Passioner blir bisyssla – Vasabon Johanna Ilonens nya företag hjälper andra att komma i form och orka bättre

Johanna Ilonen.

Johanna Ilonen har jobbat sig upp inom idrottsvärlden och näringslivet. Nu erbjuder hon sina tjänster för att hjälpa andra som vill nå ett hälsosammare liv.

2004 började Vasabon Johanna Ilonen (då Johanna Jåfs) aktivt gå på gym. För henne tog det tre år innan hon vågade ta steget att be någon, en personal trainer, att träna henne.

– Jag är lite av en perfektionist och vill ha allt klart och förberett, men när jag väl gör något backar jag aldrig ur, säger hon.

Siktet mot toppen

Tränarvalet säger mycket om Ilonens ambitionsnivå. 2007 började Jari ”Bull” Mentula att träna henne. Mentula är en bodybuildare och tv-profil som nått framgång både inom idrotten och näringslivet.

För Johanna Ilonen gick träningen hårt framåt. Ett par år senare, 2009, avbröts det ändå av en bra orsak. Hon fick barn och tog en liten paus.

2012 var Ilonen tillbaka med full kraft. Hon tävlade då för första gången i Body Fitness, en tuff gren som kräver vältränad fysik.

Ilonen tränade hårt några år och tog hem flera fina placeringar. 2015 kom hon ändå till ett skede där hon tänkte sluta tävla. Samtidigt kände hon att det fanns saker inom grenen som hon inte lyckats uppnå.

Nådde toppen

Johanna Ilonen kämpade sig vidare och lyckades hitta en till växel. Hon blev bäst i flera klasser i Finland. På Europanivå tog hon hem två medaljer, silver och brons, i två olika kategorier.

– Nu känner jag att jag har uppnått mina tävlingsmål, säger hon.

– Det finns andra tävlingar men då börjar det kräva mycket resande, vilket inte passar ihop med mammarollen, säger Ilonen.

Karriär samtidigt

Body Fitness är ingen gren där utövarna drar in stora pengar. Trots idrottsliga framgångar krävs det ett annat jobb för att få det hela att gå ihop.

Ingenjören Johanna Ilonen började jobba för Wärtsilä 2005. Under de tre senaste åren har hon lett ett globalt team inom företaget. Teamet jobbar med utsläppsdokumentation, typgodkännanden och klassificeringsärenden.

Johanna Ilonen själv brinner för ledarskapsfrågor. Förutom att själv leda så har hon läst mycket om det och också gått en fortbildning inom teknologibaserat ledarskap vid Novia.

Förenar flera områden

Johanna Ilonen har tänkt mycket på hur hon kunde förena flera av sina specialområden; passionen för tränandet och kostrådgivning, mammarollen och intresset för motivations- och ledarskapsfrågor.

– Som mamma är man också ledare och i alla chefspositioner krävs det också lite föräldraskap, säger Ilonen.

Johanna Ilonen har nu kokat ihop sina specialkunskaper och skapat företagsverksamheten Fit Life Consulting. Hon erbjuder sina tjänster som personal trainer och hjälper till exempel med att skapa individualiserade tränings- och kostprogram.

Ilonen har redan hittat sin första kund, som också påhejade henne att starta upp företaget. Nu är Ilonen redo för några kunder till.

Inga mirakelkurer

Johanna Ilonen erbjuder inga snabba träningslösningar eller dieter. Hon riktar in sig på långsiktiga åtgärder och ger kunderna egna verktyg för att skapa ett hälsosammare liv.

– Kosten är kanske det viktigaste av allt, tränar du men har en dålig kost så får du inga resultat, säger hon.

Tränar du men har en dålig kost så får du inga resultat.

Att äta rätt har förstås spelat en roll i Ilonens egna idrottsliga framgångar. Som bäst skaffar hon sig också en formell utbildning och räknar med att bli licensierad kostrådgivare i mars.

Ilonen riktar främst in sig på att erbjuda sina tjänster till ”vanliga människor”, det vill säga personer som vill leva hälsosamt men har svårt att hitta tiden. Eller med andra ord alla vi som försöker jonglera jobb/studier med familjeliv och tränande.

– Takten i dagens arbetsliv kräver att man är snabb och effektiv och för att orka med måste man röra på sig, säger hon.

Johanna Ilonen tror att vägen till bestående förändringar går via mindre åtaganden snarare än stora livsförändringar. När det gäller kosten ser hon därför på vad personen äter i dag, går genom vad som är bra och vad som är dåligt och föreslår sedan små förändringar.

Ilonen vill inspirera och motivera andra samt finnas där som stöttepelare.

– Ibland räcker det med att det finns någon annan där som tror på en för att man ska våga ta steget, säger hon.

Blir bisyssla

Johanna Ilonen trivs med sitt jobb på Wärtsilä. Hon kommer därför att jobba med Fit Life Consulting på sidan om dagjobbet.

Ilonen vill koncentrera sig på individualiserad coachning och rådgivning och kommer därför bara att ta emot ett begränsat antal kunder.

Mera information om Johanna Ilonen hittar du på hennes egen webbplats. 

LÄS OCKSÅ:

Wärtsiläs uppdrag tog Oravais/Vasabördige Anders Eklund ut i världen – I dag är han en efterfrågad ledarskaps-coach & mentor

Vastaa