”Me teemme paljon, mutta emme osaa kertoa siitä” – Vastuullisuus muuttui nopeasti trendistä vaatimukseksi

CERM-hankkeen Göran Östberg, Tomas Knuts, Rasmus Hautala.

Yritykset Suomessa ja Ruotsissa panostavat vastuullisuuteen yhtä paljon, mutta Suomessa siitä puhutaan vähemmän, toteaa kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östberg VASEKilta.

Östberg työskentelee CERM-hankkeessa. CERM on VASEKin, Concordian, Dynamon ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksen yhteinen hanke, joka keskittyy vastuullisemman ja kiertotaloudellisen Pohjanmaan saavuttamiseen ja siihen, miksi vastuullisiin ratkaisuihin on panostettava.

– Ruotsissa vastuullisuutta ja kiertotaloutta hyödynnetään markkinoinnissa. Meille on tyypillinen ongelma on se, että teemme, mutta emme osaa kehua itseämme, Östberg sanoo.

Östberg huomauttaa, ettei vastuullisuudesta enää puhuta trendikkäänä valintana, vaan välttämättömyytenä. Hän uskoo, että juuri se on monelle uusi asia. Siksi CERM-hanke järjesti tänään seminaarin, jossa keskusteltiin siitä, miten elinkeinoelämä ja kunnat voivat tukea toisiaan vastuullisemman Pohjanmaan saavuttamisessa. Östbergin mukaan seminaarin tärkein anti ovat erilaisten yritysten esimerkit siitä, miten hyvin vastuullisuutta Pohjanmaalla hoidetaan. Työstään olivat kertomassa niin Mirka, Orapac kuin Vaasan Sähkökin.

– Me olemme vastuullisuusasioissa edelläkävijöitä ja olemme taitavia etenkin hiilijalanjäljen pienentämisessä. Meillä on pitkä kokemus ja perinteet, joita pitäisi nostaa entistä enemmän esiin.

Vastuullisuus ei ole vain ympäristökysymyksiä

Östberg uskoo, että suomalaiset yritykset tajuavat entistä enemmän, etteivät ne voi kilpailla esimerkiksi aasialaisten yritysten kanssa hinnalla, vaan kilpailuvaltit on etsittävä muualta. Siinä vastuullisuuskysymykset toimivat hyvänä vaihtoehtona.

– Vastuullisuus on kuitenkin paljon muutakin kuin ympäristökysymyksiä. Se tarkoittaa myös tasa-arvoa ja sitä, että tällaiset asiat tiedostetaan ja otetaan yrityksissä vakavasti.

Östberg toivoo, että yritykset asettaisivat omat vastuullisuustavoitteensa ja alkaisivat toteuttaa niitä.

– Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2035. Se vaatii paljon myös yrityksiltä, joten nyt on viimeistään aloitettava.

Lue lisää:

Ny trio jobbar fram färdplan för cirkulär ekonomi i Österbotten

 

Vastaa