KIHA-Team: ”Trivseln i bostadsbolagen är allas ansvar”

Marice Granith, Johnny Backman, KIHA-Team
Marice Granith, Johnny Backman.

I en artikelserie ser vi med disponentbyrån KIHA-Teams experter närmare på saker som berör boende och fastigheter. I den här tredje artikeln tar vi upp mera mjuka värderingar.

En disponentbyrå är kanske mest bekant för sin roll att ta hand om fastigheter. Johnny Backman, vd för KIHA-Team, säger att det förstås är mycket viktigt men att arbetet också handlar om att se till att invånarna som bor i huset mår bra.

– I slutändan är det ju alltid människor det handlar om, säger Johnny Backman.

Att befolkningen i Finland blir allt äldre och bor hemma längre ställer krav även på disponenterna. Marice Granith, disponent på KIHA-Team, säger att de fortlöpande utbildar sig för att bättre kunna ta hand om både dagens och morgondagens behov.

I sammanhanget kan till exempel nämnas att KIHA-Team är med i ett pilotprojekt för att göra husbolag mera ålders- och minnesvänliga.

Trivseln vilar inte bara på styrelsens ansvar

På husbolagets styrelser vilar en hel del juridiskt ansvar. Att skapa trivsel och en fin gemenskap faller ändå utanför det och blir istället något som alla boende kan bidra till.

Johnny Backman säger att det trots det kan vara en god idé att ha någon eller några som håller i trådarna för jobbet. Backman slår ett slag för att i enskilda husbolag skapa en egen boendekommitté, som kan jobba för att höja trivseln i det egna husbolaget.

Disponentbyrån KIHA-Teams experter står till tjänst även för att underlätta den här typen av arbete, ifall det behövs, för det behöver inte vara så komplicerat.

– Nyligen fick jag ett meddelande från ett husbolag där de som bor tillsammans hade ordnat ett mysigt glöggtillfälle, säger Marice Granith, som exempel.

Julfriden respekteras ute i husbolagen

Johnny Backman tillägger att man förstås alltid bör visa respekt för övriga boende. Julen är en lugn högtid men för disponentbyrån KIHA-Team är det viktigt att någon på företaget alltid är nåbar, att det finns kundbetjäning även under stora högtider.

– Det finns alltid en risk att något oförutsett händer, säger Johnny Backman.

En aktuell sak och ett återkommande problem handlar om vad vi gör med fettet som lämnar över från julskinkorna. Varje år finns det exempel där boende hällt det i wc-byttor eller diskhoar, vilket kan ställa till stora problem.

– Fettet stelnar då det blir kallt och stockar både filter och avloppsrör, säger Marice Granith.

Beroende på var man bor kan det finnas lite olika regler om vad man ska göra med fettet, men vasken eller wc-byttan är alltså aldrig rätt ställe. Att låta fettet svalna och därefter sätta det i en tom mjölkförpackning rekommenderar många, för att sedan föra det vidare till rätt avfallskärl eller för återvinning.

KIHA-Team växer

KIHA-Team växer och söker en till disponent i Vasa där företagets huvudkontor finns. I Närpes har bolaget nyligen fått en egen disponent. I vår kommer disponentverksamhet att startas upp även i Karleby/Jakobstad/Nykarleby-området. I hela Österbotten sysselsätter byrån redan sju disponenter.

Kontaktuppgifter till disponentbyrån hittas på företagets webbplats kihateam.fi.

 

LÄS OCKSÅ:

KIHA-Team om brandsäkerhet: “Husbolagen får ökat ansvar för bostädernas brandvarnare”

Lämna ett svar