kan göra upp strategier för försäljning, pr och marknadsföring men färre av dem vill själva göra grovjobbet.
– plingos marknadsnisch är action, vi är beredda att testa nya saker för att se vad som fungerar på riktigt.
plingos marknadsnisch är action.
Låter bra, men vad betyder det?
Eftersom plingo faktiskt går ut på fältet och jobbar blir uppdragen som görs väldigt specifika och skräddarsydda för kundföretagen. Det handlar om allt från att ringa cold calls, ta reda på information, boka möten, vara med på möten, till att sälja in sig och dra processer.
Bäst förklaras det kanske genom att berätta om ett konkret exempel, Keppo Bryggeri, som är plingos kund.
Kundförhållandet började med att Lingonblad tillsammans med bryggeriet skapade sig en överblick av vad bryggeriet var bra på och var möjligheterna fanns. Data visade till exempel att produkterna gick speciellt bra åt på premium- och fine dining-restauranger.
– Men tyvärr finns det inte så många sådana ställen i Österbotten, så för att växa måste vi vända oss utanför närområdet, säger Lingonblad.

Åboregionen sågs som ett bra ställe att starta på. Lingonblad började googla, ringa och boka möten. Snabbt hittades potentiella kunder.
– Det här tror vi på, nu far vi till Åbo och testar vår potential, var attityden vi gick inför, säger Lingonblad.
Som en ”hands on”-konsult var Petter Lingonblad med när bilen lastades full med drycker och körde västerut. Besöket gick bra och skapade nya kunder för bryggeriet. Samtidigt fick de också feedback på vad de borde jobba mera med.
– Feedbacken var att produkterna var bra men att storyn bakom borde finslipas, säger Lingonblad.
Företagets värderingar fanns på bryggeriet redan men just historien om vem som gör ölet och varför kommunicerades inte utåt på rätt sätt.
Lingonblad hjälpte företaget få ner tankarna till papper för att sedan kunna kommunicera dem utåt. Samtidigt bokades en resa till Helsingfors, där bolaget fick en ny chans att prova det finslipade konceptet på nya potentiella kunder.
– Allt det här och en hel del till hann vi med på en dryg månad, säger Lingonblad.
LÄS OCKSÅ:
Christoffer Lundström: “Closa affärer är en nödvändig kunskap för alla”