EPV:s nya solkraftspark i Lappo byggs upp som bäst. På en gammal torvtäkt produceras snart förnyelsebar solenergi i industriell skala.

En solkraftspark med ungefär 123 000 solpaneler byggs som bäst i Lappo. I finländska och österbottniska mått är det ett enormt projekt, där panelstativens sammanlagda längd blir hela 80 kilometer.
– Investeringen det handlar om är ungefär 65 miljoner euro, säger Ari Soininen, vd för EPV Aurinkovoima.
Gammal torvtäkt får nytt liv
Den nya solkraftsparken ligger i Heinineva i Lappo. Det är frågan om ett tidigare torvproduktionsområde, där torv senast lyftes år 2021.
– En sak som är bra med ett sådant här område är att det redan gjorts omfattande miljökartläggningar, säger Ari Soininen.

Det mesta av infrastrukturarbetet för att förbereda området för solpaneler är redan gjort. Markarbetet blir helt klart i höst medan stativen där solpanelerna placeras byggs ännu över vintern och under nästa sommar.
– Projektet är så stort så att vi kör med drönare på området för att följa med hur arbetet fortskrider, säger projektchefen Marko Takala.
Kompletterar vindkraften

Maija Suutarinen, hållbarhetsdirektör på EPV Energi, berättar att EPV sedan tidigare är en stark aktör inom vindkraft men att det här blir deras första solkraftspark i industriell skala. Suutarinen säger att solkraft kompletterar vindkraft.
– Typiskt sett så blåser det mera på vintern medan solkraften producerar mest på sommaren, säger Maija Suutarinen.
Mindre miljöpåverkan än normalt
Den nya solkraftparken blir hela 120 hektar stor, en siffra som motsvarar drygt 220 fotbollsplaner. Storleken till trots har man på grund av den tidigare torvproduktionen ändå inte behövt fälla träd på parkområdet, vilket ger mindre miljöpåverkan.

EPV:s Menna Luhtala, som jobbar mycket med tillstånd och miljöärenden, säger att processerna kring uppbyggnad av solkraft är betydligt lättare än kring torvproduktion, inte minst eftersom ärenden i större grad hamnar på kommunernas bord.
– Kommunerna är ofta positiva då satsningar innebär både skatteintäkter och sysselsättning, säger Menna Luhtala.
Som bäst arbetar ungefär 100 personer med att bygga upp parken. Sofia Husso och Janne Räisänen från huvudentreprenören Suvic berättar att det är en väldigt internationell arbetsplats. Språket är engelska och trots att arbetskraften i stort kommer från närregionen har många av dem rötterna utomlands, till exempel i Sri Lanka och Ukraina.
”Bra med så lite rörliga delar som möjligt”
Solkraftverken i den nya parken är stationära och ställningarna rör alltså inte på sig för att följa solen. Ari Soininen berättar att de ville ha så lite rörliga delar som möjligt eftersom de slits snabbare, vilket finländska förhållanden gör extra tydligt. På området i Lappo pågår ändå också ett pilotförsök med roterande paneler, så det på sikt går att jämföra vad som är lönsammast.
Den nya solkraftparken kommer att producera över 80 gigawattimmar el per år. Elproduktionen startar i mindre skala redan i vinter för att sedan vara i full gång i slutet av 2025. EPV har även ett dussin andra solkraftprojekt på gång i olika stadier.
LÄS OCKSÅ: