KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Vaasan ammattikorkeakoulu on yritysten alueellinen kumppani panostamalla tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan sekä tarjoamalla monipuolisia ja räätälöityjä palveluita eri alojen yrityksille.
Äkkiseltään monelle saattaa tulla ammattikorkeakoulusta mielen lähinnä työelämälähtöinen koulutus. Paitsi koulutuksessa VAMK on myös merkittävä alueellinen toimija ja kumppani yrityksille ja organisaatioille yritysten toiminnan kehittämisessä.
– VAMK panostaa vahvasti yrityspalveluihin sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan alueemme yritysten ja hyvinvointialueen toiminnan edistämiseksi, sanoo VAMKin rehtori ja toimitusjohtaja Hannu Vahtera, jolla on vahva kokemus TKI-toiminnasta niin korkeakoulu- kuin yksityiseltäkin sektorilta.
– Yhteistyö auttaa parhaimmillaan toimijoita saamaan käyttöönsä tuoreen osaamisen lisäksi uusia innovaatioita ja ratkaisuja oman liiketoiminnan kehittämiseen sekä tarjoaa mahdollisuuksia vuoropuheluun varmistaaksemme toimintamme ajantasaisuuden, Vaahtera toteaa.
Monipuolista yhteistyötä
VAMKin yrityksille ja organisaatioille tarjoamat palvelut ovat monipuolisia. Palveluita on saatavilla yksittäisistä kertaluontoisista toimeksiannoista pidempiin toimintaa kehittäviin projekteihin.
– Opiskelijayhteistyö on mainio keino saada uusia näkökulmia yrityksen toimintaan opiskelijoiden silmin ja tutustua potentiaaliseen uuteen työvoimaan, sanoo VAMKin palveluliiketoiminnan päällikkö Jenna Puska, joka vastaa yrityspalveluista.
Yritysten henkilöstölle on mahdollista räätälöidä erilaisia koulutuksia ja tarjolla on myös monenlaisia yritysten toimintaa tukevia palveluita.
– Räätälöidyt koulutukset ovat erinomaisia henkilöstön osaamisen kehittämiseen, Puska kertoo.
– Mittaus- ja testauspalvelut taasen tukevat alueen yritysten teknologista kehitystyötä ja innovaatiopalveluiden avulla kehitetään uusia tuote- ja palveluratkaisuja sekä uudistetaan yritysten prosesseja. Toimintaympäristön tulevaisuuden muutoksiin vastataan yrityslähtöisillä tutkimus- ja kehitysprojekteilla, lisää Marja-Riitta Vest, TKI- ja palveluliiketoiminnan johtaja.
Räätälöidyt palvelut eri alojen tarpeisiin
Palveluita räätälöidään joustavasti eri alojen tarpeisiin ja yhteystyötä tehdään myös eri alojen välillä. Esimerkiksi robotiikan ratkaisuja voidaan kustomoida myös sosiaali- ja terveysalalla toimivien yritysten ja organisaatioiden tarpeisiin. Samoin sote-alan yksikkö tarjoaa alalle kuin alalle sopivia henkilökunnan tyhy-päiviä ja koulutusta kokouskäytäntöjen tehostamiseen ja parantamiseen.
Monialaisuus näkyy myös tuote- ja palvelumuotoilun soveltamisessa eri alojen tarpeisiin.
– Muotoilun yhteiskehittämisen keinot on todettu hyödyllisiksi, kun uusia innovatiivisia tuotteita, palveluita tai prosesseja on suunniteltu, selventää VAMKin Muotoilukeskus MUOVAn asiakkuusvastaava, muotoilupäällikkö Tommi Siljamäki.
Laaja valikoima
Matalallakin kynnyksellä toteutettu yhteistyö maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin toiminnan parantumisen tai tehostumisen muodossa vaikkapa liiketoimintaosaamisen kehityksen, riskinkartoituksen tai asiakaspalvelun brändäyksen jälkeen.
– Kesällä toteutimme kansainvälistä kauppaa käyvän yrityksen asiantuntijoille viennin käytänteiden koulutuksen. Keskityimme osaamisen ja uusimman tiedon jakamiseen, mikä auttoi syventämään asiakkaan ymmärrystä kansainvälisen kaupan parhaista käytänteistä, toteaa VAMKin liiketalouden yrityspalveluista vastaava lehtori Sari Saarikoski.
Osa VAMKin tarjoamista palveluista on sellaisia, että vastaavia on alueelta vaikea löytää. Hyvänä esimerkkinä on elektroniikkateollisuuden tuotekehitykselle tärkeät sähkömagneettisen yhteensopivuuden (ECM) mittaukset.
– Mittauksemme ovat edullisia ja siksi ne soveltuvatkin erittäin hyvin tuotekehitysvaiheeseen. Lopulliset, akkreditoidut ja hintavammat ECM-mittaukset voi tehdä sitten, kun ECM-laboratoriossamme tehdyistä mittauksista on saatu vihreää valoa, kertoo tekniikan alan yrityspalveluista vastaava Seppo Mäkinen.
Osa VAMKin tarjoamista palveluista on sellaisia, että vastaavia on alueelta vaikea löytää.
Valikoimassa on myös erilaisia pehmeämpiä palveluita.
– Viimeisin kiinnostavin yhteistyö oli yrityksen kanssa, joka tarjoaa palveluitaan kaikenikäisille vaasalaisille. Yhdessä yrityksen toiminnanjohtajan kanssa räätälöimme heidän tarpeet ja toiveet huomioon ottaen mieleenpainuvan tyhy-päivän. Osallistujilta saadut ”ehkä paras henkilöstöpäivä ikinä!” kommentit lämmittivät mieltä, sanoo Pirita Setälä, joka vastaa VAMKilla sote-alan yrityspalveluista.
Yhteistyö yritysten kanssa lähtee usein liikkeelle pienillä kehitysaskelilla, jolloin uudistetaan esimerkiksi olemassa olevaa tuotetta, palvelua tai vaikkapa yrityksen brändiä.
– Yhteistyön edetessä otetaan suurempia askelia ja kehitetään laaja-alaisesti yrityksen tulevia tuote- ja palveluratkaisuja. Tällaiseen innovaatiotoimintaan on saatavilla usein julkista yritysrahoitusta, jonka hakeminen on tullut tutuksi vuosien varrella, toteaa Tommi Siljamäki.
LUE MYÖS:
VAMK edistää uuden strategiansa mukaisesti hyvinvointitaloutta