Työ toimitusjohtajana ei tule koskaan valmiiksi, ja siksi välillä on mentävä moottorisahan kanssa metsään

Stefan Råback.

VASEKin toimitusjohtaja Stefan Råback täyttää juuri 50 vuotta, ja yrittää suhtautua pyöreisiin vuosiin rauhallisesti.

– Vaikka kyllä minun on vaikea tunnistaa itseäni siitä, että olisin jo viisikymmentä!

Råback on työskennellyt VASEKilla vuodesta 2005, ja toimitusjohtajana vuodesta 2017. Ennen VASEKin vuosia hän teki töitä metsäalalla ja aluekehityksen parissa. Yhtenä uransa suurimpana saavutuksena Råback pitää puutuotealan Woodpoint-verkoston perustamista 90-luvun lopulla. Hän aloitti työn yksin kehityshankkeen muodossa, ja lopulta mukana oli yli 200 yritystä Kristiinankaupungista Kokkolaan sekä viisi kokoaikaista työntekijää.

Vaasaan vetivät työ ja vapaa-aika

Råback opiskeli aikoinaan Helsingissä, mutta tahtoi palata sen jälkeen takaisin Vaasan seudulle. Miksi, sitä ei tarvitse kauaa miettiä. Råback ajattelee, että Vaasan seudulla on vahva elinkeinoelämä, joka ajoittaisesta kritiikistä huolimatta ei ole niin haavoittuvainen kuin sanotaan.

– Meillä on suuria kärkiyrityksiä, jotka toimivat globaalisti aloilla, joilla on valtava kysyntä. Joskus sanotaan, että meillä on munat yhdessä korissa, mutta eihän se pidä paikkaansa. Energiaklusteri on monialainen, on tuotteita esimerkiksi sähkön tuottamiseen, jakeluun ja säästämiseen sekä marine-sektorille ja it-puolelle. Alueen taloudelliset tunnusluvut ovat vahvoja, ja meillä on vakuuttavaa koulutusta ja tutkimusta.

Välillä sanotaan, että meillä on munat yhdessä korissa, mutta eihän se pidä paikkaansa

Mutta ei Råbackia houkutellut takaisin kotikonnuille ainoastaan toimiva elinkeinoelämä. Hän viihtyy kotonaan Västerhankmossa 1800-luvulta peräisin olevalla sukutilalla ja nauttii siitä, että vapaa-ajalla pääsee mökille, saaristoon, kalastamaan ja metsään.

– Tämä on oikeasti todella tiivis alue, ja kunnasta toiseen pääsee nopeasti, vaikken halua nyt kuntarajoista puhuakaan. Minulla kestää 17 minuuttia kotoa Vaasan torille.

Råbackille on tärkeää päästä vapaa-ajalla irti töistä. Työ kehitysyhtiön toimitusjohtajana ei tule koskaan valmiiksi, ja siksi välillä pitää napata moottorisaha kainaloon ja painella metsään puunkaatoon. Råback on opetellut hyväksymään myös sen, ettei kaikkea voi tehdä täydellisesti, sillä aikaa on lopulta vain rajallisesti. Työssään Råback on kuitenkin tarkka.

– Olen luonteeltani huolellinen ja haluan varmistaa, ettei virheitä tule.

Kulunut kevät ja kesä ovat olleet VASEKissa kiireisiä koronapandemian johdosta. Yritysten tilanne muuttui monelta osin dramaattisesti, ja yhtiö on tarjonnut laajasti neuvontaa tilanteesta selviämiseen ja erilaisten saatavilla olevien tukimuotojen osalta.

– Olemme siirtäneet voimavarojamme vahvasti yritysten avustamiseen kriisistä selviämiseen. Tällä hetkellä jo yli 600 seudun yritystä on ollut asiakkaanamme suoraan koronaepidemian haasteisiin liittyen, minkä lisäksi olemme koordinoineet ja käsitelleet jo 640 yksinyrittäjän tukihakemusta, Råback kuvaa kriisin vaikutuksia.

Esimiehen täytyy luottaa

Esimiestyö on iso osa VASEKin toimitusjohtajan työtä. Råback toivoo olevansa johdonmukainen ja osallistava esimies. Hän tietää, että työvoimasta kilpaillaan, ja VASEKin tulee pyrkiä olemaan myös mahdollisimman houkuttava työnantaja.

– Tämä on asiantuntijaorganisaatio ja minun täytyy luottaa työntekijöideni asiantuntemukseen ja pitää huoli siitä, että heillä on parhaat mahdolliset edellytykset tehdä työtään.

Vaikeinta esimiestyössä on ajan riittäminen. Oman organisaation lisäksi yhteyttä täytyy pitää laajaan sidosryhmäverkostoon. Tärkeä osa Råbackin työtä ovat myös seudulliset kehitysohjelmat, jotka eivät ulospäin aina vaikuta kovin konkreettisilta. Niiden lopputulokset kuitenkin näkyvät alueen yrityksille ja asukkaille esimerkiksi vahvistuneena infrana ja osaamisena.

Ihmisillä on elämässään muutakin kuin työ

Tällä hetkellä valmistellaan esimerkiksi Vaasan ekosysteemisopimusta, jossa valtion rahoitus on merkittävässä roolissa vuosina 2020-2027. Ekosysteemisopimuksia sovitaan valtion ja yliopistokaupunkien välillä. Ne mahdollistavat kaupunkien ja valtion aiempaa tiiviimmän yhteistyön tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden tueksi. Tarkoituksena on myös saada alueelle lisää EU-rahaa erilaisiin kehityshankkeisiin ja investointeihin.

Lopulta kaikki tähtää siihen, että Vaasa olisi houkutteleva kaupunki yritysten ja asukkaiden näkökulmasta. Tärkeää on paitsi saada ihmiset hakeutumaan seudulle, myös pysymään täällä.

– Ihmisillä on elämässään muutakin kuin työ. Siksi täytyy panostaa myös vapaa-ajanviettomahdollisuuksiin. Täytyy myös muistaa, että harva haluaa muuttaa asumaan paikkaan, jossa ei ole koskaan käynyt. Tarvitaan erilaisia tapahtumia ja kongressitiloja, jotta Vaasa ja koko seutumme tulisi tutuksi mahdollisimman monelle.

Lue lisää:

Valmius muuttua on ollut elinehto, mutta välillä olisi pitänyt nukkua yön yli – Ulf Nylund jaksaa hektistä arkeaan urheilemalla

Vastaa