Arcteq uusi sopimuksen CERNin kanssa – Arcteq-releet suojaavat maailman suurimpiin kuuluvaa tutkimuslaitosta

Arcteqin toimitusjohtaja Juha Arvola ja myynti- ja markkinointipäällikkö Robert Olander.

Arcteq Relays Oy on solminut viisivuotisen sopimuksen Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNin kanssa. Arcteq voitti sopimuksen jo toisen kerran peräkkäin, ja nyt CERNiin toimitetaan lähes 250 suojarelettä suojaamaan ja ohjaamaan maailman suurimpiin kuuluvan tutkimuslaitoksen sähköverkkoa ja sähkönsyöttöä.

– Olemme todella iloisia siitä, että Arcteqin korkealaatuiset ja edistykselliset suojaustuotteet läpäisivät CERNin entistä tiukemmat vaatimukset ja arviointiprosessin, ja pääsemme jatkamaan yhteistyötä heidän kanssaan, kertoo Arcteqin myynti- ja markkinointipäällikkö Robert Olander.

Arvokas referenssi

Olanderin mukaan Sveitsin ja Ranskan rajalla toimiva CERN on todella arvokas referenssi vuonna 2010 perustetulle Arcteqille, joka toimii nykyään yli 90 prosenttisesti vientimarkkinoilla.

– Ensimmäinen sopimus allekirjoitettiin vuonna 2017, ja sen mukaisesti toimitimme CERNiin yli 300 suojarelettä. Tähän mennessä noin 16 prosenttia CERNin suojareleistä on Arcteqin valmistamia, ja tämän kaupan myötä niiden osuus noussee noin 30 prosenttiin, sanoo Olander.

– CERN tärkeänä referenssinä on avannut meille ovia ympäri maailmaa, ja vientimme menee jo yli 50 maahan ja viidelle mantereelle. Vahvinta kasvumme on ollut Euroopassa, suurin yksittäinen asiakkaamme on Afrikassa, ja myös Aasian suhteen odotukset ovat kovat, toteaa Olander.

”Olemme todella iloisia siitä, että pääsemme jatkamaan yhteistyötä CERNin kanssa.”

Uusia mahdollisuuksia tuo myös joulukuussa tapahtunut yritysosto, jolloin Ensto osti Arcteqista enemmistöosuuden. Arcteqilla työskentelee 37 henkilöä, ja Olander näkee, että 3-5 uuden työntekijän kasvuvauhti jatkuu tänäkin vuonna.

– Viime vuonna meillä oli hyvä kasvuvuosi, ja myös tälle vuodelle odotukset ovat hyvät. Juuri lyömme lukkoon viimeisintä rekrytointia, ja tulevalle kesälle otamme jälleen tekijöitä sekä tuotantoon että tuotekehitykseen, kertoo Olander.

Huomattavat käyttökohteet

CERNissä Arcteqin releet toimivat osana monipuolista sähköjärjestelmää, johon kuuluu yli sata keski- ja suurjännitesähköasemaa neljällä eri jännitetasolla. Pääasiallisesti Arcteqin releet korvaavat CERNissä staattiset releet, mutta niitä käytetään myös eräillä kokonaan uusilla sähköasemilla.

Eräs huomattava käyttökohde CERNissä on SPS-hiukkaskiihdytin. Sen seitsemän kilometrin pituisessa kaksoisrenkaisessa verkossa on kuusi sähköasemaa, jotka ovat nyt lähes kokonaan Arcteq-releiden suojaamia.

Toinen huomattava käyttökohde on ME9, yksi kolmesta CERNin 18 kV:n verkon elintärkeästä sähköasemasta, joissa on niin sanottu automaattinen siirto. Mikäli Ranskasta tulevä pääasiallinen sähkönsyöttö katkeaa tai tapahtuu sisäinen vikatilanne, järjestelmä pystyy itsenäisesti siirtämään CERNin kriittiset kuormat Sveitsistä tulevaan varasyöttöön.

LUE MYÖS:

Jenni Parpala: ”Tikittävä aikapommi – mistä ammatillisia osaajia?”

Lämna ett svar