Viime syksynä tuli kuluneeksi 35 vuotta vaasalaisen Teknologiakeskus Merinovan perustamisesta. Edelleen uudistuva ja elinvoimainen yhtiö on ehtinyt kokea paljon.
Teknologiakeskus Merinova tunnetaan Vaasan seudun energiateknologiaklusterin kehittäjänä. Yhtiö kuitenkin perustettiin syksyllä 1989 alueen teollisuuden aloitteesta kehittämään teollisuuden alihankintaverkostoja.
– Seudun teollisuusyritykset huomasivat, että oli parempi keskittyä ydinosaamiseen, jos aikoi pärjätä kansainvälisessä kilpailussa. Samaan aikaan kasvukeskuksiin perustettiin yhtiöitä edistämään seutujen teknologista kehitystä, kertoo Merinovan toimitusjohtaja Mika Konu.
ABB, Vaasan kaupunki, Vaasan yliopisto ja Kehitysaluerahasto KERA perustivat Oy Merinova Ab:n kehittämään seudun teknologia- ja innovaatiotoimintaa. Vahva yksityinen ja julkinen omistus ja iso alkupääoma antoivat yhtiölle hyvät toimintaedellytykset. Toisen osakeannin tuomat uudet omistajat Wärtsilä ja Wedeco vahvistivat teknologiakeskuksen asemaa.
Hankkeita ja verkottumista
Aluksi Merinova kehitti alueen yrityksiä tuotantoon, logistiikkaan ja tuotekehitykseen liittyvien hankkeiden avulla sekä rakentamalla kansainvälisiä verkostoja. Yhdessä alueen suurten yritysten avulla luotiin alihankintaverkostoja ja tehtiin yhteistyötä alueen korkeakoulujen kanssa osaajien saamiseksi.
1990-luvun alussa iskenyt lama näkyi Vaasan seudullakin kasvavana työttömyytenä. Siksi Merinovan yhteyteen perustettiin Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia, joka auttoi työttömäksi jääneitä osaajia kohti yrittäjyyttä.
– Neuvoimme asiakkaita yrityksen perustamisessa ja ohjasimme heitä eteenpäin esimerkiksi Finnveralle. Seuloimme liikeideoiden joukosta innovaatioita Merinovalle jatkojalostukseen. Kauttamme kulki joka vuosi yli 200 liikeideaa, joista muutamat poikivat todellisia menestystarinoita, muisteli nyt jo edesmennyt Startian pitkäaikainen johtaja Raimo Mansikkamäki.
Startian toiminta siirtyi vuonna 2008 yritysneuvontaa antavan VASEKin yhteyteen.
Uusia alkuja ja energiaa
Työ- ja elinkeinoministeriö taklasi lamaa kansallisilla osaamiskeskusohjelmilla (OSKE). Ensimmäisen ohjelman hakemusta valmisteltiin vuonna 1994 teollisuuden, korkeakoulujen sekä kaupungin ja kuntien yhteistyönä. Valmistelussa mietittiin seudun vahvuuksia ja osaamiskeskittymää, ja jo silloin heräsi ajatus seudun energiaklusterista.
Merinova oli mukana kaikissa kolmessa valtakunnallisessa OSKE-ohjelmassa pääosin energiapainotteisilla hankkeilla, viimeisellä kaudella myös valtakunnallisena koordinaattorina. OSKEa seuranneessa Innovatiiviset kaupungit (INKA) -ohjelmassa Vaasassa toteutettiin Merinovan johdolla erinomaisia energiateknologiahankkeita, ja tällä hetkellä Merinova koordinoi valtion ja Vaasan kaupungin välisen innovaatioekosysteemisopimuksen toteutusta vuosina 2021–2027.
2000-luvun alussa Merinovan uudeksi tukijalaksi perustettiin EnergyVaasa-alusta, joka pyrki edistämään alueen teknologiayritysten yhteistyötä ja kehitystä. VASEKin ja Merinovan yhteinen EnergyVaasa-brändityö tuotti tulosta sekä kansallista ja kansainvälistä julkisuutta ja nosti Vaasan Pohjolan energiapääkaupungiksi. Tuon työn tulosta on vuosittain järjestettävä kansainvälinen EnergyWeek-tapahtuma.
Vaasan kaupungin, Wedecon ja Merinovan perustama Merinova Kiinteistöt Oy (nyk. Vaasa Parks ja VP Facilities) koki alkuun melkoista vastatuulta. Kokemus on osoittanut, että päätös oli kannattava ja tarpeellinen seudun yrityksille.

Isojen ja pienten yritysten kehittäjä
Merinovalla on ollut suuri rooli seudun energiahankkeissa, ja sen nimi liitetään isoihin ohjelmiin ja hankkeisiin. Niiden lisäksi yhtiö tekee työtä myös pk-yritysten kehittämiseksi.
– Vuosittain 140 yritystä käyttää hanke- ja kehityspalveluitamme ja valmistelemme noin 60 hanketta pääosin seudun yrityksille. Autamme yrityksiä myös julkisen rahoituksen hakemisessa, kertoo palvelupäällikkö Tommi Sykkö.
Merinovan toiminnan perustan luovat hankevalmistelu ja hankkeet, palveluliiketoiminta, sijoitustoiminta sekä kiinteistöliiketoiminnat. Poikkeuksellisen vahva teollinen omistus takaa sen, että toimintaa ohjaavat liike-elämän tarpeet.
– Energiaklusteri kasvaa ennätysvauhtia, ja vihreä siirtymä etenee. Merinovan ja Vaasan kaupungin yhteistyö jatkuu tiiviinä tulevinakin vuosina, toteaa Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.
LUE MYÖS:
Energiaklusterin kehitystyö muistuttaa maratonia – Merinovan hankkeessa kaukolämpö ja vety keskiössä