Arcteq aikoo tuplata liikevaihtonsa lähivuosina – ”Olemme vasta alkutaipaleella”

Arcteq, toimitusjohtaja Juha Arvola. Taustalla Miika Salin testaa laitteita.
Toimitusjohtaja Juha Arvola. Taustalla Miika Salin testaa laitteita.

Suojareleitä valmistava Arcteq aikoo jatkaa nopeaa kasvuaan ja palkata tänäkin vuonna paljon uusia osaajia niin tuotekehitykseen kuin tuotantoon. Kasvun mahdollistavat kilpailijoita paremmat tuotteet.

Voimakkaan kasvun huomaa heti. Sovitun haastattelun alkuun on vielä hetki, kun Arcteqin toimitusjohtaja Juha Arvola kehottaa istumaan toimistonsa sohvalle.

– Hoidan vielä yhden asian nopeasti, kun on minuutti aikaa, Arvola kertoo ja asettuu näyttöpäätteensä taakse kirjoittamaan.

Arcteq valmistaa suojareleitä ja valokaarisuojia. Näillä tuotteilla varmistetaan sähköverkon turvallisuus vikatilanteissa. Käytännössä suojareleiden avulla sähköt katkaistaan vikatilanteissa mahdollisimman nopeasti.

Vielä vuonna 2010, kun Arvola oli mukana perustamassa yritystä, ei ala ollut niin kuuma kuin nykyisin. Jo tuolloin alalla oli kuitenkin jo tajuttu, että sähköverkon turvallisuuden hallinnasta tulee entistä monimutkaisempaa.

Kun aiemmin sähköä tuotetiin lähinnä isoissa yksiköissä, sähkö virtasi yhteen suuntaan. Nyt esimerkiksi aurinkopaneelien myötä kotitalous voi olla välillä kuluttaja ja välillä sähkön tuottaja.

– Silloin sähkö virtaa moneen suuntaan ja suojaukset ovat monimutkaisia, koska vikavirta voi tulla monesta eri suunnasta.

Tällaisten tilanteiden hallinta vaatii suojareleiltä aiempaa enemmän.

Markkinoiden parhaat laitteet

Miika Salin testaa laitteita.

Jo yhtiön perustamisesta lähtien perustajaviisikko lähti kehittämään omia laitteita. Rima asetettiin heti korkealle.

– Tällaisen pienen toimijan laitteiden pitää olla parempia kuin kilpailijoilla. Jos meillä olisi yhtä hyvää tekniikkaa kuin kilpailijoilla, emme me täällä istuisi.

Arvola kertoo, että kilpailijoita edellä oleva tuotekehitys on hyvin syvällä yhtiön DNA:ssa.

– Jos ehdotan tuotekehitystiimille, että tehdään jotain samanlaista kuin kilpailijoilla, niin eivät he suostu siihen. He haluavat tehdä asiat paremmin.

Arvola kertoo, että tämän asenteen ja osaamisen ansiosta Arcteqin suojareleet ovat maailman tarkimpia. Tämä tuo myös uusia mahdollisuuksia.

Tarkkuuden ansiosta Arcteqin suojareleet tuottavat myös tietoa sähköverkon toiminnasta. Tämä tieto on sähköverkkoyhtiöille arvokasta, kun yhtiöissä mietitään tarvittavia kehityskohteita.

– Koska olemme pieni yhtiö, meidän tuotteiden pitää tuoda jotakin sellaista, mitä ei ole markkinoilla. Siinä olemme onnistuneet.

Meiltä on tulossa uutta ja mullistavaa teknologiaa

Tavoitteena tuplata liikevaihto

Arcteq on viime vuosina kasvattanut liikevaihtoaan 20-30 prosenttia joka vuosi.

– Viime vuonna liikevaihto nousi yli kymmenen miljoonaan. Se olisi tarkoitus tuplata lähivuosien aikana. Olemme vasta alkutaipaleella, Arvola sanoo.

Arcteq on hyvin voimakkaasti vientiyhtiö. Arvola kertoo, että esimerkiksi viime vuonna liikevaihdosta yli 90 prosenttia tuli viennistä.

Arvola kertoo, että kasvua tulee varsin tasaisesti eri puolilta maailmaa kumppanien kautta. Kumppanit ovatkin hyvin oleellinen syy kasvuun, sillä suojareleet ovat usein vain yksi osa sähköverkkoyhtiöden tilausta.

– Olemme riippumaton yhtiö, niin pystymme helposti tekemään yhteistyötä monenlaisten yhtiöihin kanssa.

Uutta luvassa

Arcteq on laittanut uuden kasvuvaihteen päälle. Yhtiö aikoo lisätä myyntiresurssejaan erityisesti Lähi-Idässä ja Yhdysvalloissa. Dubaihin yhtiö avasi jo oman toimiston ja Yhdysvalloissa ensimmäiset työntekijät on palkattu.

Lisää kasvua yhtiö hakee myös uusista patentoiduista tuotejulkistuksista.

– Meiltä on tulossa uutta ja mullistavaa teknologiaa linjasuojaukseen. Pääsemme uuden teknologian avulla parempaan, tarkempaan ja nopeampaan suojaukseen.

Rekrytointeja jatkuvasti

Maailman parhaita laitteita ja voimakasta kasvua. Se vaatii taakseen myös ihmisiä.

Arvola kertoo, että yhtiöllä onkin jatkuvasti rekrytointeja käynnissä.

Arvola kertoo, että sähköalan insinöörien lisäksi he etsivät esimerkiksi myyntiosaajia sekä tuotekehitykseen ohjelmistoalan osaajia. Myös suorittavan työn tekijöitä tarvitaan lähivuosina lisää, sillä yhtiö valmistaa kaikki yhtiön kehittämät laitteet Vaasassa.

Tällä hetkellä yhtiö työllistää Vaasassa reilu 40 ja lähivuosien kasvutavoitteeseen päästäkseen yhtiön pitää palkata noin 20 henkilöä lisää.

– Koska bisnes kasvaa tätä vauhtia, joka osa-aluetta pitää vahvistaa. Tänä vuonna rekrytoimme paljon.

 

LUE MYÖS:

Arcteq uusi sopimuksen CERNin kanssa – Arcteq-releet suojaavat maailman suurimpiin kuuluvaa tutkimuslaitosta

Lämna ett svar