Osaamisen hallintaan on lanseerattu uusi, innovatiivinen työkalu. Compallin avulla työnantaja varmistaa, että henkilöstöllä on työtehtävään vaadittu osaaminen ja pätevyys.
Hoitohenkilöstölle on olemassa monenlaisia koulutus-, pätevyys- ja lupavaatimuksia työn asianmukaiseen hoitamiseen. Pätevyyksiä ja lupia tulee valvoa ja ne on tietyin aikavälein myös uusittava.
Työnantajan voi olla hankala pysyä ajan tasalla siitä, kenellä on mikäkin pätevyys – etenkin kun samat vaatimukset koskevat niin vakituista henkilöstöä kuin sijaisia. Myöskään työntekijöille ei aina ole selvää, mitä kaikkea heiltä odotetaan ja vaaditaan.
Compall on uudenlainen alusta, joka on kehitetty varta vasten osaamisen hallintaan. Älypuhelimissa, tietokoneilla ja tableteilla toimiva verkkosovellus auttaa sekä työnantajaa että työntekijää valvontaan ja seurantaan liittyvien ongelmien ratkaisemisessa.
Aloite sairaanhoitajalta
Pohjalainen Camilla Mattjus aloitti työt sairaanhoitajana vuonna 2012. Työssään hän huomasi pian, että alalta puuttui sujuva tapa pysyä ajan tasalla siitä, millaista osaamista työntekijöiltä missäkin työtehtävissä vaaditaan.
– Hoitoalalla tarvitaan monenlaisia pätevyyksiä, työntekijöiden tulee päivittää osaamistaan ja ammattitaito on osoitettava säännöllisin väliajoin, Mattjus sanoo.
Konkreettisena esimerkkinä hän mainitsee lääkehoidon osaamisen varmistamisen. Kyseinen lupa on uusittava viiden vuoden välein. Saatavilla on toki erilaisia ohjelmia, joiden avulla työnantaja voi tarkistaa tarvittavat pätevyydet, mutta etenkin siinä vaiheessa, kun osaamisvaatimuksista tiedotetaan työntekijälle, ei viesti välttämättä välity perille asti.
Hoitoalalla tarvitaan monenlaisia pätevyyksiä, työntekijöiden tulee päivittää osaamistaan ja ammattitaito on osoitettava säännöllisin väliajoin.
Ratkaisua etsimässä
Camilla Mattjus sai lisäpontta ratkaisun kehittelyyn opintojensa kautta. Opettaja kannusti häntä työstämään ideaansa eteenpäin ja suunnitelma herätti nopeasti myös bisnesenkelin kiinnostuksen.
Idean ympärille luotiin kehitystiimi, joka saman tien aloitti työt. Tähän ydintiimiin kuuluvat Johnny Backlund, David Björklund, Simon Långsjö ja Matias Risikko.
Compall yrityksenä ja alustana syntyy

Ohjelmistoyritys Compall perustettiin noin viisi vuotta sitten. Compall on myös nyt lanseerattavan alustan nimi. Innovatiivisen sovelluksen tarkoituksena on tehostaa ja modernisoida osaamisen hallintaa.
– Alusta tarjoaa konkreettisen tavan seurata ja valvoa työhön vaadittavaa osaamista, sanoo Camilla Mattjus, joka toimii Compallin toimitusjohtajana.
Lanseeraus tapahtumassa
Wasa Innovation Centerissä järjestettiin hiljattain Hippi Hovin juontama tapahtuma, jossa Compall-sovellus lanseerattiin. Puhujiksi tilaisuuteen oli kutsuttu Pohjanmaan hyvinvointialueen edustaja Marjo Orava sekä Pedersören kunnanjohtaja Stefan Svenfors.
Marjo Oravan mukaan on erittäin tärkeää, että työntekijä itse on selvillä häneen kohdistuvista odotuksista ja vaatimuksista, ja juuri siihen tarpeeseen uusi sovellus vastaa.

Stefan Svenfors on erityisen innoissaan siitä, että Compall on syntynyt konkreettisesta tarpeesta. Yleensä se povaa yritykselle hyvää.
– Teillä on hyvät lähtökohdat, tämä on hyvä tuote, Svenfors kehuu.
Camilla Mattjus muistuttaa, että sovelluksen käyttö ei rajoitu pelkästään hoitoalalle, vaan siitä voi olla hyötyä myös esimerkiksi teollisuudessa.
– Sovellus sopii oikeastaan kaikenlaisten yritysten, organisaatioiden ja teollisuusalojen käyttöön – kaikkialle, missä työntekijöiltä vaaditaan erityisiä pätevyyksiä ja lupia, hän sanoo.
Käyttäjäystävällisyys keskiössä
Compall on nyt valmis kokeiltavaksi. Mattjus sanoo, että ensimmäisestä sovellusversiosta on pyritty tekemään mahdollisimman helppokäyttöinen.
– Seuraava askel on ottaa sovellus pilottikäyttöön ja luoda käyttäjäverkosto, hän kertoo.
Verkkosovellus on jo saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tarvittaessa alustaan on helppo lisätä useampiakin kieliä. Sovelluksen palvelimet sijaitsevat Suomessa.
Lisää tietoa sovelluksesta löytyy yrityksen verkkosivuilta compall.fi, jossa on myös linkki pilottiasiakkaaksi rekisteröitymiseen.
Compall syntyi osana Project CALM (Competence for All – Modernization) -hanketta. Hankkeen tavoitteena on luoda edistyksellisiä ohjelmistoja, jotka helpottavat osaamisen kehittämisen valvontaa ja seurantaa. Hanke on EU:n osarahoittama.
LUE MYÖS:
Projekt stöder företag som utvecklar tjänster till social- och hälsovårdssektorn