Vasaföretaget Arcteq Relays produkter skräddarsys för att rädda liv

Robert Olander, Antti Koksala
Robert Olander, Antti Koksala.

Arcteq Relays satsar hela tiden stort på produktutveckling. Produkterna, som tillverkas i Vasa, har en livsviktig roll i eldistributionsnätet.

Vasaföretaget Arcteq Relays har specialiserat sig på produkter som övervakar eldistributionsnätet. Företaget, som i fjol firade 10-årsjubileum, har växt kraftigt genom åren.

– En normal tillväxt för oss har varit 30-40 procent årligen, även om coronaåret blev lugnare, säger Robert Olander, ansvarig för försäljning och marknadsföring.

Starkt förankrat i Vasa

Arcteqs huvudkontor och produktion expanderade förra sommaren till nya utrymmen i Vasa. Bolaget hittas i dag i Stenhaga, där också produktionen och monteringen av produkterna sker.

– Vi har få bulkvaror, så gott som allt vi gör skräddarsys och anpassas efter enskilda kunders behov, säger Antti Koksala, produktionschef på Arcteq.

Så gott som allt vi gör skräddarsys.

Två starka ben

Robert Olander.

Arcteq har nischat in sig på reläskydd och ljusbågsvakter. Båda produktgrupperna tillverkas i Vasa.

Ett reläskydd kan förklaras som en komplicerad säkring som används för att skydda utrustning och människor.

En ljusbågsvakt skyddar också människor och utrustning, men mot ljusbågar. Ljusbågar är kraftiga elektriska urladdningar som kan uppstå vid till exempel kortslutningar. Ljusbågarna är livsfarliga och hettar upp luften till tusentals grader. En ljusbågsvakt bryter kretsen snabbt och minimerar därmed skadorna.

För Arcteq står ljusbågsvakterna och reläskydden för ungefär hälften av omsättningen vardera. Bolaget, som i år siktar på en omsättning på hela tio miljoner euro, ägs till 80 procent av de anställda.

Exportprodukter

Cirka 95 procent av Arcteqs produkter går på export. Bolaget har försäljning till över 50 länder, ofta via försäljningsrepresentanter.

Typiska kunder är nätbolag och större industrier som har egna distributionsnät.

Personalstyrkan växer

Arcteq sysselsätter i dagsläget 37 personer. Under normala år har Arcteq växt med 5-6 nya anställda i året.

Bolagets snabba tillväxt förutspås fortsätta i år och nyanställningar är på gång som bäst.

Ser ni er som ett startup-bolag?

– Vi är väletablerade, så nej, men vi expanderar hela tiden och söker tillväxt, säger Robert Olander.

Produktutveckling är kärnan

Konkurrensen i Arcteqs bransch är hård och bland konkurrenterna hittas flera storföretag. Arcteqs konkurrensfördelar är specialkunnande och möjligheten att fokusera, att vara bäst på specifika nischer. Bolaget satsar hela tiden en väldigt stor andel av sina intäkter på produktutveckling för att hålla sig i framkant.

– Produktutveckling är extremt viktigt för oss, på många områden är vi därför också teknologiledare, säger Robert Olander.

 

LÄS OCKSÅ:

Kåre Björkstrand rekryterad till Viexpo – ”Export är som att löpa maraton”

Lämna ett svar