Orapacilla on menossa kaksinkertainen juhlavuosi. Nykyiset ja hiljattain tehdyt investoinnit luovat yritykselle erinomaiset edellytykset tulevaisuuteen.
Oravaisissa toimiva Orapac täyttää tänä vuonna 35 vuotta. Nykyinen toimitusjohtaja, yrittäjä Fredric Tidström kertoo, että suunnitelmissa oli juhlia isosti jo 30 vuoden kohdalla.
– Juhlatilakin oli jo varattuna, mutta sitten iski koronapandemia eikä juhlallisuuksista tullutkaan mitään, Tidström muistelee.
Tällä kertaa yrityksessä juhlitaan suurimmaksi osaksi työn merkeissä. Silti on aihetta muistella, miten Nils Lundgren ja Pekka Lemberg muiden töidensä ohessa perustivat Orapacin 35 vuotta sitten.
– Varsinaiseen kasvuun päästiin, kun Mirkan silloinen toimitusjohtaja Ralf Karlström otti yhteyttä ja halusi tilata pakkauksia tuotteilleen, Tidström kertoo.
Ja sillä tiellä ollaan yhä. Orapacin juhliessa virstanpylvästään viettää yrityksen nykyään kokonaan omistama tytäryhtiö Bestpak omaa 20-vuotisjuhlaansa. Yhteensä yritykset työllistävät noin 65 työntekijää.
Laaja valikoima tuotteita
Orapacissa panostetaan pienempien, mikro- tai miniaaltopahvista valmistettujen pakkausten tuotantoon. Bestpakin erikoisalaa puolestaan ovat suuremmat pakkaukset, kuten kuljetuslaatikot, joiden materiaalina on paksumpi aaltopahvi.
– Yhdessä voimme tarjota asiakkaillemme monipuolisen valikoiman erilaisia tuotteita, Fredric Tidström sanoo.
Orapacin toiminta on keskittynyt Oravaisiin ja Bestpakilla on omat tuotanto- ja toimitilansa Kihniössä ja Pirkkalassa. Kihniössä valmistetaan lähinnä piensarjoja, Pirkkalassa suuretkin volyymit ovat mahdollisia.

Panostus omaan tehdaskiinteistöön
Kihniössä Bestpak toimi aiemmin vuokralla. Nyt takana on tuore kiinteistökauppa ja yritys omistaa itse noin 1400 neliötä käsittävän tehdaskiinteistön.
– Kiinteistöön on suunnitteilla muutostöitä ja tuotantotiloja myös laajennetaan, Tidström valottaa.
Kihniöön suunnitellaan lisäksi hankittavaksi digitaalista painokonetta, joka sopii erityisen hyvin pienempiin valmistuseriin ja suppeampaan sarjatuotantoon. Yhteensä panostus tehtaaseen ja uuteen koneeseen tulee olemaan miljoonan euron luokkaa.
Uusia koneita Oravaisiin
Myös Oravaisissa panostetaan jatkuvasti koneisiin. Vain pari kuukautta sitten tehtaalle asennettiin sen uusin miljoonainvestointi – upouusi Koenig & Bauerin stanssauskone, joka korvasi saman valmistajan vanhemman koneen.
– Kooltaan koneet ovat samaa luokkaa. Uusi on kuitenkin parempi ja nopeampi, Fredric Tidström kertoo.

Uudessa koneessa on arkin optinen rekisteröinti, jonka ansiosta lopputuotteen laatu on tasaisempaa. Koneessa on myös toimintoja, joita Orapacissa ei vielä ole ehditty testata. Sillä onnistuu esimerkiksi aiempaa ohuemman paperin stanssaus.
– Tietyissä tuotteissa tämä voi pitkällä aikavälillä tuoda asiakkaalle säästöjä, Tidström sanoo.
Kestävyys tärkeää
Uusi stanssauskone kuluttaa myös vähemmän sähköä kuin edeltäjänsä. Se, että hankinta on järkevä myös kestävyyden näkökulmasta, on tärkeää Orapacille, joka jo pitkään on panostanut vastuullisuuteen työssään.
Yrityksen tuotannossa käytetään uusiutuvaa sähköä, joka koostuu osaksi ostetusta tuulisähköstä, osaksi omasta aurinkovoimasta. Viime vuonna Orapac laajensi omaa panostustaan aurinkovoimaan jo kolmannen kerran. Omat aurinkovoimalat tuottavat nyt kolmanneksen yrityksen sähköntuotannosta.

Oravaisissa toimiva painokiinteistö siirtyi maalämmön käyttöön muutama vuosi sitten. Itse painokone käyttää kuivausprosessissaan paljon lämpöä ja lämmönsiirtimen avulla myös tämä hukkalämpö saadaan talteen.
Orapac on vuodesta 2020 lähtien laatinut vapaaehtoisia vastuullisuusraportteja. Raportit ovat luettavissa yrityksen verkkosivuilla orapac.fi.
– Raporteissa määrittelemme omat ympäristötavoitteemme ja kerromme jo tehdyistä toimenpiteistä, Fredrick Tidström kertoo.
Oma ohjelmisto
Mielenkiintoisena seikkana voidaan myös nostaa esiin se, että Orapacissa on kehitetty oma tuotannonohjausohjelma yhdistettäväksi yrityksen toiminnanohjausjärjestelmään.
– Saatavilla on lukuisia valmiita tuotantomoduuleita, mutta emme niiden joukosta löytäneet omia tarpeitamme vastaavaa ohjelmaa, Tidström kertoo.
Niinpä Orapacissa käännyttiin oman ohjelmoijan puoleen ja lähdettiin luomaan järjestelmää, joka soveltuu kehitettäväksi yrityksen tarpeiden mukaan. Ohjelma on ollut käytössä nyt parin vuoden ajan tuotannonsuunnittelun tukena.
– Ohjelmasta odotetaan yhä suurempaa valttikorttia tulevaisuudessa, sillä se tehostaa työtä ja lisää ennustettavuutta, Tidström sanoo.
Jo nyt ohjelma osaa antaa suosituksia töiden asettelusta mahdollisimman optimaaliseen järjestykseen.
– Ennen tämä työvaihe vei paljon aikaa, Tidström toteaa.
LUE MYÖS: