En fond kan vara mera än en samling värdepapper – Proethos vill hjälpa till att lösa klimatkrisen

Marknadsföringsdirektör Hanna Rosvall och förvaltaren av Proethos fond Magnus Alfredsson säger att Proethos handlar om mera än ett bra sätt att spara.

Uppstickaren Proethos är en fond som investerar i lösningar på klimatkrisen. Den snabbt växande fondens marknadsföring sköts av Hanna Rosvall, bekant från Vasas energikluster.

Magnus Alfredsson byggde under femton år upp sin kunskap och sitt nätverk inom finansbranschen. Karriären gick bra men Alfredsson hade en gnagande känsla i magen. Till sist blev han trött på att sälja produkter som han egentligen inte trodde på själv.

– Efter att jag presenterat olika alternativ slutade många försäljningsmöten med frågan ”Magnus, vad skulle du själv välja?”, säger Alfredsson, och låter förstå att svaret på den frågan inte alltid var så enkelt.

I dag är Magnus Alfredssons svar på samma fråga solklart och kort- Proethos. Proethos är både namnet på en blandfond samt bolaget som står bakom den.

– Vi kommer inte heller att skapa flera fonder, vi ska bara erbjuda en enda billig och hållbar fond, säger Alfredsson, skapare av Proethos.

Grön och global

Proethos fond marknadsför sig som en global blandfond som investerar i lösningar på klimatkrisen. I praktiken betyder det att fonden satsar i börsnoterade bolag, föregångare, inom förnybar energi, energieffektivisering, hållbara transporter och hållbar livsstil.

Fonden består av 80 procent globala aktier och 20 procent räntebärande tillgångar. Även när det gäller räntepapper är det gröna och hållbara alternativ som gäller.

Proethos fond är investerad i 68 olika aktier i 17 olika länder, i 12 olika valutor. Proethos har en risk på medel/hög nivå medan den förväntade avkastningen uppskattas till 8-10 procent.

Vasakrafter med i bilden

Förvaltaren av Proethos fond Magnus Alfredsson och marknadsföringsdirektör Hanna Rosvall.

Magnus Alfredsson, bosatt i Skåne, skapade Proethos fonden för drygt tre år sedan. 2019 kom Hanna Rosvall med i bilden, som marknadsföringsdirektör för bolaget och för fonden.

Hanna Rosvall är ursprungligen från Vasa men flyttade till Malmö för ett par år sedan för att jobba med hållbara startups. Innan dess, under nästan ett årtionde, har hon jobbat med marknadsföring för många av företagen i Vasaregionens energikluster.

– Vasaregionen ligger i framkant med att ta fram morgondagens energilösningar, så därför tänker vi att Proethos filosofi och mentalitet passar bra även för österbottningar, säger Hanna Rosvall.

Explosiv tillväxt

Proethos har utvecklats till något av en folkrörelse i Sverige. Cirka 71 000 sparare har tillsammans satsat 1,3 miljarder svenska kronor i fonden. Hanna Rosvall säger att det för många av investerarna handlar om mera än ett bra sätt att spara.

Runt fonden har det byggts upp ett starkt community som aktivt debatterar och för fram värderingarna bakom fonden. Magnus Alfredsson, som själv tar beslut om alla fondens investeringar, är aktivt med i den offentliga dialogen, vilket väcker både uppskattning och förvåning.

– Vi för verkligen en aktiv dialog med vårt community och lyssnar på deras tips och önskemål, säger Hanna Rosvall.

Vi för verkligen en aktiv dialog med vårt community.

Tips från engagerade community-medlemmar har lett till att flera bolag letat sig in i Proethos portfölj. Samma sak gäller det motsatta – tips har lett till att bolag har åkt ut ur fonden.

– Genom tips kom det fram att ett bolag som fanns med i portföljen inte skötte sig så bra som det borde, vilket ledde till att det helt uteslöts ur portföljen, säger Rosvall.

Lanseras nu i Finland

Proethos fondförvaltning sker i Sverige. Fram tills nyligen har också all försäljning gjort det, men nu har bolaget fått tillstånd att marknadsföra och erbjuda fonden även i Finland. Här finns fonden redan tillgänglig på Nordnet.

– Vi hoppas också få med flera förmedlare och banker i Finland, säger Alfredsson.

Proethos-fonden har ingen minimiinsats vilket betyder att det bara är upp till förmedlaren att bestämma om det finns en sådan. Småspararna har varit de som hittat fonden först.

– Sedan vi fick fem av fem stjärnor i morningstar-ratingen (red. anm. ett väletablerat system för att ranka fonder som Morningstar står bakom) har också förfrågningarna från institutionella investerare tagit fart, säger Alfredsson.

LÄS OCKSÅ:

Johanna Liinamaa: ”Megatrender, hållbarhet och ekosystem – vi är redo!”

Vastaa