Sijoittajat etsivät nyt kannattavia yrityksiä – ”Pohjanmaalla on paljon yrityksiä, joille ostajia löytyisi heti”

Jarmo Pakarinen
Jarmo Pakarinen

Suomen Yritysmyynti saattaa yhteen yritysten myyjät ja ostajat. Korkeasta korkotasosta huolimatta ostajia on liikkeellä ja erityisesti Pohjanmaan menestyvät yritykset kiinnostavat.

Pohjanmaan metallialan yrityksillä on nyt hyvä tilanne.

– Useiden metalliyritysten tilauskirjat ovat täyttyneet viime aikoina, kertoo yrityskauppoja välittävän Suomen Yritysmyynnin toimitusjohtaja Jarmo Pakarinen.

Pakarista tilanne kiinnostaa, koska heillä on verkostossaan paljon yrittäjiä ja sijoittajia, jotka aktiivisesti etsivät ostettavia yrityksiä.

Pakarinen muistuttaa, että usein sijoittajat alkavat ostaa yrityksiä joltain tietyltä toimialalta. Nyt monia sijoittajia kiinnostavat metallialan yritykset.

– Menestyvistä metallialan yrityksistä on kova kysyntä.

Pakarinen kertoo, että kun sijoittajien kiinnostus johonkin toimialaan alkaa, haluavat sijoittajat usein ostaa kerralla useita yrityksiä.

– Yrittäjille tämä on aina mahdollisuus, koska nyt he voivat saada yrityksistään kohtuullisen hyviä hintoja.

Yrityskauppa voi olla ratkaisu työvoimapulaan.

Ukrainan sota vaikutti

Metalliala ei vielä muutama vuosi sitten ollut kovinkaan kiinnostava ala, vaan huomion julkisuudessa veivät ohjelmistotalot ja digitaalinen murros. Nyt on toisin.

Pakarinen myöntääkin, että on yllättävää, että sijoittajat ovat nyt kiinnittäneet huomionsa metallialalle. Syitä on oikeastaan kaksi.

Ensinnäkin vihreä murros vaatii ihan perinteistä metallityötä. Siihen trendiin monet alihankintayritykset voivat päästä mukaan.

Toinen syy on Ukrainan sota.

– Isot vientiyritykset haluavat turvata resurssejaan Suomessa. Ukrainassa ja Venäjällä oli paljon valmistusta, mikä on kaikki loppunut.

Pohjanmaalla kiinnostavia yrityksiä

Kirsi-Maria Rinta-Jouppi
Kirsi-Maria Rinta-Jouppi

Pakarinen kertoo, että he näkevät Pohjanmaalla hyviä mahdollisuuksia yrityskauppoihin. Samaa viestiä toistaa Pohjanmaalla yritysvälittäjänä toimiva Kirsi-Maria Rinta-Jouppi.

– Pohjanmaalla on paljon hyviä yrityksiä, joille ostajia löytyisi heti, Rinta-Jouppi kertoo.

Pakarinen kertoo, että suomalaisten yrittäjien ja sijoittajien lisäksi erityisesti ruotsalaiset sijoittajat ovat kiinnostuneita ostamaan suomalaisia metallialan yrityksiä.

Rinta-Jouppi lisää, että myös muualta Euroopasta ollaan kiinnostuttu suomalaisista yrityksistä.

– Sieltä oltaisiin kiinnostuttu ostamaan ainakin teollisuusalan ja it-alan yrityksiä.

Yritysjärjestelyt ratkaisevat työvoimapulaa

Monilla aloilla kärsitään pahasta työvoimapulasta. Pakarinen kertoo, että tämä rajoittaa monien yritysten kasvua.

Yksi ratkaisu työvoimapulaan voivat olla yritysjärjestelyt, joissa yritykset yhdistyvät.

– Yrityskauppa voi olla ratkaisu työvoimapulaan. Kun yhdistetään yrityksiä, niin integraation kautta tulee myös resursseja, kun toimintaa voidaan tehostaa.

Pakarinen kertoo, että Suomen Yritysmyynti voi auttaa myös tällaisissa tilanteissa, sillä yritys tarjoaa kokonaisvaltaista palvelua, johon kuuluvat myös erilaiset yritysjärjestelyt.

Rahaa tarjolla

Yrityskauppojen markkina on muuttunut viime vuosina Suomessa.

– Viimeisten reilun viiden vuoden aikana on tullut markkinoille paljon rahaa, Pakarinen sanoo.

Pakarinen kertoo, että yksi syy kehitykseen on aiempina vuosina tehdyt yrityskaupat ja yrityksensä myyneiden muuttunut käyttäytyminen.

– Ennen oli niin, että kun yrityksen myyneet saivat kaupasta rahansa, niin he sijoittivat asuntoihin, arvopapereihin ja niin edelleen. Nyt nämä henkilöt saattavat laittaa rahat yhteen ja ostavat muita yrityksiä.

Pakarisen mielestä tämä on kaikille hyvä asia. Yrityksensä myyneillä on hyvä käsitys yrityksen vetämisestä, joten heidän asiantuntemuksensa tulee käyttöön uudessa yrityksessä.

Samalla tietysti yrityksiä myyvät hyötyvät, kun ostajaehdokkaita on liikkeellä aiempaa enemmän. Silloin myyntihinnat tuppaavat yleensä nousemaan.

Pakarisen mielestä yrityksen myynnissä kilpailuttaminen ja sitä kautta oikean markkinahinnan löytäminen on keskeinen asia. Siinä Suomen Yritysmyynnin apu on merkittävää.

– Meidän verkostojen ja aktiivisen myyntityömme avulla löydämme yritykselle monta ostajaehdokasta ja näin yrityksen kauppahinta voidaan saada mahdollisimman korkealle eli todelliseen markkina-arvoon. Se on myyjälle merkittävä etu.

 

LUE MYÖS:

VASEKin Antti Alasaari ennakoi metallialan yrityskauppoja Vaasan seudulla – Yhtenä isona syynä henkilöstöpula

Vastaa