Så tacklar österbottniska företag coronakrisen – Rekordhöga investeringar för KWH-konceren i fjol, många satsningar fortsätter i år

Bild från Vasa hamn där KWH Logistics dotterbolag Blomberg Stevedoring fungerar som hamnoperatör. Dotterbolaget har gjort stora investeringar i bland annat kranar på hamnområdet.

KWH-koncernen gjorde rekordhöga investeringar i fjol. Många av dem färdigställs under det här året vilket innebär att även årets investeringar blir höga.

135 miljoner euro. Så mycket investerade KWH-koncernen i fjol. Koncernchefen Kjell Antus säger att det var ett år när koncernen tog tillvara många nya affärsmöjligheter och byggde en grund för god framtida tillväxt.

– Trots dessa stora investeringar står vi finansiellt starka, säger Antus.

Största delen av investeringarna, hela 96 miljoner euro, gjordes i KWH Logistics, speciellt i utvecklingen av hamnarnas infrastruktur. Mirka satsade också hårt under året, där främst i produktionsanläggningar och nya kontorslokaler.

Kjell Antus.

KWH-koncernens omsättning växte med två procent. Tillväxttakten når inte upp till de höga målen men är ändå bra utgående från marknadsförutsättningarna.

– Med tanke på världsekonomins utveckling under året kan vi vara nöjda, säger Antus.

Koncernens rörelseresultat blev drygt 45 miljoner euro.

Växande koncern

KWH-koncernen växte med 168 personer i medeltal under 2019. Vid utgången av året hade KWH 2 383 anställda.

Fjolåret karakteriseras av en satsning på personalen, på HR-funktionerna i alla affärsgrupper. Planen är också att fortsätta satsa på medarbetares kompetens, genom att erbjuda olika möjligheter till vidareutbildningar.

– Bakom KWH-koncernens framgång står våra engagerade medarbetare, säger Antus.

– Vi vill därför kunna erbjuda en hållbar och attraktiv arbetsplats där våra medarbetare känner att de med utgångspunkt i våra verksamhetsprinciper och vår värdegrund kan bidra och utvecklas.

Jubileumsår samtidigt

KWH-koncernen fyllde 90 år i augusti 2019. Koncernen uppmärksammade detta bland annat med jubileumsboken ”KWH 90 år – Den ständiga förändringen”. Där beskrivs hemligheten bakom KWH:s framgång: förmågan att anpassa sig till förändringar i omvärlden och att planera långsiktigt.

– Även idag så bör vi anpassa oss till förändringar i omvärlden. Vi ser framför oss stora förändringsvågor som är en följd av digitaliseringen och den kommersiella och tekniska utvecklingen, säger Antus.

LÄS OCKSÅ:

KWH firar 90 år med jubileumsbok – Författaren Anna Jeanne Söderlund: “Företaget har en fantastisk förnyelseförmåga”

Lämna ett svar