”Ammatillinen koulutus on tärkeä osa alueen ekosysteemiä” – Åsa Stenbacka uskoo, että jatkossa ammattikoulut joustavat entistä enemmän

Åsa Stenbacka.

Ammatillinen koulutus on moottori, joka pyörittää yhteiskuntaa, uskoo Vamian rehtori Åsa Stenbacka.

– Ammatillisen koulutuksen käyneet ovat usein niitä ihmisiä, jotka jäävät alueelle. Ilman hyviä osaajia tämä yhteiskunta pysähtyisi todella nopeasti, eivätkä kaikki ole yliopistoihmisiä. Ammattiosaajat ovat kovia ammattilaisia, joilla on yhteiskunnalle paljon annettavaa.

Vanhana sairaanhoitajana haluan huolehtia opiskelijoista

Stenbacka on työskennellyt Vamian rehtorina kahdeksan vuotta. Ennen rehtorin pestiään hän ehti olla  muun muassa opettaja, koulutuspäällikkö, sairaanhoitaja ja sosiaalityöntekijä. Ura hoiva-alalla näkyy edelleen siinä, että Stenbacka toivoisi koulun opiskelijoiden voivan hyvin. Työtä on etenkin siinä, että koulunsa aloittaneet opiskelisivat tutkinnon loppuun, ja keskeyttämiset vähenisivät.

– Vanhana sairaanhoitajana ja sosiaalityöntekijänä haluan huolehtia opiskelijoista. Täällä sanotaan välillä, että Åsa haluaa pelastaa kaikki, hän nauraa.

Reformi muutti ammattikouluja

Ammattikoulumaailmassa on Stenbackan uran aikana muuttunut moni asia. Vielä kymmenen vuotta sitten rahaa oli enemmän. Pari vuotta sitten toteutettua ammattikoulureformia Stenbacka pitää hyvänä asiana, vaikka sekin osaltaan vaikutti ammattikoulujen rahoitukseen. Reformin tarkoituksena oli tehdä ammatillisesta koulutuksesta aiempaa joustavampaa ja työelämälähtöisempää. Reformin myötä ammattikoulut pystyvät tarjoamaan juuri niitä taitoja, joita työelämässä sillä hetkellä tarvitaan.

Me olemme olemassa työelämää varten

– Reformi on tehnyt ammattikoulutuksen joustavammaksi. Pystymme reagoimaan yhteiskunnan muutoksiin nopeasti. Ennen meiltä tultiin hakemaan koko tutkintoa, nyt voidaan suorittaa vain tarvittava osa, Stenbacka havainnollistaa.

Reformin myötä ammattikoulu nytkähti lähemmäs työelämää, ja juuri se on Stenbackan mielestä tärkeää: kyky tuottaa työmarkkinoille uusia osaajia. Ajatus näkyy myös siinä, mihin Vamiassa halutaan panostaa.

– Me olemme olemassa työelämää varten. Viime aikoina olemme satsanneet paljon robotiikkaan ja hoiva-alan älykoteihin, sillä haluamme tarjota opiskelijoille uusinta tietoa. Nykyään on paljon enemmän yhteistyötä yritysten ja työelämän kanssa kuin vaikka kymmenen vuotta sitten.

Opetukseen on pyritty kehittämään myös tapoja, joiden avulla opiskelija pystyy helpommin jatkamaan opintojaan. Yksi Vamian vahvuus on poikkeuksellisen kattava suora väylä ammattikorkeakouluun. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että viimeisenä lukuvuonnaan opiskelijat opiskelevat yhden lukukauden ammattikorkeakoulussa, ja valmistuttuaan voivat siirtyä suoraan saman ryhmän mukaan toiselle luokalle. Opiskelijoille siis hyväksiluetaan vuosi opintoja.

Rehtorin on uskallettava tarttua myös vaikeisiin asioihin

Johtajana Stenbacka pyrkii luomaan henkilökunnalle mahdollisimman hyvät edellytykset tehdä työtään. Käytännössä tämä tarkoittaa vaikkapa sitä, että asioista sovitaan yhdessä. Stenbacka ei myöskään pelkää nostaa vaikeita asioita esiin.

– Minun ei ole vaikea tarvittaessa puuttua asioihin, sillä tykkään ihmisistä ja näen, että se on osa tätä työtä. Aina välillä tulee tilanteita, joita vain pitää ratkoa.

Koronapandemia teki ammattikouluille sen mitä kaikille muillekin, pakotti hoitamaan hommat etänä. Opetukseen se on vaikuttanut väistämättä. Stenbacka kertoo, että opiskelijoista pyritään silti pitämään mahdollisimman hyvää huolta.

Yhteiskunta muuttuu koronan jälkeen, ja siihen on vain sopeuduttava

– Olemme yhteydessä heihin ja käymme läpi, onko osaamiseen jäänyt aukkoja ja miten ne voidaan syksyllä paikata. Lisäksi pystymme palkkaamaan uusia opettajia ja ohjaajia, joten meillä on siinä mielessä tällä hetkellä ihan hyvä tilanne. Olen todella ylpeä henkilökunnastamme ja siitä, miten he ovat koronapandemian aikana hoitaneet opetusta ja ohjausta.

Stenbacka uskoo, että koronapandemian jälkeen ammattikoulujen on oltava entistä enemmän hereillä sen suhteen, millaisia taitoja yhteiskunnassa tarvitaan.

– Yhteiskunta muuttuu koronan jälkeen, ja siihen on vain sopeuduttava. Jatkossa ammattikoulujen on reagoitava muutoksiin entistäkin nopeammin. Vuorovaikutus työelämän ja yritysten kanssa on avainsana. Meidän on seurattava työelämän kehitystä jatkuvasti ja tarjottava sitä osaamista, mitä tarvitaan. Robotiikka ja automaatio ovat hyviä esimerkkejä tästä.

Stenbacka mainitsee myös tuoreen yhteistyön ABB Power Grids Finlandin kanssa.

– ABB Power Grids investoi uuteen tuotantolinjaan Vaasassa. Koulutamme heille yhdessä oppisopimuskoulutuksella 20 uutta työntekijää.

Lue lisää:

VAMKin uusi rehtori luotsaa korkeakoulua kunnianhimolla – ”Jos vanha tapa ei toimi, keksitään uusi”

 

 

 

 

Vastaa