GW & FRIENDS fortsätter samarbetet med Åminne folkpark – ”Paviljongen är som gjord för stora middagar”

VECKANS RESTAURANG

Vaasa insider lyfter i en ny artikelserie fram intressanta restauranger.

Vasaregionen och Österbotten har så enormt mycket att bjuda på när det gäller mat och upplevelser.

Det är en oväntad allians, vänskapen mellan den högklassiga restaurangen Gustav Vasa i centrum och det folkkära Åminne folkpark i Malax, som nu får en fortsättning. I ytterligare tre år har GW & FRIENDS lovat stå vid den stora grillen på terassen och skapa kulinariska upplevelser i skärgården.

Veckans restaurang i Vaasa insider är denna vecka Kvhell ab, familjeföretaget bakom de kända restaurangerna Gustav Wasa och Seglis. Under sin långa tid i branschen har företaget utvecklat koncept som Kitchen studio, GW tasting menu, NP Brewery och det senaste; GW & FRIENDS.

Kreativiteten har hängt med sedan start.
– Vi gjorde tastingmenyer med lokal anknytning redan innan det var trendigt, säger krögare Kim Hellman.

Smakerna börjar med andra ord sitta vid det här laget. Nu väljer GW att skala upp sin kapacitet i stället, med fokus på gruppbokningar.

Kim Hellman.

Matlagning utomhus gav mersmak

Vilka kulinariska upplevelser finns det kvar att utveckla i Vasaregionen? Kanske är det de oväntade samarbetenas tidevarv.

Även här är GW först ut med att se potentialen med en annan bransch i kris. Nöjesparkerna.

Satsningen i Åminne folkpark går under namnet GW & FRIENDS. Matlagningsstilen, med stora grillar och rökt mat, påbörjades av Hellman med personal först på Seglis. Nu får kockarna en chans att laga mat till många fler. Paviljongen med sin kapacitet på 400 gäster, jämfört med Seglis 130, utgör ett perfekt komplement till den övriga verksamheten.

Mitt mål är att bygga upp något bra här som sedan kan leva vidare och utvecklas

Paviljongen i Åminne folkpark.

Hellman berömmer föreningen och paviljongen som han säger är i en klass för sig med sin moderna utrustning och akustik.

– Står en person på scenen och håller tal kan alla gäster se och höra den personen, till skillnad från en klassisk restaurang med många hörn, vrår och skrammel.

Åminnes egen restaurang på området står ännu tom efter att det stängde i januari ifjol.

Hellman hoppas att en ny krögare vågar ta över restaurangserveringen så småningom.

– Mitt mål är att bygga upp något bra här som sedan kan leva vidare och utvecklas.

Åminne folkpark.

Nya vanor efter pandemin

Restaurangbranschen har förändrats mycket på de senaste åren, konstaterar Hellman. Kostnaderna är högre och kulturen har förändrats, liksom gästernas vanor. Det har också blivit svårare att få tag på personal.

Även restaurang Seglis står inför strukturella förändringar denna säsong, berättar Hellman. Från och med i år håller salen kvällsöppet på beställning.

– Lunchen fortsätter som tidigare, bara att droppa in, men på kvällarna reserveras salen för privata fester och företagsfester.

Seglis öppnar sommarsäsongen 1 maj.

Problem är till för att lösas

Förändringar innebär alltid kompromisser, och allt är nytt i början även för en erfaren krögare som Hellman. Matlagningen på Åminne har varit en rejäl utmaning för kockarna på GW, som har fått lösa praktiska problem på mycket kort varsel.

Detta har dock inte haft någon avskräckande effekt på arbetet, tvärtom. Samarbetet med föreningen, som driver området med talkokrafter, tycks ha väckt en omåttlig lust att uppfinna.

– Under det första året gick GW in med attityden att vi ska hjälpa folkparken med cateringservice, mat och dryck på plats, så att de kan genomföra sina evenemang. Vi märkte då att ett partnerskap med en förening fungerar oväntat bra.

Åminne folkpark.

Hellman berättar att GW under projektets gång har vi fått en alltmer konsulterande roll. De har kommit med förbättringsförslag för att styra folkströmmarna bättre och byggt om baren av samma orsak.

Styrelsen har uppskattat att bolla idéer med GW och även godkänt många av dem.

– Nu har vi byggt upp ett lager av utrustning och porslin här så att vi inte måste börja helt om från början för varje event.

Samtidigt är den arbetsdryga planeringen en del av charmen. Då alla fester är skräddarsydda för kundens behov blir alla tillställningar en unik produktion. Inför en middag med skördetema tillverkade gänget över hundra träplankor att servera rotfrukter på. Nu finns också de i lagret på Åminne.

 

Kim Hellman.

En gång österbottning alltid österbottning

Trots att det är mycket på spel i denna bransch och prestigen är hög, kan jag inte hjälpa att tycka att det är något väldigt charmigt med GW & FRIENDS i just Åminne.
Det är fint att se att Hellman, som med sin internationella erfarenhet från minutiöst strukturerade topprestauranger i Europa, ändå inte kan motstå att dras med i den österbottniska fixarmentaliteten. Född i Solf som han är.

Lite grann skär sig ändå toppkockens ”mice en place” (allt på plats) med föreningskrafternas mera spontana inställning till planering.

– Vi som arbetar professionellt har alltid en plan A, B och C i bakhuvudet, säger Hellman. Med en bra backup att falla tillbaka på kan man vara flexibel på riktigt.

Kim Hellman.

Som ett konkret exempel på detta har Hellman satsat i en restaurangvagn som byggs som bäst. Vagnen är en kulmination av alla funktioner som GW&FRIENDS saknat och behöver för att utveckla verksamheten i folkparken.

– Det är en verklig prototyp, inget man hittar i en katalog.

Malax en exotisk plats

Just flexibilitet har varit GWs varumärke sedan start – med en meny som kan ändra med kort varsel efter säsong och leverantörernas utbud. På Åminne kommer den här erfarenheten till nytta både för gäster och föreningen.

Hellman ser mycket fram emot den kommande säsongen och intressanta bokningar. Han är uppriktigt stolt över sitt projekt.

– Området är vackert. Det är speciellt roligt att ta hit utländska gäster – de bli så lyriska när de kommer hit. För dem är det här den yttersta skärgården.

Något bekymmer med läget ser inte Hellman.

– Transporten är given. I vilket fall som helst behöver en festarrangör med 200 gäster ordna med bussar, säger han, och parkeringsplatser finns det gott om här.

Åminne folkpark.

Vår rundtur i Åminne börjar gå mot sitt slut. Jag får akta mig för att halka, för just nu är stora delar av folkparken täckt av is. Vi säger hejdå i snålblåsten. Hellman kör tillbaka till Vasa, i god tid för att ta emot kvällens gäster på GW.

På GW, eller Gustav Wasa, finns det anledning att fira. Med anledning av 30 år i branschen har en särskild meny tagits fram ’GW Classic’. En tre rätters med blinier till förrätt och kanske Finlands mest omtyckta råvara till huvudrätt: en riktig biff. Desserten är en nyfriterad syltmunk med hasselnötschoklad och cappuccinoglass. Hellman hoppas att såväl stammisarna som nya gäster ska bli inspirerade att testa den nya klassiska menyn.

Om allt går som på räls i Vasa för Hellman så finns det ännu en del detaljer att finslipa i Malax. Men matfilisofon behöver inga funderingar, den är den samma för GW var de än kockar. Riktigt vällagat kött är en vinnare såväl i en dämpad restaurang i Vasa centrum som på en stimmig danstillställning.

Doften av kött som röks och steks över öppen grill kan nog locka kö i Malax också, tänker jag, när nya (förhoppningsvis varmare) vindar blåser i Åminne i sommar.

 

LÄS OCKSÅ:

Gustav Wasas renovering snart klar – Nytt lunch- och brunchkoncept skapas

Vastaa