Oravais Rökeri satsar på kvalitet – Österbottniskt hantverk och kunnande ligger bakom produkterna

Caj Norrgård Oravais Rökeri
Caj Norrgård.

Grillsäsongen drar igång nu. För Oravais Rökeri är sommaren en av årets höjdpunkter och en viktig försäljningssäsong.

Stämningen på Oravais Rökeri är familjär. Det är mycket på gång och som bäst kämpar gänget med att förbereda inför sommarens högsäsong.

– Nu börjar grillprodukterna komma och vi har mycket att bjuda på, säger Caj Norrgård, vd för Oravais Rökeri.

Caj Norrgård Oravais Rökeri
Caj Norrgård.

Grillkassler, grillbacon och grillyttrefilé tillhör sommarens specialiteter. Oravaisföretagets hela produktutbud består av 8 produktgrupper som säljs i 70 olika förpackningar.

Vädret avgör

Hur bra sommarsäsongen blir för rökeriet avgörs i stor grad av vädret. Till skillnad från julen, som är den enda säsongen som är ännu viktigare, är det helt avgörande för försäljningen om det blir grillväder eller inte.

– Om det ändå börjar regna kan man trösta sig med att många av våra produkter passar lika bra i stekpannan som på grillen, säger Caj Norrgård.

Riktigt hantverk

Caj Norrgård Oravais Rökeri rökugn
Caj Norrgård.

På Oravais Rökeri kombineras personalens beprövade kunskap med hantverk och högteknologi. Rökugnen i fabriken är mittpunkten.

– Temperaturer, tillvägagångssätt och tider i ugnen är extremt viktiga för smaken, säger Caj Norrgård.

Rökugnen eldas med en speciell sorts alflis som tillverkas i regionen.

– Rätt flis är den viktigaste ingrediensen, både kvaliteten och fuktigheten måste stämma.

Teknologin stöder

flis
Vilket flis som används i rökugnen spelar stor roll för smaken.

Oravais Rökeris produktion stöds och möjliggörs av en modern maskinpark. Teknologin kommer in i bilden till exempel när det gäller temperaturen i rökugnen, som kan justeras ner eller upp till 1/10-dels grad.

Även uppskärningsmaskinerna som företaget använder är fyllda av teknologi. Maskinerna har kapacitet att blixtsnabbt väga varje enskild skiva för att kunna garantera att det till exempel är exakt 150 gram i ett paket.

Inhemska varor

Allt kött som rökeriet använder är inhemskt, mycket till och med från närregionen.

– Skinka, kalkon, nöt och bacon är det vi säljer mest av, säger Johan Lillqvist, försäljare vid Oravais rökeri.

Caj Norrgård sällar sig till den stora skara som anser att Finland har världens bästa kött.

– Lagstiftningen och övervakningen av regelverket sköts här på helt andra sätt än i många länder, säger Caj Norrgård.

För Oravais Rökeri är det lokalt och finländskt som gäller även på andra tänkbara sätt. Ett bra exempel är att elektriciteten som fabriken använder är tillverkad med vattenenergi från Kimo Bruk.

Logistiksatsning och produktutveckling

Oravais Rökeri har gjort stora investeringar i kapaciteten och har därför möjlighet att växa ytterligare. Mycket av försäljningen är i dagsläget koncentrerad till Österbotten.

Som bäst håller företaget, som sysselsätter sex personer, på att bygga upp sin logistik på effektivare sätt för att bättre kunna betjäna hela landet.

Produktutveckling pågår ständigt för att hitta nya produkter. Produkterna som redan är ute på marknaden kan köpas i fabriksbutiken på Ånasvägen 9 i Oravais samt i många av regionens välförsedda matvaruaffärer.

 

LÄS OCKSÅ:

Kati Komulainen: “Arvojen voima”

Lämna ett svar