Tässä juttusarjassa perehdymme asumiseen ja kiinteistöihin liittyviin kysymyksiin yhdessä isännöitsijätoimisto KIHA-Teamin asiantuntijoiden kanssa. Tällä kertaa aiheena on paloturvallisuus.
Jokainen asukas vastaa henkilökohtaisesti oman asuntonsa paloturvallisuudesta. Taloyhtiöissä moni asia on juridisesta näkökulmasta kuitenkin hallituksen vastuulla.
– Autamme mielellämme hallitusta kaikissa käytännön asioissa aina pelastussuunnitelman ajan tasalla pitämisestä varustuksen tarkistamiseen, KIHA-Teamin isännöitsijä Marice Granith sanoo.
Autamme mielellämme hallitusta kaikissa käytännön asioissa.
Lainsäädäntö uudistuu
Paloturvallisuutta koskevat uudet määräykset astuivat voimaan 2024 kahden vuoden siirtymäajalla. Yksi tärkeä muutos aikaisempaan verrattuna on, että palovaroittimen hankinta- ja ylläpitovastuu siirtyy asukkaalta rakennuksen omistajalle.
Monille taloyhtiöille muutos tarkoittaa investointia uusiin palovaroittimiin ja samassa yhteydessä laitteista tulee taloyhtiön omaisuutta.
– Sen voi nähdä hyvänä asiana, sillä näin palovaroitin löytyy aina asunnosta, myös esimerkiksi asukkaan vaihtuessa, KIHA-Teamilla niin ikään isännöitsijänä toimiva Leif Norrgård toteaa.
Isompiin asuntoihin useampi palovaroitin
Asunnossa on oltava vähintään yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti. Käytännössä asia hoitunee jatkossa niin, että taloyhtiöt huolehtivat palovaroitinten asennuksesta ja huollosta, kun taas asukkaan vastuulle jää ilmoittaa laitteessa mahdollisesti esiintyvistä vioista huoltokertojen välillä.
KIHA-Teamin isännöitsijät tarjoavat mielellään apuaan mitä tulee tarjousten pyytämiseen ja luotettavan toimittajan löytämiseen. Isännöitsijätoimisto on työssä hyvin ajan tasalla ja monet asiakkaat ovatkin jo saaneet uudet palovaroittimet.
– On hyvä olla ajoissa liikkeellä, sillä vuoden 2025 lopussa asian tiimoilta on todennäköisesti luvassa sumaa, Leif Norrgård ennustaa.
Sähköpyörien lataaminen pulmallista
Toinen juuri nyt tapetilla oleva asia on sähköpyörät ja niiden lataaminen. Isännöitsijöiden ohje on, ettei pyörän akkua koskaan ladattaisi pyöräsuojassa ilman lupaa. Kielto ei perustu siihen, että ladattaessa kuluu taloyhtiön sähköä, vaan kyse on paloturvallisuudesta.
– Latauspaikassa tulisi olla palovaroitin, sammutin ja valvontamahdollisuus, mikä harvemmin toteutuu vanhoissa pyörävarastoissa, Marice Granith tietää.
Pelastustiet vapaiksi
Isännöitsijät muistuttavat myös, että kiinteistöjen pelastustiet on pidettävä vapaina, jotta pelastusajoneuvot pääsevät ajamaan riittävän lähelle kiinteistöä. Samoin on pidettävä mielessä, että lähes kaikki porraskäytävässä säilytettävät tavarat saattavat muodostaa paloriskin.
– Onnettomuuden sattuessa on myös tärkeää, että isännöitsijä tietää ja osaa kertoa viranomaisille, keitä asunnoissa asuu, Leif Norrgård sanoo.
Erityistä varovaisuutta on luonnollisesti noudatettava myös kynttilöitä poltettaessa.
Isännöitsijätoimiston yhteystiedot löytyvät yrityksen verkkosivuilta osoitteesta kihateam.fi.
LUE MYÖS:
KIHA-Team vastikkeista: ”Yksi isännöitsijän tehtävistä on pitää kustannukset kurissa”