Begravningsbyrå för smådjur fyller tio år – Vasaföretaget Tähtipöly-Stjärnstoft hjälper dig när ditt husdjur dör

Lenita Kaivonen Tähtipöly Vasa begravingsbyrå husdjur smådjur
Lenita Kaivonen.

Husdjur ses i dag av många som familjemedlemmar. Grundtanken bakom Tähtipöly-Stjärnstofts verksamhet är att när djuren dör så ska deras kvarlevor och människorna i sorg behandlas med värdighet.

Tähtipöly-Stjärnstofts historia började 2012 efter att Virpi Jumisko tvingats hämta askan efter en kremering av sitt kära husdjur från den lokala matbutiken, som alltså skötte posten. Jumisko tycke det var ett synnerligen ovärdigt slut för någon som betraktats som en familjemedlem.

Virpi Jumisko pratade med Lenita Kaivonen om vad som kunde göras åt problemet. Tillsammans startade kvinnorna Tähtipöly-Stjärnstoft – en begravningsbyrå för smådjur. Lenita Kaivonen hade sedan tidigare lång erfarenhet av begravningsbranschen och av att möta människor i sorg.

– Det känns bra att kunna hjälpa till, det går kanske inte att hjälpa med sorgen men med allt det praktiska, säger Lenita Kaivonen.

Det känns bra att kunna hjälpa till.

tähtipöly produkter

Lenita Kaivonen visste redan då att sorgeprocessen är viktig även när det gäller bortgångna djur. Många djurägare kan vara helt förstörda när husdjuret dör. Som exempel nämner Kaivonen äldre människor som kanske redan har förlorat sin make/maka och bara hade katten kvar. För barnfamiljer kan det till och med röra sig om den första bortgång som barnen upplever.

– För föräldrarna kan läget vara svårt att förklara, men det blir i alla fall lättare när det går att säga att tanten tar hand om ”Murre”, säger Lenita Kaivonen.

10 år senare

I september var det tio år sedan Tähtipöly-Stjärnstoft grundades i Vasa. Virpi Jumisko har gått vidare till nya utmaningar. Företaget drivs nu i sin helhet av Lenita Kaivonen som fortsätter trivas på sitt jobb.

Kremering av husdjur och tjänsterna kring det är en viktig del av Tähtipöly-Stjärnstofts verksamhet. Med åren har företaget också utökat sitt produktsortiment och varorna säljs även på nätet. Det handlar till exempel om kistor, urnor och minnesplaketter.

Samarbete med djurkliniker

Tähtipöly-Stjärnstoft har byggt upp ett nära samarbete med djurklinikerna i Vasa, samt djurkliniker från Pörtom i söder till Jakobstad i norr och Laihela i öster. Många husdjur slutar sin livsresa med eutanasi. När det händer på klinikerna kan djurägaren välja att ta med djuren därifrån eller lämna kvar dem så Tähtipöly-Stjärnstoft hämtar dem.

För djurägarna går det också att komma in med kroppen direkt till begravningsbyrån. Byrån finns på Rådhusgatan 47. Öppettiderna är flexibla och varierar enligt behov.

För Lenita Kaivonen är det viktigt att det alltid finns tid för kunderna att i lugn och ro ta farväl av sina husdjur.

Hundar, katter och kaniner tillhör de vanliga djuren som kommer in. Även ovanligare djur som ormar, marsvin, sköldpaddor, fåglar och ödlor tas omhand.

Hur fungerar processen när era tjänster behövs?

Lenita Kaivonen går igenom ett vanligt scenario, från början till slut;

Tähtipöly minnesrum

– Hunden ”Kajsa” blir dålig. Ni åker in till djurkliniken. Det kommer fram att hunden har långtgående cancer, vilket är vanligare än man kunde tro för husdjur. Ni tar beslutet om eutanasi som veterinären utför. Ni ringer sedan mig och berättar om vad som hänt. Vi strävar efter att hämta ”Kajsa” samma dag. När vi gjort det sänder vi sms till ägaren om vårt varma deltagande och kännedom om att ”Kajsa” nu är hämtad, så ingen behöver fundera på var hon är. Följande vardag ringer vi upp personligen så att det inte blir några missförstånd för många är i chock. Ägaren kan då komma in och välja en urna, eller så har de redan bekantat sig med vårt urval av urnor via vår hemsida, eller i infopärmen som finns vid djurklinikerna, och då bekräftas bara urnavalet per telefon. Tähtipöly-Stjärnstoft eller våra samarbetspartners för hunden till krematoriet och hämtar även askan därifrån. Ägaren kommer sedan in till byrån och hämtar urnan vid överenskommen tidpunkt. Hämtningen är en del av sorgearbetet. På Tähtipöly-Stjärnstoft möts man med värdighet. Det är alltid diskret, vi har tystnadsplikt och det finns ett minnesrum där det går att ta farväl.”

Tähtipöly-Stjärnstofts webbplats och kontaktuppgifter hittas på tahtipoly.fi.

 

LÄS OCKSÅ:

Kati Komulainen: ”Arvojen voima”

Vastaa