I en artikelserie ser vi med disponentbyrån KIHA-Teams experter närmare på saker som berör boende och fastigheter. Det andra ämnet som behandlas i serien är brandsäkerhet.
Alla boende har ett personligt ansvar för brandsäkerheten i den egna bostaden. I ett husbolag är det ändå juridiskt sett mycket som vilar på styrelsens axlar.
– Vi hjälper gärna styrelsen med allt det praktiska, från att se till att brandplaner är uppdaterade till att räddningsutrustningen är kontrollerad, säger Marice Granith, disponent på KIHA-Team.
Vi hjälper gärna styrelsen.
Ny lagstiftning på gång
Ett nytt regelverk kring brandsäkerhet trädde i kraft 2024, med två års övergångstid. En viktig förändring är att ansvaret för att det finns brandvarnare i en lägenhet flyttar över från de boende till byggnadens ägare.
För många husbolag innebär ändringen investering i nya brandvarnare och att apparaterna i samma veva blir husbolagets egendom.
– Det kan vara positivt eftersom brandvarnare då alltid finns i bostaden, även till exempel då någon just flyttat in eller ut, säger Leif Norrgård, disponent på KIHA-Team.
Större lägenheter ska ha flera brandvarnare
I lägenheterna ska det finnas minst en brandvarnare per påbörjad 60 kvadratmeter. I praktiken kommer det nu ofta att bli så att husbolagen ser till att brandvarnarna installeras och servas, medan den som bor i lägenheten meddelar om det är något problem med utrustningen under tiden däremellan.
KIHA-Teams disponenter hjälper gärna genom att ta in offerter och söka pålitliga leverantörer som installerar och servar apparaterna. Disponentbyrån jobbar med framförhållning och många av deras kunder har redan fått nya brandvarnare.
– Det är bra för i slutet av 2025 blir det sannolikt rusning, säger Leif Norrgård.
Elcycklars batterieladdning ett problem
En annan högaktuell sak nu handlar om elcyklar och laddningen av deras batterier. Från disponenternas sida är rådet att aldrig ladda cyklarnas elbatterier i cykelförrådet utan tillstånd. Frågan handlar inte heller om att det är bolagets el utan om brandsäkerhet.
– Där det laddas borde det finnas alarm, släckare och övervakning, vilket det sällan gör i gamla cykelförråd, säger Marice Granith.
Håll räddningsvägar fria
Disponenterna påminner om att fastighetens räddningsvägar ska hållas fria så ambulans och brandkår kan komma fram. Nästan allt som är löst i en trappuppgång kan vara en brandrisk.
– Det är också viktigt att disponenterna vet och kan berätta till myndigheterna vem som bor i de olika lägenheterna om olyckan är framme, säger Leif Norrgård.
Som alltid gäller även att vara försiktig med och övervaka levande ljus.
Kontaktuppgifter till disponentbyrån hittas på deras webbplats kihateam.fi.
LÄS OCKSÅ:
KIHA-Team om bostadsvederlag: ”En av disponentens uppgifter är att jaga kostnader”