Woima aikoo tuplata henkilöstömäärän vuodessa – ”Projektiaihioita on paljon”

Henri Kinnunen

Jätteiden parempi hyödyntäminen kiinnostaa ympäri maailmaa ja kaatopaikoista halutaan eroon. Siksi modulaarisesta jätteenpolttolaitoksesta tunnetussa Woimassa on edessä merkittävät kasvun vuodet, arvioi toimitusjohtaja Henri Kinnunen.

Henri Kinnusen mielestä yrityksessä tunnelma on odottava. Modulaarisen jätteenpolttolaitoksen kehittäneen Woiman toimitusjohtaja on kiertänyt useamman vuoden mahdollisten asiakkaiden luona erityisesti Kaakkois-Aasiassa ja Afrikassa.

Viimeisen puolentoista vuoden aikana myös Euroopan markkinat ovat tulleet tutuksi, kun yhtiö on kehittänyt uusia tuotteita Euroopan tarpeita ajatellen.

Pian on sadonkorjuun aika, uskoo Woiman toimitusjohtaja Kinnunen.

– Projektiaihioita on paljon ja kyselyjä tulee jatkuvasti lisää.

Kaikki maailmalla tietävät, että modulaarinen ratkaisu on Woiman.

Henkilöstö tuplaantuu vuodessa

Woimassa työskentelee tällä hetkellä kymmenkunta henkilöä. Kinnunen arvioi, että vuoden päästä henkilöstön määrä on tuplattu.

– Tai voi meitä olla enemmänkin.

Kinnunen myös kertoo, että jos eräs iso valmisteilla oleva projekti Ranskassa lähtee lokakuussa liikkeelle, yhtiö joutuu palkkaamaan rivakasti uusia osaajia.

Haasteena tosin voi olla tarpeeksi kokeneiden ja osaavien henkilöiden rekrytointi. Osaajien houkuttelemiseksi takia yhtiö perusti tammikuussa 2021 Tampereen toimiston.

– Mutta kiva sitä olisi kasvattaa toimistoa täällä Vaasassakin.

Modulaarisuus kilpailuvalttina

Woiman kruununjalokivi on modulaarinen jätteenpolttolaitos.

– Se on alalla harvinaista. Kaikki maailmalla tietävät, että modulaarinen ratkaisu on Woiman.

Modulaarisuudella tarkoitetaan sitä, että yksittäinen yksikkö eli moduuli on pienehkö moniin isoihin laitoksiin verrattuna. Modulaarisuudessa on kuitenkin monia etuja.

Kinnunen kertoo, että esimerkiksi Afrikassa tai Kaakkois-Aasiassa asiakkaat eivät halua ostaa heti 100 miljoonan euron laitosta.

– Me voimme rakentaa ensin pienen laitoksen, ja jos tarve kasvaa, voimme rakentaa viereen toisen laitoksen. Tai jos tulee tarve uudenlaisen jätteen käsittelylle, niin sinne voi rakentaa uuden linjan.

– Meidän tuotteen etuna on se, että se skaalautuu ja se on helppo rakentaa minne vaan.

Ratkaisu on kustannustehokas

Woiman ratkaisu on myös teknisesti laadukas. Pienenä toimijana sen täytyykin olla.

– Meidän ratkaisua on miljoonasta kulmasta haastettu. Meidän tuote on hyvä.

Modulaarisen rakenteen etuna on sen helppous rakentaa ja asentaa. Toisin sanoen kustannukset ovat verrattain alhaiset.

Tämä on se syy, miksi Kinnunen on päässyt moneen pöytään keskustelemaan heidän ratkaisuistaan.

– Ei asiakkaita kiinnosta mikään muu kuin kustannukset.

Isot mahdollisuudet

Henri Kinnunen

Kinnunen on kiertänyt maailmalla asiakkaita etsien. Erityisesti tutuksi ovat tulleet Kaakkois-Aasia, Afrikka ja Latinalainen Amerikka.

Näillä alueilla kaatopaikat ovat yleisiä.

– Kun pääsisimme eroon kaatopaikoista, se olisi maapallolle parempi. Kaatopaikoilla metaani pääse kuplimaan jätteistä ilmakehään.

Kinnunen kertoo, että kaatopaikoista myös pyritään maailmalla eroon. Kinnunen kertoo, että esimerkiksi Vietnamissa jätteiden vienti kaatopaikalla aiotaan kieltää lähivuosina.

Se tarkoittaa, että jätteiden poltto- ja lajitteluratkaisuja tarvitaan sinne ja muualle kehittyviin maihin nopeasti

– Kaakkois-Aasiassa tai Afrikassa ei ole juurikaan polttolaitoksia. Bisnesmahdollisuuksien määrä on järkyttävän iso.

Tuotekehitystä Euroopan markkinoille

Japanilainen energiateknologiayhtiö Sumitomo SHI FW tuli Woiman vähemmistöomistajaksi tammikuussa 2021. Sumitomon kannustamana Woimassa lähdettiin kehittämään tuotteita Euroopan markkinoille.

– Se oli meille hyvä. Euroopassa on enemmän kilpailijoita, mikä pakotti meidät löytämään vielä parempia ratkaisuja.

Kinnunen kertoo, että he kehittivät kolmen eri kokoluokan jätteenpolttomoduuleja. Lisäksi he tuotteistivat jätteenpolttolaitoksen yhteyteen sopivan hiilidioksidin talteenottoratkaisun.

– Huomasimme, että voimme integoroida talteenoton minkä tahansa tehtaan yhteyteen. Vuodenvaihteessa päätimme, että teemme Sumitomon kanssa siitä oman bisneksen.

Haussa ekosysteemejä

Woima ei aio jäädä pelkäksi polttolaitoksen toimittajaksi. Yhtiö haluaa toimittaa laajempia kokonaisuuksia, joissa yhdistyvät esimerkiksi jätteiden lajittelu, biokaasun tai lannotteiden tuottaminen biojätteistä, kierrätysmateriaalien kerääminen ja jalostaminen sekä raaka-aineeksi kelpaamattomien jätteiden poltto.

Ekosysteemiin voitaisiin myös liittää akkuvarastoja tai vedynvalmistusta.

Esimerkki tällaisesta ekosysteemiin panostamisesta on kesällä julkaistu aiesopimus kanadalaisen Klean Industriesin kanssa. Klean on kehittänyt teknologiaa, jonka avulla voidaan kerätä vanhoista renkaista ja kotitalousjätteistä raaka-aineita ja energiaa.

Kinnunen vähättelee tätä aiesopimusta.

– Meillä on itse asiassa vastaavia aiesopimuksia useiden toimijoiden kanssa. Emme ole vain niistä tiedottaneet. Klean halusi tiedottaa tuosta.

Vakaa asema

Ukrainan sota mylläsi erilaisten polttokattilavalmistajien tulevaisuuden suunnitelmat. Teräksen hinta nousi, samoin Euroopassa työn hinta, kun ukrainalaiset hitsaajat ja asentajat lähtivät sotimaan.

Hintojen nousulla on ollut karuja seurauksia.

– Useampia toimijoita on mennyt konkurssiin.

Sen takia Kinnunenkin puhuu Ranskan markkinoista. Maassa on nimittäin useita laitoksia valmiiksi luvitettu. Laitoksen toimittajat vain puuttuvat.

– Olemme yhtäkkiä Sumitomon kanssa aika mielenkiintoinen kumppani.

 

LUE MYÖS:

Sumitomo SHI FW ja WOIMA tuovat tehokkuutta paikalliseen jätehallintaan

Lämna ett svar