Bock’s restaurang gör gott – på alla vis

Anne Suomalainen. Bocks
Anne Suomalainen.

VECKANS RESTAURANG

Vaasa insider lyfter i en ny artikelserie fram intressanta restauranger.

Vasaregionen och Österbotten har så enormt mycket att bjuda på när det gäller mat och upplevelser.

Maten som säljs ska smaka gott men den ska göra gott också. Varje såld portion mat och dryck innebär ett aktivt val – att stöda lokala producenter, innovationer och hållbar utveckling. Ät och drick med gott samvete är grundtanken. Dessutom är det glatt på Bock’s: Här utvecklas livsglädjen!

Tredje restaurangen ut i Vaasa Insiders serie om lokala restauranger är Bock’s Corner Brewery – beläget i det mysiga – tillika excentriska – innovationscentrumet beläget i hjärtat av det som en gång var ett blomstrande bryggeridistrikt.

Jag frågar Sales manager Anne Suomalainen vad som gör Bocks restaurang unik. Hon svarar kort och konsist;

– Bock’s är Bock’s.

Jag förstår, men ändå inte. Således spenderar jag resten av mitt besök med att bena ut vad denna interna slogan riktigt innebär.

Glas fylls med öl ur kran

Ira Mikkonen, butiksansvarig, har svaren jag söker. Ett helikopterperspektiv, till och med.

Uppe i Bock’s Shop, några steg förbi kassan, finns ett Bock’s Corner Village i miniatyr att beskåda. Med den översikten ser man tydligt att bryggeriet och puben är en del av en större helhet.

Grundaren Sture Udds visioner om ett levande kunskapscentrum manifesteras här i form av olika byggnader och aktiviteter.

Det sitter i plankorna

Här på Bock’s känns historien i väggarna, eller rent konkret i de gamla plankorna som bevarats i renoveringen, och allt börjar och slutar med öl. Bocks bryggeri, restaurang samt pub verkar idag i det som under åren 1890 till 1987 var Bocks bryggeri. Den sista tiden ägdes det av Hartwall. Bock blev Finlands femte största bryggeri i tiderna.

– Nu har vi återupptagit dom bästa anorna. Vi har vunnit guld tre gånger och brons en gång de senaste fyra åren i tävlingen Finlands bästa öl, säger Ira Mikkonen.

Kring bryggeriet uppstod en by inuti en by, berättar Mikkonen.

– Här på området fanns all service som arbetarna och företaget behövde. Vi försöker återskapa en modern gemenskap igen, företag – aktörer-konsumenter emellan i vår tid. Här jobbar över 20 företag och organisationer. Och vi skapar sådan samverkan som alla har nytta av i verkligheten. Sådant behövs mer och mer i framtiden.

Ira Mikkonen
Ira Mikkonen.

Kom som du är – åk hem med nya intryck

Alla detaljer på Bock’s har en poäng – att väcka nya tankar. Även restaurangen är sådan grogrund för nya idéer. Dörrarna är öppna för alla typer, och klädstilar.

– Hit kommer cyklister, politiker, arbetare, företagsledare och turister. Drop in-gäster och privatbokningar. Till och med hundar är välkomna, skrattar Mikkonen.

Det är alltså inget skämt – sjutton hundar besökte Bock’s buffé för hundar på alla hjärtans dag. Själv förknippar jag Bock’s med valvakor på TV. Ni hör själva, det är ett inkluderande ställe. Bocks besöks av 100 000 personer i året.

Bock's Corner Brewery

Mat och dryck tillverkad 100% fossilfritt – Net zero

Bocks mat är till stor del steakhouse-inspirerat, med ett samvete vill jag tillägga. Deras ideologi kring mat grundar sig på närodlade råvaror och direkt handel med landsbygdens producenter. På så sätt stöder Bock’s verksamhet landsbygdens livskraft, läser jag i menyn.

Dessutom egna korvar, egen äkta Cola, eget utmärkt gott mineralvatten och alltid färskrostat kaffe från dom bästa bönorna Grade A. ”Milt för magen och naturligtvis med äkta smak.” Dessutom egen autentisk akvavit från regionens nyttoörter. ”Helar både fysiska och mentala krämpor”.

Klimatpåverkan är även det ett stort tema här på Bock’s. Tack vare det egna solkraftverket, Österbottens näst största, är öltillverkningen, matlagningen och Wasa Innovation Center, helt självförsörjande på fossilfri energi.

När solenergin inte räcker till kommer all annan el från vindkraft. Det här betyder att Bock’s mat- och drycktillverkning är en ”net zero-restaurang” i Vasa.

Bock's Corner Brewery

Matlistan i fråga kommer att förnyas inom kort, hälsar restaurant manager Timo Suomalainen. Han lovar till exempel rustika rätter i linje med Bock’s ideologi. Kött, fisk och vegetariskt – alla rätter som passar bra ihop med Bock’s många ölsorter och fina viner.

Timo tillägger:

– Vi skapar en stämning med livsglädje – oberoende av vädret. Hela familjen kan njuta inne och ute bland djur (bockar, får, hönor och mer därtill i sommar), lekplatser, utställningar och det stora kulturhistoriska området på 6 hektar.

Ira Mikkonen, Ralph Ramas
Ira Mikkonen och Ralph Ramas.

Mat och upplevelser i inspirerande miljö

För att få den ultimata Bocks-upplevelsen måste man gå runt och titta på området och byggnaderna. Speciellt härligt är det för småbarnsfamiljer med djuren på gården och lekplatserna. Många tycker att det känns som att komma utomlands, berättar Mikkonen.

På sommaren har Bock’s en solig skyddad terass dit man kan komma och njuta av mat och dricka och under utvalda dagar göra detta till toner av live musik eller musik från vinyler under Bock’s vinylkvällar.

Byn i byn-konceptet är också en konkurrensfördel.

– Det här området är stort. Våra lokaler sväljer mycket mer folk än vad restauranger normalt gör. Grupper kan välja mellan tio olika spännande lokaler och tre olika bastun. Vilka service- och programpaket som helst är möjliga här, både inne och ute.

Bock's Corner Brewery

– Det är mycket som sjuder under ytan. Vi gör en hel del catering, och tar emot bokade grupper. Vi ordnar stora evenemang såsom HAY-market, Bock´s Run, Wasa Future Festival, Bothnia Beer festival, Stand-ups, sommarteater men också små tastings och guidade turer i bryggeriet samt planerar på beställning för nya evenemang. Här firas födelsedagar, bröllop och framgångar i affärslivet eller föreningslivet.

Mikkonen trivs på Bock’s och är stolt över insatserna de gör som verksamhet.

– Vi ger våra kunder möjligheten att rösta med sin plånbok. Vi är övertygade om att det gör störst skillnad i längden.

– Vi siktar på det positiva, äkta utveckling och livsglädje!

Bock’s bryr sig, skriver jag i mitt anteckningsblock. Och jag kör hem med huvudet fullt av tankar. Bock’s är som sagt – Bock’s.

Bock's Corner Brewery

 

LÄS OCKSÅ:

Bocks investerar i 2240 solpaneler – Spel som skapas i Wasa Innovation Center görs, liksom ölet, snart med solkraft

Vastaa