Vasaföretaget Devatus rekryterar – Växer i Vasa och öppnar kontor i Åbo

Andreas Paschinsky, Sanna Lundström.

I IT-branschen är konkurrensen om kunnig arbetskraft stenhård. Det kraftigt växande projekthuset Devatus lever i ett konstant rekryteringsbehov. Bolaget vill heller inte tappa någon förmåga – oberoende om personalen vill flytta till Åbo eller Australien.

It-företaget Devatus har öppnat ett kontor i Åbo. Det är en milstolpe för företaget som hittills koncentrerat krutet på Vasakontoret.

Andreas Paschinsky, en av grundarna och utvecklingschef, säger att det råkade sig att 2-3 av deras anställda nästan samtidigt meddelade att de måste flytta till Åbo. Alla hade personliga orsaker, som att sambon fått studieplats eller jobb.

– Det här är toppenkillar och vi ville absolut inte förlora dem, säger Andreas Paschinsky.

Åbokontoret blir Devatus andra kontor. Att göra speciallösningar för personal som vill röra på sig är företaget ändå inte främmande för.

– En person flyttade till Tammerfors och jobbar med oss därifrån, en annan flyttade tillbaka till Australien men fortsatte också jobba.

Rekryterar konstant

Devatus har växt kraftigt, 30-40 procent årligen under de senaste åren. Det har lett till ett konstant rekryteringsbehov – ett behov som inte heller tycks minska.

Hittills har Devatus satsat enbart på Vasakontoret, men nu är tanken att fortsätta rekrytera både i Åbo och i Vasa.

– Det finns bra med skolor i Åbo som stöder vår verksamhet. Var vi rekryterar är inte så stor skillnad.

Var vi rekryterar är inte så stor skillnad.

Devatus, med ett jointventurebolag inräknat, sysselsätter i skrivande stund 43 personer. Bolaget har ett rekryteringsbehov på 4-5 personer till bara under den närmaste framtiden. Främst är det programmerare man är ute efter.

Huvudkontoret förblir i Vasa

Devatus Vasakontor, som nu hittas på universitetsområdet i Brändö, är och förblir huvudkontoret. Paschinsky säger att företaget trott på den lokala närvaron sedan starten. Bolaget grundades 2010.

– Härifrån gör vi många internationella projekt och visar samtidigt att det går att jobba globalt från Vasa.

Sanna Lundström, Andreas Paschinsky.

Sanna Lundström instämmer, hon ansvarar för HR-frågor och marknadsföring på Devatus. Lundström säger att vi alla borde bli bättre på att marknadsföra Vasa.

– Här får man ett egnahemshus till samma pris som en liten lägenhet på många andra ställen, här finns inga trafikköer att prata om och livskvaliteten är bättre, säger hon.

Nära samarbete

Devatus största kunder hittas inom en 50 kilometers radie från Vasakontoret. It-företaget jobbar mycket med stora globala bolag, inte minst i energisektorn. Till kunderna gör Devatus stora komplexa projekt.

Devatus jobbar långsiktigt och dedikerar hela utvecklingsteam till specifika kunder. Affärsmodellen möjliggör att det räcker för företaget att jobba aktivt med en handfull kunder, och sätta allt krut på att hålla dem nöjda.

– Det här är en av våra konkurrensfördelar för att locka till oss kunnig personal, vi kan lova att de får fokusera på 1-2 projekt åt gången och inte behöver hoppa omkring.

Devatus gör till exempel skräddarsydda webb- och mobilapplikationer. En del arbete görs med kundernas interna processer medan annat är sådant som direkt når kundernas slutkunder.

– Hos oss är det inte ovanligt att programmerare jobbar med samma projekt 2-3 år, förutsatt att de inte själva vill rotera, säger Paschinsky.

LÄS OCKSÅ:

Kansainvälisyys mahdollistaa kasvun – Devatus Oy:n työntekijät edustavat kahdeksaa kansallisuutta

Lämna ett svar