Kurikassa halutaan luoda ainutlaatuinen biokaasuekosysteemi – Maataloustuottajat avainasemassa kestävän kehityksen ratkaisussa

Petri Viinikainen Kurikan Kaukolämpö
Petri Viinikainen.

Kurikassa on jo pidemmän aikaa suunniteltu biokaasuun pohjautuvan ekosysteemin rakentamista. Nyt odotellaan enää tuki- ja investointipäätöstä, ennen kuin lapiot voidaan iskeä maahan.

Maataloudella ja maataloustuottajilla on Kurikassa merkittävä rooli. Tiloja on seudulla paljon, ja ne ovat sekä tuottoisia että innovatiivisia. Uusajattelu näkyy esimerkiksi siinä, että tiloista muutama on jo panostanut omiin biokaasureaktoreihin.

– Tätä taustaa vasten meillä onkin nyt mahdollisuus luoda ainutlaatuinen biokaasujärjestelmä, kertoo toimitusjohtaja Petri Viinikainen Kurikan Kaukolämmöstä.

Laajempi kokonaisuus yhteisvoimin

Suunnitelmissa on yhdistää yksityisten tilojen biokaasureaktorit noin 26 kilometriä pitkällä kaasuputkella hankkeen puitteissa rakennettavaan uuteen jalostuslaitokseen. Samassa yhteydessä rakennetaan myös uusi biokaasureaktori. Laitoksen ansiosta myös ne tuottajat, joilla ei ole omaa reaktoria, voivat tilan omalla lannalla ja muulla tuotannossa syntyvällä biomassalla päästä mukaan ekosysteemiin.

– Tarkoituksena on myös, että omiin laitoksiin jo panostaneille tiloille tarjoutuu mahdollisuus laajentaa toimintaansa samalla kun yhä useammat uudet toimijat voivat liittyä järjestelmään, Viinikainen kertoo.

Korvaa 4 miljoonaa diesellitraa

Rakennettavassa jalostuslaitoksessa biometaanikaasu puhdistettaisiin ja nesteytettäisiin. Alkuvaiheessa tuotetun biokaasun määrä vastaisi energiaominaisuuksiltaan noin neljää miljoonaa diesellitraa.

Myönteisen ympäristövaikutuksen lisäksi hankkeessa on siis kyse myös merkittävistä rahasummista. Vuosittain arviolta 8 miljoonaa euroa jäisi hyödyttämään paikallista ja kansallista taloutta sen sijaan, että rahat valuisivat ulkomaille.

Jakeluasema osa hanketta

Hankekokonaisuus kattaa myös jakeluaseman, joka on tarkoitus sijoittaa johonkin raskaalle liikenteelle otolliseen tieverkon solmukohtaan. Asema rakennettaisiin jo olemassa olevan polttoaineaseman yhteyteen.

Alkuperäisiin suunnitelmiin sisältyy myös niin kutsuttu CHP-laitos eli lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitos. Saattaa kuitenkin olla, että CHP-laitoksen sijaan päädytään hiilidioksidia talteenottavaan laitokseen. Jalostettuna hiilidioksidi voi nimittäin muuttua ongelmasta arvokkaaksi resurssiksi.

Kaukolämpöyhtiöllä kaksoisrooli

Petri Viinikainen, Kurikan Kaukolämpö
Petri Viinikainen.

Kurikan kaupungin omistamalla Kurikan Kaukolämmöllä on suunnitellussa ekosysteemissä kaksoisrooli. Jalostusprosessissa syntyy lämpöä, jota voidaan käyttää kiinteistöjen lämmitykseen. Tämän hukkalämmön hyödyntäminen sulautuu täydellisesti yrityksen nykyiseen toimintaan.

Lämmönjakelu on kuitenkin vain pieni osa hanketta. Sitäkin tärkeämpää on Kurikan Kaukolämmön tytäryhtiön, niin ikään Petri Viinikaisen luotsaaman Lännen Biokaasun toimiminen hankkeen kokonaisvaltaisena koordinaattorina. Koneiston päästyä kunnolla käyntiin tulee tytäryhtiössä olemaan 2-3 työntekijää, jotka vastaavat toiminnan pyörittämisestä.

Yli 20 miljoonan investointi

Ekosysteemin rakentaminen ja käynnistäminen vaatii yli 20 miljoonan euron investointeja. Valtaosa suunnittelu- ja valmistelutyöstä on jo tehty, mutta seuraavaa askelta varten tarvitaan uusia päätöksiä.

Hankkeelle on reilu vuosi sitten haettu työ- ja elinkeinoministeriön investointitukea ja vetäjät toivovat saavansa myönteisen tukipäätöksen vielä ennen vuodenvaihdetta. Mukana hankkeessa on myös uusiutuvan energian ratkaisuihin erikoistunut kasvuyritys One1.

Tukea tarvitaan

Kaikkiaan tuella on mahdollista kattaa enintään 40 prosenttia haetuista kustannuksista. Myönnettävän tuen suuruudesta riippumatta tulevat rahat tarpeeseen. Petri Viinikaisen mukaan vastaavaa biokaasuekosysteemiä ei ole rakennettu missään muualla Suomessa, mahdollisesti ei koko maailmassa.

– Osassa prosessia tullaan hyödyntämään täysin uutta teknologiaa. Tuen avulla voimme pienentää niitä taloudellisia riskejä, joita aiemmin kokeilemattoman teknologian käyttöön liittyy, Viinikainen selittää.

Kaivuutyöt tehokkaasti käyntiin

Myönteisen tukipäätöksen saaminen lähiaikoina mahdollistaisi maahan kaivettavien putkien asentamisen tehokkaasti ja ympäristöä säästäen. Samalla alueella suunnitellaan nimittäin parhaillaan vesiputkien uusimista, joten iso osa kaasuputkista voitaisiin kaivaa maahan samalla kuin vesiputketkin.

Hankkeeseen osallistuville tiloille biokaasu tarjoaa keinon ylläpitää ja vahvistaa elinvoimaisuuttaan samalla kun ne saavat uuden tuotteen, jota myydä. Lisäksi reaktorissa prosessin sivutuotteena syntyvä lannoite lisää tilojen omavaraisuutta.

LUE MYÖS:

Petri Svanbäck: ”Maaseutu tarjoaa hyvinvointia ja luonnonvaroja”

Vastaa