Minimani sparar både pengar, energi och miljö

Pekka Haapanen.

Så förbrukar ett traditionellt varuhus energi:

Kylanläggningar: 50 procent
Ventilationssystem: 20 procent
Belysning: 15 procent
Övrigt: 15 procent

Minimani-kedjan har gjort stora satsningar i energibesparande teknologi och innovativa lösningar. ”Energi och kostnadseffektivitet måste gå hand i hand”, säger Pekka Haapanen, fastighetsdirektör för Minimani-kedjan.

”När man har ett problem så gäller det att tänka på hur det kan lösas både med tanke på miljön och på att spara pengar”. Det säger Pekka Haapanen, fastighetsdirektör på Minimani.

Pekka Haapanen.

I de stora varuhusen, hypermarketarna, som Minimani driver finns det mycket att tänka på när det gäller energi. Det handlar om till exempel kylning, om att ta tillvara värme, om belysning och om återvinning.

Minimani har gjort stora satsningar på alla dessa områden och fler därtill. Mycket är sådant som kunderna inte direkt ser, som till exempel ett automatiskt beställningsprogram som minskar både arbete och svinn.

– Ett nytt dataprogram som gör beställningar har sparat oss årligen över 300 000 euro, pengar som kommer kunderna till gagn genom att vi kan hålla förmånligare priser, säger Pekka Haapanen.

LED-belysning i Vasa

En sak som skarpa ögon kan upptäcka är att belysningen i varuhuset i Vasa nyligen bytts ut. 2000 lysrör har ersätts av modern LED-belysning.

– Ljuset är hemtrevligare samtidigt som det ger en energibesparing på upp till 75 procent, säger Pekka Haapanen.

Dörrarna till kylvarudiskarna byts också ut inom kort i Vasa, vilket i sig sparar 40 procent av de energikostnaderna. Varuhuset jobbar konstant mycket med återanvändning och återvinning till exempel av plast och paff.

För tre år sedan byttes i Vasa hela systemet med kylanläggning samt stora delar av värme- och ventilationsystemen ut, så de är redan uppdaterade.

Nya lösningar i Rovaniemi

I Rovaniemi byggde Minimani nyligen ett splitternytt varuhus och fick då möjlighet att verkligen visa vilka lösningar som redan finns på marknaden.

Den nya enheten utrustades till exempel med ett modernt system med jordvärme, med brunnar som kan användas både för uppvärmning och för kylning.

Det bästa med det hela är kanske att miljösatsningen enligt kalkylerna ska betala tillbaka sig på cirka 5 år.

– Man har råd med värderingar då man sparar pengar, säger Pekka Haapanen och visar att det finns välgjorda kalkyler bakom varje energibeslut som tas.

– Det måste finnas ekonomi i alla satsningar, säger han.

Man har råd med värderingar då man sparar pengar.

En ytterligare aspekt är att funktionaliteten alltid måste tas i beaktande. Rovaniemi-butiken designades från början till exempel på ett sådant sätt så lagren är ytterst flexibla.

– Funktionalitet inom huset sparar pengar, och till och med utomhus syns besparingar i sådant som hur stora ytor som måste plogas, säger Haapanen.

Minimani driver sex stycken varuhus, butiker som hittas i Vasa, Karleby, Seinäjoki, Jyväskylä, Rovaniemi och Lempäälä.

 

LÄS OCKSÅ:

Paula Erkkilä: “Nuo sitkeät ja pitkäikäiset”

Lämna ett svar